Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Sumele rambursate de UE in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 55% fata de aceeasi perioada a anului trecut!

Conform datelor operative furnizate de Ministerul Finantelor Publice, executia bugetului general consolidat pe perioada 1.01 - 31.05.2012, s-a incheiat cu un deficit de - 7,2 miliarde lei, respectiv 1,19 % din PIB, fata de un deficit realizat la aceeasi data a anului precedent de - 7,4 miliarde lei respectiv 1,28% din PIB.

1. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 77,5 miliarde lei, reprezentand 12,8% din PIB, au fost cu 9,6% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,6pp ca pondere in PIB.

Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 11,7% fata de anul precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+6,9%), accize (+8,2%), impozit pe venit (+18,9%), impozit pe profit (+9,7%). O crestere semnificativa se poate remarca in cazul veniturilor din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii datorita colectarii incepand cu anul 2012 a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniu sanatatii conform OUG nr. 77/2011.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+5,0 %). Contributiile de asigurari au fost în suma de 21,5 miliarde lei, in crestere cu 7,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Veniturile nefiscale au fost în suma de 7 miliarde lei, in crestere cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 55,0% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

2. Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 84,8 miliarde lei, reprezentand 14,0% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 8,5% fata de anul precedent, si cu 0,5 pp ca pondere in PIB.

Cresterea s-a inregistrat in principal la proiectele finantate din fonduri UE, cu 55,6% mai mari fata de anul 2011, dobanzi cu 29,3%, cheltuieli de capital cu 33,1%.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 11,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in special ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente cat si pentru reparatii curente.

Cheltuielile de personal au crescut cu 0,5%, fata de aceeasi perioada a anului precedent intrucat in luna ianuarie 2011 nu este inclusa majorarea de 15% acordata personalului bugetar si nici platile aferente contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala (salariile majorate si contributiile s-au platit incepand cu luna februarie 2011).

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 12,6 miliarde lei (2,1% din PIB), crescand in termeni nominali cu 36,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Vizualizări: 72