Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va elabora Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei

Guvernul a aprobat planul de actiuni pentru elaborarea Strategiei de dezvoltare teritoriala a Romaniei (SDTR), document cu rol in fundamentarea programelor de investitii nationale si a viitoarelor programe operationale finantate din fonduri europene.

Planul de actiuni care vizeaza finalizarea Strategiei de Dezvoltare Teritoriala a Romaniei prevede, in principal:

  • colectarea si valorizarea studiilor si analizelor relevante din punct de vedere teritorial deja existente;
  • crearea unui grup de lucru interinstitutional pentru sprijinirea activitatilor realizate in cadrul procesului de elaborare a SDTR;
  • elaborarea SDTR de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), sub coordonarea primului-ministru;
  • prezentarea, in cadrul Consiliului de planificare strategica, a documentatiilor realizate in cadrul procesului de elaborare a SDTR;
  • stabilirea si dezvoltarea mecanismelor institutionale, precum si a structurilor si instrumentelor care sa asigure implementarea ei.

La sedintele Consiliului de planificare strategica, in care se vor discuta rezultatele Strategiei de Dezvoltare Teritoriala a Romaniei, vor fi invitati reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerului Afacerilor Europene, Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, Ministerului Mediului si Padurilor, Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Membrii Grupului de lucru interinstitutional vor fi reprezentanti la nivel de personal de conducere ai MFP, MECMA, MAEur, MTI, MMP, MCPN, MADR. De asemenea, din acest grup de lucru vor face parte reprezentanti desemnati din alte institutii ale administratiei publice centrale, din asociatiile autoritatilor administratiei publice locale, din asociatiile profesionale relevante, din mediul academic si din societatea civila.

Un astfel de document strategic poate asigura transparenta procesului investitional in raport cu nevoile si potentialul teritorial si evaluarea impactului real la nivelul teritoriului al politicilor publice si strategiilor de investitii. Dintr-o perspectiva europeana, necesitatea elaborarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Teritoriala este intarita si subliniata de evolutiile si tendintele politicilor europene si a instrumentelor de finantare.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Vizualizări: 129