Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Strategia de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului hidrografic Tisa realizata cu fonduri structurale

Guvernul a aprobat in sedinta de joi, 28 iunie, Programul de elaborare a Strategiei de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului hidrografic Tisa si a finantarii acestuia.

Strategia de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului hidrografic Tisa va fi elaborata sub coordonarea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si va fi aprobata prin hotarare de Guvern.

Strategia se va realiza in doua etape.

Prima etapa va avea in vedere doar teritoriul romanesc al bazinului Tisa, va fi realizata de catre ansamblul partenerilor romani sub coordonarea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si va avea ca termen de finalizare ultimul trimestru al anului 2007.

Pentru elaborarea primei parti a strategiei se va incheia un acord de cooperare intre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si Consiliile Judetene care gestioneaza suprafete ale bazinului Tisa, aflate pe teritoriul judetelor respective: Alba, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Salaj, Satu-Mare, Sibiu, Timis. Acest acord va institui un cadru de cooperare intre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si consiliile judetene implicate in proiect, detaliind modalitatile de participare a Consiliilor Judetene, inclusiv prin finantare, la elaborarea primei parti a strategiei.

Finantarea primei etape a strategiei, componenta de analiza si diagnoza, se va asigura din bugetele locale ale judetelor parte a bazinului hidrografic Tisa si in completare din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Cea de-a doua etapa vizeaza elaborarea Strategiei comune pentru teritoriul european al bazinului Tisa. Ea fi realizata in comun de catre tarile semnatare ale „Initiativei de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului raului Tisa”, prin intermediul unui proiect de cooperare internationala si va avea ca termen de finalizare ultimul trimestru al anului 2008.

Finantarea pentru cea de-a doua etapa se va face prin accesarea fondurilor structurale prevazute pentru obiectivul de cooperare teritoriala europeana.

Informatii de background:

Strategia de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului hidrografic Tisa este documentul strategic care are ca scop implementarea obiectivelor convenite in cadrul „Initiativei de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului raului Tisa” semnata de catre Guvernele Republicii Ungare, Republicii Slovace, Romaniei, Serbiei-Muntenegru si Ucrainei cu ocazia celei de-a 13-a sesiuni a Conferintei Europene a ministrilor responsabili cu amenajarea teritoriului, desfasurata la 16 septembrie 2003, la Ljubliana.

Actiunile stabilite in cadrul acestei initiative se refera la delimitarea cartografice a bazinului hidrografic al raului Tisa, inventarul, analiza si evaluarea structurilor, acordurilor si practicilor de cooperare interguvernamentale/interregionale, inventarul si evaluarea lucrarilor si surselor de informatii disponibile, analiza situatiei existente si a evolutiei previzibile in materie de ecosisteme, inundatii sau alte riscuri naturale, problematici legate de coeziunea teritoriala, caracteristici de habitat, agricultura si paduri, turism, sisteme de transport si echipamente tehnice, patrimoniul natural si cultural.

Bazinul romanesc al raului Tisa reprezinta un teritoriu vast in partea nord-vestica si centrala a tarii cuprinzand in intregime sau partial 13 judete. Suprafata acestui teritoriu acopera circa 77.880 kmp si este locuita de circa 5.335.000 locuitori.

Guvernul Romaniei

Vizualizări: 97