Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Solicitare de fonduri suplimentare de la UE pentru Programul Operational Comun “Bazinul Marii Negre 2007 - 2013”

Marcel Bolos, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a participat, marti, 19 iunie, la a saptea reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare al Programului Operational Comun “Bazinul Marii Negre 2007-2013”. La eveniment au fost prezenti membri ai Comitetului, reprezentand sase din cele opt state participante la program (Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Romania, Turcia), precum si reprezentanti ai Autoritatii Comune de Management, ai Comisiei Europene si ai Autoritatii de Audit din cadrul Curtii de Conturi.

In cadrul reuniunii, Comitetul Comun de Monitorizare a aprobat lista proiectelor propuse spre finantare de catre Comitetul de Selectie in cadrul celui de-al doilea apel pentru propuneri de proiecte.

Au fost aprobate 37 de proiecte, in valoare de 16.655.279,02 euro (finantare ENPI) si 4.253.385,70 de euro (finantare IPA), in cadrul tuturor celor trei prioritati ale programului:

  • dezvoltarea economica si sociala,
  • protectia si conservarea mediului,
  • crearea unui mediu cultural comun.

Totodata, s-a luat decizia de a se solicita fonduri suplimentare de la Uniunea Europeana, ceea ce va crea potentialul finantarii unui numar mai mare de proiecte.

In perioada urmatoare, Comisia Europeana va verifica proiectele selectate pentru a identifica daca exista suprapuneri cu alte programe si pentru a evita dubla finantare. Rezultatele finale ale procesului de selectie vor fi comunicate aplicantilor dupa finalizarea acestor verificari.

Programul Operational Comun „Bazinul Marii Negre 2007-2013” este finantat de Uniunea Europeana prin Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat si cofinantat de statele participante in program. Instrumentul pentru Asistenta de Pre-aderare (IPA) finanteaza participarea Turciei la acest program, ca stat candidat care desfasoara negocierile de aderare la Uniunea Europeana.

Finantarea Comisiei Europene pentru acest Program pentru perioada 2007-2013 este in prezent de 25.696.515,52 de euro (finantare ENPI), la care se adauga 7.000.000 de euro (finantarea IPA, pentru partenerii din Turcia). Bugetul total (incluzand cofinantarea statelor participante) este 35.860.884,52 de euro (ENPI + IPA).

Sursa: MDRT

Vizualizări: 122