Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

De la 1 iulie s-a sistat transmiterea de cereri de rambursare catre CE pentru 4 programe operationale

Incepand cu 1 iulie 2012, Romania nu mai transmite catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru 4 programe operationale, a anuntat ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, ieri, 3 iulie 2012. Este vorba despre POS Mediu, POS Transport, POR si POSCCE.

Comisia Europeana va realiza in perioada 5 - 17 iulie misiuni de audit pentru cele 4 programe operationale mentionate, urmand ca, pe baza rezultatelor auditului, sa ia o decizie privind intreruperea sau continuarea platilor, a mai declarat Leonard Orban. Totodata, ca urmare a misiunilor de audit, CE va hotari daca este cazul ca si corectiile financiare preventive impuse in prezent pentru cele patru programe operationale sa fie inlaturate complet sau partial. (Mai multe detalii privind corectiile preventive aplicate, aici)

Cu toate ca pana la luarea unei decizii finale Comisia a solicitat autoritatilor romane sistarea trimiterii cererilor de rambursare, ministrul afacerilor europene a insistat asupra faptului ca, in momentul de fata, niciun program operational nu este suspendat. „Daca vor fi suspendari, aceasta este o decizie care se va lua in urmatoarele saptamani, nu in prezent, dar, insist, nu vorbim de nicio suspendare pe vreun program operational legat de fondurile structurale si de coeziune”, a adaugat domnul Orban.

Acesta a accentuat, de asemenea, faptul ca este vorba de o perioada de timp relativ redusa, astfel incat sistarea transmiterii cererilor de rambursare nu va avea consecinte majore: „Inca o data, vorbim de o perioada de cateva saptamani si vreau sa va spun ca in general cererile de rambursare catre CE nu se trimit in fiecare zi, ci o data sau de doua ori pe luna. Deci, din punctul asta de vedere nu vad niciun fel de problema in faptul ca o perioada relativ restransa de timp nu vor fi transmise cereri de rambursare”, a declarat ministrul Orban.

Nu este pentru prima data cand Romania se afla intr-o astfel de situatie. In perioada iulie-decembrie 2011, platile intre tara noastra si CE au fost, de asemenea, sistate, ele fiind reluate  la finele anului, cu conditia indeplinirii de catre Romania pana la sfarsitul lunii iunie 2012 a unor obiective si luarii unor masuri privind organizarea autoritatilor de management si desfasurarea achizitiilor publice. De altfel, misiunile de audit organizate in perioada urmatoare au ca scop tocmai evaluarea masurilor luate si indeplinirii angajamentelor asumate de catre autoritatile romane.

Printre aspectele care vor fi analizate in timpul misiunilor de audit se numara sistemul de achizitii publice - inclusiv activitatea ANRMAP - unde, de altfel, s-au constatat cele mai multe nereguli la evaluarile anterioare. In acest sens, ministerele care gestioneaza POR, POS Transport si POS Mediu sustin ca au fost luate deja masurile necesare pentru indeplinirea angajamentelor asumate fata de Comisie in decembrie 2011.

Astfel, Ministerul Mediului a semnat un ordin comun impreuna cu ANRMAP, care, conform ministrului Rovana Plumb, stabileste „o abordare unitara, la nivelul beneficiarilor, de a nu se mai face niciun fel de eroare in momentul in care se acceseaza fondurile europene.”

Ministerul Transportului a emis un ordin privind transparenta publica a procedurilor de achizitie organizate si derulate de directiile de specialitate si unitatile din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii in cadrul proiectelor finantate din POS Transport, publicarea pe site-ul ministerului a situatiilor achizitiilor publice aflate in pregatire, derulare sau finalizate devenind obligatorie incepand cu data de 4 iulie 2012.

De asemenea, conform ministrului dezvoltarii regionale si turismului Eduard Hellvig, toate cele trei conditii impuse POR in decembrie 2011 au fost deja indeplinite. „Nu sunt probleme, din punctul meu de vedere. Legat de problemele care existau cu achizitiile publice la beneficiari, am gasit solutii in asa fel incat la organismele intermediare si la AM sa cream unitati de verificare a achizitiilor publice cu personal dedicat pentru aceasta problematica, astfel incat sa nu avem nicio problema pentru a acoperi lucrurile care au fost solicitate”, a adaugat domnul Hellvig.

Se suspenda sau nu POSDRU? Vom afla in septembrie


In ceea ce priveste POSDRU, Ministerul Afacerilor Europene a primit deja un prim proiect al raportului de audit realizat ca urmare a misiunilor derulate de CE in lunile aprilie-mai. Decizia privind suspendarea sau nu a programului va fi luata, insa, in luna septembrie, in urma unei proceduri de conciliere cu Comisia Europeana. Pana atunci, nici pentru POSDRU nu se transmite niciun fel de cerere de rambursare catre Comisie.

Leonard Orban a dat insa de inteles ca raportul de audit nu este tocmai favorabil autoritatilor romane, fiind necesara chiar o regandire a functionarii POSDRU. „Au fost verificate un numar important de proiecte si, in mare parte, aproape pe fiecare proiect au fost identificate probleme care nu au putut fi identificate de structurile care ar fi trebuit sa le identifice. Deci, sunt probleme serioase. E nevoie de modificari de substanta in ceea ce priveste modul de functionare a acestui program”.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 93