Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Reteaua stradala din Harghita Bai se modernizeaza cu fonduri Regio

Fondurile nerambursabile alocate Regiunii Centru prin Domeniul Major de Interventie 5.2, care finanteaza crearea, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de turism, pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice, vor asigura dezvoltarea infrastructurii din statiunea Harghita Bai, ce apartine administrativ de municipiul Miercurea Ciuc. Acest lucru se va realiza in timp de doi ani, prin proiectul „Imbunatatirea accesibilitatii si amenajarea zonei turistice Harghita - Bai”, al carui buget total este de peste 15,6 milioane lei. Contractul de finantare al acestei solicitari a fost semnat azi la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de catre primarul din Miercurea Ciuc, domnul Robert-Kálmán Ráduly si de directorul general al ADR Centru, domnul Simion Cretu.

Necesitatea intocmirii acestei cereri de finantare a pornit de la dorinta autoritatilor publice locale de a pune la dispozitia turistilor o infrastructura publica dezvoltata in statiunea Harghita Bai. Administratia locala considera ca astfel va sprijini dezvoltarea turismului, pe baza resurselor specifice locale, cu scopul declarant de crestere a numarului vizitatorilor si de a atrage noi investitii in domeniu, precum si pentru cresterea numarului locurilor de munca in zona.

Proiectul „Imbunatatirea accesibilitatii si amenajarea zonei turistice Harghita - Bai” a fost depus de catre Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Miercurea Ciuc, in februarie 2010, spre finantare din Programul Operational Regional, DMI 5.2. Obiectivul proiectului este de a creste calitatea accesibilitatii in statiunea Harghita Bai, prin dezvoltarea si modernizarea retelei stradale, crearea parcarilor si statiilor de autobuze pentru turistii care practica turismul montan si schiul. Lucrarile, prevazute sa dureze 24 de luni, incluzand amenajari ale terenului si asfaltarea a peste patru km de sosea, vor asigura protejarea si conservarea cadrului natural, prin crearea unei infrastructuri adecvate, precum si imbogatirea serviciilor turistice, prin marcarea si realizarea de panouri indicatoare pe teritoriul statiunii Harghita Bai.
Beneficiarul solicita spre finantare nerambursabila suma de peste 10 milioane lei, iar diferenta de peste 5,6 milioane lei, pana la valoarea totala a proiectului, o reprezinta atat cheltuielile neeligibile, cat si contributia de 2% din valoarea eligibila a cererii de finantare, pe care o va suporta municipalitatea din Miercurea Ciuc. Prin acest proiect, pe langa asfaltarea a 4,3 kilometri de sosea, se vor realiza circa un kilometru alei pietonale si 5.000 mp parcari, dar si o extindere cu 500 mp a cladirii mofetei din zona, pe langa reabilitarea a peste sase kilometri de sistem subteran pentru iluminatul public. Investitiile vor duce la cresterea cu mai mult de 6.500 a numarului de turisti sositi in zona si la cresterea numarului mediu de innoptari/persoana de la 2.5 la 3.5.

”Acest proiect se adauga celor 17 deja semnate la nivelul regiunii noastre, pentru finantarea investitiilor in structuri de cazare moderne si pentru crearea unor noi atractii turistice, prin DMI 5.2. Municipalitatea din Miercurea Ciuc, cu care colaboram foarte bine, isi propune sa valorifice eficient resursele naturale de care dispune statiunea Harghita Bai, prin atragerea in oferta turistica a izvoarelor de apa minerala si a mofetei, dar si a unor trasee turistice unde se realizeaza investitii directe. Astfel, se va asigura un grad inalt de confort si de siguranta, al cetatenilor si al turistilor care beneficiaza de programe de agrement in statiunea Harghita Bai. In final, prin cresterea calitatii serviciilor turistice, obiectiv stabilit prin toate proiectele de pe domeniile din cadrul Axei prioritare 5 a Programului Regio, alaturi si de celelalte cereri de finantare din acest program, urmarim sa atragem resurse materiale si umane, prin care sa se creeze locuri de munca si prin care dezvoltarea sa asigure cresterea calitatii vietii in Regiunea Centru”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 82