Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Risc major de dezangajare de fonduri pe POSCCE, POSDRU, POS Mediu si POS Transport

Rata de absorbtie a fondurilor este de circa de 10% la acest moment, adica jumatate fata din tinta de 20 % pe care Ministerul Afacerilor Europene si-a propus-o pentru anul in curs, dar semnificativ mai mare decat in momentul infiintarii MAEur, cand platile interne catre beneficiari se situau la doar 3,72% din alocarea pentru 2007-2013, a declarat, marti, Ministrul Afacerilor Europene, Leornard Orban, la Conferinta "Mediafax Talks about European Funds", organizata de Mediafax cu sprijinul www.fonduri-structurale.ro – Structural Consulting™ Group.

Se constata, astfel, un decalaj major intre nivelul de contractare al proiectelor – care este de peste 70% in momentul de fata - si nivelul de implementare, exprimat prin rata absorbtiei, valoarea sumelor rambursate pana in prezend fiind considerabil mai mica decat valoarea totala a proiectelor.

Intrucat exista intarzieri in implementarea a numeroase proiecte, POSCCE, POSDRU, POS Mediu si POS Transport comporta un risc major de dezangajare, valoarea totala a fondurilor care ar putea fi pierdute la finalul anului 2012 ridicandu-se la 952 milioane de euro. Riscul de dezangajare este insa nul pentru POR si minim pentru POAT, acestea fiind si programele operationale care inregistreaza cea mai ridicata rata de absorbtie.

In vederea accelerarii procesului de implementare, in urmatoarele luni isi vor incepe activitatea primele echipe de lucru pentru monitorizarea a 150 de proiecte majore aflate in implementare sau in diferite etape de pregatire. Echipele vor avea in componenta experti din domeniul mediului, transporturilor si achizitiile publice, fiind vizate, in special, proiectele finantate din POR, POS Transport si POS Mediu.

In cazul in care se constata imposibilitatea finalizarii unor proiecte pana la finalul anului 2015, finantarea aferenta acestor proiecte va fi retrasa, urmand ca fondurile disponibilizate sa fie realocate, conform ministrului Orban, „spre acele axe prioritare unde, intr-adevar, implementarea e accelerata si unde vedem ca absorbtia este reala”.

Nu in ultimul rand, in pofida numeroaselor probleme constatate in implementarea proiectelor finantate din fonduri comunitare si intreruperii procesului de transmitere al cererilor de rambursare catre CE pentru 4 programe operationale – POSDRU, POS Mediu, POS Transport si POR – ca urmare a misiunilor de audit derulate de catre Comisie in perioada 5-17 iulie 2012, ministrul Orban a insistat asupra faptului ca inca nu se poate vorbi de o „blocare” a acestor programe: „Inca nu s-a luat nicio decizie, este o evaluare care se face in momentul de fata, sunt niste misiuni de audit si la finalul acestor misiuni vom vedea care este decizia CE”, a declarat Leonard Orban.

Descarca Stadiul absorbtiei la 30 iunie 2012, publicat de ACIS

Pentru imagini de la "Mediafax Talks about European Funds", click aici.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 94