Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE va recupera de la statele membre 426 milioane de euro, reprezentand cheltuieli in cadrul PAC

Vineri, 22 iunie, CE a solicitat recuperarea a 436 de milioane de euro alocate prin PAC si cheltuite in mod incorect in exercitiul financiar curent. Intrucat o parte din aceasta suma a fost deja recuperata de la statele membre, suma totala de rambursat este de circa 426 milioane de euro.

Rambursarea celor 426 de milioane de euro are loc in contextul nerespectarii de catre statele membre a unor reguli comunitare sau aplicarii unor proceduri inadecvate de control a cheltuielilor agricole.

Avand in vedere presiunile financiare resimtite de unele state membre pe fondul crizei financiare, Comisia a adoptat un regulament prin care autorizeaza statele membre care beneficiaza de asistenta financiara sa intârzie, in anumite conditii, cu pâna la 18 luni rambursarea fondurilor utilizate in mod incorect. Aceasta masura se adauga la optiunile existente de a solicita esalonarea rambursarii de-a lungul unui numar limitat de ani. Primul stat membru care a depus o cerere pentru aceasta facilitate a fost Grecia.

In contextul acestei decizii, Comisia va recupera fonduri de la Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franta, Italia, Olanda, Polonia, Romania, Slovenia si Marea Britanie.
Statele membre carora li se aplica cele mai semnificative corectii individuale sunt:

  •  Spania – 131.3 milioane euro
  •  Grecia – 104.4 milioane euro
  •  Italia – 98.9 milioane euro
  •  Franta – 62.9 milioane euro
  •  Polonia – 13.3 milioane euro

Romania va rambursa Comisiei aproximativ 1.7 milioane euro, masura fiind motivata de nerespectarea datelor limita pana la care trebuiau efectuate platile.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 108