Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MT intentioneaza sa obtina fonduri europene pentru proiectele de dezvoltare a domeniului feroviar

Miercuri, 27.06.2007, Ministrul Transporturilor, domnul Ludovic Orban, a sustinut o conferinta de presa la sediul ministerului, cu tema “Proiecte viitoare de dezvoltare a domeniului feroviar si rutier”. La conferinta au mai participat domnul Mihai Grecu, director general al CNADNR.- S.A., domnul Constantin Manea, director general al CNCF “CFR”-S.A., domnul Alexandru Noaptes, director general al SNTFC “CFR - Calatori” - S.A., domnul Liviu Bobar, director general al SNTFM “CFR - Marfa”- S.A. si domnul Hudrea Sorin, directorul general al SC Telecomunicatii S.A.
Ministrul a prezentat cateva din obiectivele avute in vedere in urmatoarea perioada:
Ne-am fixat ca obiectiv in privinta infrastructurii de cale ferata sa asiguram modernizarea sau reabilitarea celor 10 800 de km de cale ferata de pe reteaua interoperabila, in termen de 10 ani .
De asemenea, ne-am fixat ca obiectiv cresterea gradului de electrificare de la 36% cat este acum, pana la 50%, in aceeasi perioada de timp. in privinta modernizarii flotei de vagoane, ne-am fixat ca obiectiv pana la finele anului 2013, achizitionarea a 150 de rame electrice si a 50-75 locomotive Diesel. De asemnea, avem ca obiectiv achizitionarea a 2500 de vagoane. Sunt obiective ce presupun efort financiar si de aceea nu ne limitam numai la venituri de la Bugetul de Stat, ci vom utiliza mecanisme moderne de finantare si vom asigura absorbtia fondurilor europene”.
Directorul general al CNCF “CFR”-S.A, domnul Constantin Manea a anuntat principalele obiective pe care societatea pe care o conduce le are in vedere: modernizarea de statii de cale ferata, modernizarea infrastructurii, intretinerea si reabilitarea celor 10 mii de km de cale ferata, realizarea unei centuri feroviare a Bucurestiului, care sa poata aduce calatorii cat mai aproape in toate punctele din Bucuresti, cat si continuarea discutiilor pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru Coridorul IX.
Domnul Alexandru Noaptes, director general al SNTFC “CFR - Calatori” - S.A, a anuntat ca obiectiv introducerea unui fond necesar achizitionarii a 100 de rame electrice si achizitionarea unor vagoane noi.
Proiectele directorului general al SNTFM “CFR - Marfa”- S.A., Liviu Bobar, constau in modernizarea si achizitionarea de vagoane si locomotive, dezvoltarea traficului intermodal si cresterea capacitatii statiei Constanta Ferry Boat.
Domnul Mihai Grecu a anuntat ca au fost indeplinite conditiile premergatoare semnarii ordinului de incepere al lucrarilor la Autostrada Bucuresti-Brasov, tronsonul Moara Vlasiei- Ploiesti si in consecinta a fost semnat si transmis constructorilor in cursul zilei de azi. Totodata a fost agreat planul de predare al amplasamentului. Pana la 27 iulie vor fi predate 50% din terenuri, urmand ca data finalizarii acestui proces sa fie 31 august 2007.

Sursa: Ministerul Transporturilor

Vizualizări: 83