Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul MEDIA al CE sustine participarea productiilor europene la Festivalul de Film de la Cannes

18 filme sprijinite prin programul MEDIA al Comisiei Europene au fost incluse in selectia oficiala a Festivalului de film de la Cannes de anul acesta, dintre care 7 participa la competitia pentru Palme d'Or. Printre acestea se numara filmul „Amour” de Michael Haneke, „The Angel's Share” de Ken Loach si „Jagten” („The Hunt”) de Thomas Vinterberg. In decursul ultimilor 20 de ani, filmele sprijinite prin programul MEDIA au castigat 12 premii Palmes d’Or, 13 Grand Prix si 9 premii pentru regie la festivalul de film de la Cannes.

In cadrul editiei din 2012 a Festivalului de film de la Cannes, Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, va inmana primul premiu „MEDIA” regizorului iranian Asghar Farhadi si va aduce in discutie programul „Europa creativa”, propus de Comisie (care include programul MEDIA), impreuna cu regizorii si profesionistii din domeniu. Noul program, axat pe sectoarele culturale si creative, a primit un sprijin puternic din partea ministrilor din UE responsabili cu cultura si sectorul audiovizual.

„Sunt incantata ca filmele europene sunt prezente, din nou, in numar mare la Cannes. Este cea mai buna recompensa a eforturilor noastre si dovada ca Europa poate, prin investiti bine orientate, sa aduca o valoare adaugata considerabila sectorului audiovizualului si culturii”, a declarat comisarul Androulla Vassiliou. „Viitorul nostru program, «Europa creativa» va ajuta industria cinematografica europeana sa raspunda provocarii digitalizarii si globalizarii si va continua sa pastreze si sa promoveze diversitatea culturala si lingvistica a Europei. Sunt incantata de faptul ca viitorul nostru program este sprijinit de asociatiile profesionale din sectorul cinematografic, inclusiv de regizori si actori renumiti.”

Pe 21 mai, comisarul Vassiliou si presedintele festivalului de film de la Cannes, Gilles Jacob, vor gazdui o dezbatere publica privind programul „Europa creativa”, care prevede o crestere semnificativa a finantarii din partea UE pentru cinematografie si cultura. La 22 mai, Comisia va organiza, de asemenea, un eveniment la care participa reprezentantii fondurilor cinematografice nationale si regionale din statele membre si tarile terte, pentru a discuta pe tema noilor instrumente de finantare aflate la dispozitia industriei cinematografice.

Programul MEDIA 2007-2013 prevede investitii de 755 de milioane de euro in industria europeana a filmului, pentru a spori distributia si promovarea filmelor europene si pentru a intari competitivitatea sectorului. Aproximativ jumatate din fonduri sunt alocate distribuitorilor care proiecteaza filme realizate in afara propriei piete nationale, 20% sunt alocate dezvoltarii de noi proiecte cinematografice, iar restul este destinat promovarii si formarii. Casele de productie selectate pentru finantare primesc subventii care se ridica, in medie, la 50 000 de euro. Comisia a propus un buget de 1,8 miliarde de euro pentru „Europa creativa”, dintre care peste 900 milioane de euro vor fi alocate componentei MEDIA.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 99