Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Masuri luate la intrunirea Consiliului Ministrilor Agriculturii si Pescuitului

La Consiliul Ministrilor Agriculturii si Pescuitului care a avut loc la Bruxelles in data de 16 iulie a.c., Romania a fost reprezentata de catre domnul ministru Decebal Traian REMES, doamna secretar de stat, Cornelia HARABAGIU si domnul subsecretar de stat, Dacian CIOLOS.

incepand cu 1 iulie 2007, Presedintia UE a fost preluata pentru 6 luni de Portugalia. Prioritatile acesteia in domeniul agriculturii, prezentate in cadrul Consiliului, au in vedere: restructurarea sectorului zaharului, extinderea reformei Politicii Agricole Comune, incepute in 2003, in sectorul vinului, mini-pachetul pentru ajustari in sectorul laptelui, siguranta alimentara, protectia animalelor si plantelor, etc.

Principalele subiecte abordate in cadrul reuniunii au vizat reforma sectorului vinului, restructurarea din sectorul zaharului, cultivarea cartofului modificat genetic destinat productiei de amidon, solicitarile Romaniei si Bulgariei privind seceta, informari din partea Comisiei privind negocierile OMC si gripa aviara.

In ceea ce priveste reforma vinului, majoritatea statelor membre au sustinut nevoia cresterii competitivitatii vinurilor comunitare, atat pe piata internationala, cat si pe cea europeana, masuri prin care producatorii sa poata ramane pe piata, simplificarea regimului comunitar in sectorul vinului si realizarea echilibrului dintre cerere si oferta.

Dl ministru Decebal Traian REMES a subliniat importanta facilitarii integrarii Romaniei si Bulgariei in sectorul comunitar al vinului, accentuand importanta mentinerii unui buget separat pentru finantarea masurilor din cadrul sectorului viti-vinicol, mentinerea posibilitatii adaosului de zahar si pastrarea celor mai bune traditii in productia comunitara a vinului.

De asemenea, dl ministru a sustinut acordarea ajutorului de stat pentru fermierii romani afectati de seceta, atat in cadrul intalnirilor de la Consiliu, cat si in cadrul discutiilor purtate cu doamna comisar pentru agricultura si dezvoltare rurala Mariann FISHER BOEL. De asemenea, la discutiile purtate cu doamna comisar au fost abordate aspecte privind agentiile de plati, dezvoltarea rurala si cota de lapte.

Referitor la restructurarea din sectorul zaharului, Romania si-a manifestat interesul pentru cresterea atractivitatii restructurarii, respectiv compensarea financiara a cultivatorilor si producatorilor in urma accesarii fondului de restructurare si a flexibilizarii acestuia.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Vizualizări: 88