Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Dragos Jaliu: "Nu trebuie sa vina CE sa ne dam seama ca avem gunoi sub pres"

Consultantii pe fonduri europene nu au constat imbunatatiri semnificative ale mecanismului de accesare a fondurilor europene in ultimele sase luni si nici nu au fost consultati in elaborarea unei strategii, dar unii dintre ei subliniaza ca, dincolo de existenta strategiilor, implementarea lor este adevarata noastra problema.

Dragos Jaliu: "Nu trebuie sa vina CE sa ne dam seama ca avem gunoi sub pres"

Dublarea gradului de absorbtie, pana la 10%, este un indiciul ca mecanismul, desi pornit greu, functioneaza, este de parere Dragos Jaliu, partener in cadrul Structural Consulting Group (www.fonduri-structurale.ro), care subliniaza ca realitatea este insa reprezentata de perspectivele de suspendare a patru programe operationale.

Dragos Jaliu ne-a declarat: "Stam relativ bine pe contractare (peste 70% din banii alocati Romaniei pentru perioada financiara curenta au fost deja contractati), dar ingrijorator pe implementare, adica pe cheltuirea banilor europeni. Mecanismul este ticsit cu disfunctionalitati si in consecinta usor nefunctional. Nu trebuie sa vina in auditare expertii CE sa ne dam seama ca avem ceva gunoi sub pres. Exista riscul suspendarii PO si intrarii in incapacitate de plata pentru ca bugetul de stat nu suporta rambursari catre beneficiari atata timp cat mecanismul de reglare cu Comisia se blocheaza. Incerc sa atrag atentia guvernului sa nu ajungem in situatia in care proiecte bune si foarte bune (avem asa ceva in Romania), aflate in implementare, sa devina victime colaterale".

Axele de asistenta tehnica ale fiecarui PO, precum si PO Asistenta Tehnica ar trebui sa ne ajute in gestionarea si eficientizarea fondurilor structurale, autoritatilor revenindu-le numai rolul de a implementa eficient, dar aceasta ramane problema principala, este de parere partenerul Structural Consulting Group, identificand aceleasi probleme cu implementarea si in cazul masurilor de revizuire a Planului de Masuri Prioritare din februarie.

Ciprian Nicolae: Schimbarile politice, izvor de incertitudine

In ultimele 6-8 luni am putut constata o stare generala de incertitudine: autoritatile au amanat de mai multe ori diverse linii de finantare, beneficiarii dezvolta o neincredere tot mai accentuata legata de finantarile nerambursabile, mesajele au tot mai putina credibilitate, datorita modului in care politicienii inteleg sa "combata" opiniile tehnice ale ministerelor, este de parere Ciprian Nicolae, consultant fonduri nerambursabile.

"Probabil ca schimbarile politice sunt izvorul acestor incertitudini, oamenii politici din Romania dovedindu-se, in cea mai mare parte, in clasa pregatitoare pentru accesarea fondurilor europene. Bina ca au terminat macar gradinita", ne-a declarat domnia sa.

Cristian Nicolae nu are cunostinta despre nicio strategie nationala si nu exclude posibilitatea ca Guvernul sau Ministerul Afacerilor Europene sa mai fi nascocit o Comisie strategica cu care sa ingroape problemele legate de fonduri.

Consultatul in fonduri nerambursabile ne-a declarat: "Solutia corecta nu le place, adica munca. Se poate vedea cu ochiul liber ca cei implicati in gestionarea fondurilor muncesc tot mai putin. De exemplu, nu s-au finalizat evaluari de proiecte depuse acum 18-20 luni".

O eventuala intrerupere a finantarii ar genera situatii in care organizatiile nu vor mai putea sustine proiectele, le vor implementa mult mai greu sau chiar vor renunta la ele, din cauza cresterii perioadei de rambursare, este de parere Cristian Nicolae.

In viziunea domniei sale, si neincrederea investitorilor in demersurile ce implica fonduri europene se va acutiza, clientii deja avand indoieli asupra sanselor de a primi banii. "Daca in urma cu doi ani primeam zeci de intrebari despre cand si cum se pot obtine banii, in prezent, prima intrebare a clientilor nostri este despre sansele pe care le au la finantare", ne-a spus consultantul.

Adriana Laura Ion, specialist fonduri europene, nu a identificat schimbari in procedurile de accesare si nu stie despre nicio strategie pentru urmatoarea perioada. Domnia sa ne-a spus ca se asteapta ca in cazul intreruperii finantarii pe anumite programe, beneficiarii sa fie afectati de tergiversarea platilor AM, bugetul de stat neavand capacitate sa suporte rambursarile pana la deblocarea programelor.

Sursa: www.bursa.ro

Vizualizări: 179