Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Raportul CE: In Romania sunt necesare actiuni urgente pentru a demonstra angajamentul fata de statul de drept

Romania trebuie sa asigure respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar pentru a recastiga increderea partenerilor sai din UE, se afirma in raportul adoptat de Comisie in cadrul mecanismului de cooperare si verificare (MCV). Raportul se refera la o perioada de cinci ani, de la aderarea Romaniei la EU in 2007, si prezinta evaluarea Comisiei privind progresele inregistrate de Romania in cursul acestei perioade, concentrandu-se pe reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei.

Presedintele Barroso a afirmat: „Intr-un sistem democratic trebuie garantat echilibrul necesar intre puteri. Desi in ultimii cinci ani s-au inregistrat progrese privind reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei, aceste progrese au fost puse sub semnul intrebarii de evenimentele derulate in ultima luna. Comisia a exprimat preocupari serioase privind statul de drept si independenta sistemului judiciar in Romania. Prim-ministrul Ponta a raspuns acestor preocupari si a fost de acord sa le remedieze rapid. Comisia va monitoriza situatia pentru a se asigura ca angajamentele asumate vor fi respectate. Punerea in aplicare rapida si riguroasa a recomandarilor formulate in cadrul MCV va contribui la garantarea unui mediu economic stabil, credibil si propice investitiilor, precum si la reasigurarea pietelor financiare.”

Raportul sintetizeaza intrebarile Comisiei legate de recentele atingeri aduse statului de drept de Guvernul si Parlamentul din Romania. Raportul cuprinde o serie de recomandari pentru actiuni pe care Romania ar trebui sa le adopte de urgenta. Recomandarile ar trebui sa puna in aplicare angajamentele pe care prim-ministrul Ponta si le-a asumat fata de presedintele Barroso.

Avand in vedere ca raportul analizeaza o perioada de cinci ani, acesta evidentiaza progresele inregistrate. Multe dintre elementele esentiale ale cadrului legal sunt in prezent in vigoare. Accentul s-a deplasat acum pe punerea in aplicare. Nivelul de asumare la nivel national a reformelor ramane variabil.

Romania a creat baza pentru o modernizare substantiala a sistemului sau judiciar. Institutii precum Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Agentia Nationala de Integritate (ANI) au facut dovada unor rezultate convingatoare in instrumentarea cazurilor de coruptie la nivel inalt. Recent, prin hotarari ale instantelor in cazuri de coruptie la nivel inalt s-au solutionat cu eficacitate cazuri dintre cele mai sensibile, iar sistemul judiciar si-a demonstrat capacitatea de a-si afirma independenta.

Cu toate acestea, in ciuda progreselor inregistrate de Romania, concluzia raportului este ca obiectivele MCV nu au fost inca atinse. In unele domenii, punerea in aplicare a legilor se afla abia la inceput, iar in alte domenii, reforma nu este suficient asumata, procesul global al reformei nefiind inca durabil si ireversibil. Controversele actuale reprezinta o amenintare grava la adresa progreselor realizate pana acum si ridica intrebari serioase in ceea ce priveste viitorul reformelor lansate.

Deficientele din cadrul reformei sistemului judiciar si al combaterii coruptiei reprezinta aspecte ingrijoratoare pentru marea majoritate a romanilor. Un sondaj Flash Eurobarometru efectuat de Comisie in luna mai a aratat ca 72 % dintre romani cer Comisiei sa continue sa sprijine reforma in Romania pana cand aceasta tara va atinge standarde comparabile cu cele din alte state membre.

In contextul recentelor atingeri aduse statului de drept si independentei sistemului judiciar, Comisia va adopta, inainte de sfarsitul acestui an, un nou raport in cadrul MCV, pentru a evalua daca s-a raspuns preocuparilor sale si daca a fost restabilit echilibrul democratic.

Pentru a consulta raportul integral, click aici

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 86