Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cum sunt sprijinite IMM-urile in Romania: fonduri nerambursabile, garantii acordate de stat pentru credite si acces la procedurile de achizitii publice

Vineri, 27 aprilie, Mediafax a organizat, cu sprijinul www.fonduri-structurale.ro – Structural Consulting™ Group, conferinta “Mediafax Talks about SMEs”. Conferinta a avut ca tema “Sprijinirea activitatii IMM-urilor”, aducand in discutie subiecte precum stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor, accesul IMM-urilor la achizitiile publice, instrumente de garantare si de contragarantare a creditelor pentru dezvoltarea afacerilor si accesarea fondurilor structurale.

In Romania, IMM-urile reprezinta 99,7% din numarul total al intreprinderilor, genereaza doua treimi din locurile de munca din mediul de afaceri si jumatate din valoarea adaugata bruta. Cu toate acestea, numarul de IMM-uri la 1000 de locuitori este de numai 24, fiind considerabil mai mic decat media UE, de 42 de IMM-uri.

Andreea Paul, prezenta in calitate de ambasador al IMM-urilor din Romania la eveniment, a evidentiat oportunitatile pe care intreprinderile mici si mijlocii din Romania la au la dispozitie pentru finantarea infiintarii si dezvoltarii unei afaceri. „Inainte de a vorbi de competitivitate, de absorbtie tehnologica, inovatie, trebuie sa pornim de la genunchiul broastei si anume de la largirea bazei antreprenoriale in Romania, iar pentru a face acest lucru desigur ca este nevoie de un suport public amplu”, a declarat doamna Paul.

Peste 350 de aplicatii depuse in 2012 in cadrul Programului pentru tinerii antreprenori

Una dintre oportunitatile disponibile o reprezinta programul pentru tinerii debutanti in afaceri, prin care se acorda fonduri nerambursabile in valoare de pana la 10.000 de euro, dar nu mai mult de 50% din valoarea planului de afaceri. In anul 2011, din cele 1256 de proiecte depuse, 1.100 au fost eligibile, de la inceputul anului si pana in prezent fiind depuse inca circa 370 de aplicatii. „In Romania sunt multi tineri care au idei briliante de afaceri, dar care nu au suport financiar tocmai pentru ca sunt la inceput de drum, iar aceste idei de afaceri trebuiau, intr-un fel sau altul, valorificate”, a motivat Andreea Paul lansarea acestui program.

Totodata, dna. Paul a facut referire la masuri pentru stimularea inovarii in sectorul IMM. In acest sens, la initiativa Consiliului National de Competitivitate, in martie 2012 a fost lansat programul “Vouchere de inovare pentru IMM-uri” – un instrument flexibil, pentru sustinerea IMM-urilor in vederea modernizarii tehnologice si a cresterii gradului lor de inovare. Voucherele de inovare presupun incheierea de parteneriate cu institutii de cercetare si de inovare, publice sau private, operatorii economici de mici dimensiuni beneficiind de un ajutor de minimis care sa acopere pana la 90% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 45 000 de lei. Bugetul alocat voucherelor de inovare pentru anul 2012 este de 6,45 milioane de lei, pana in prezent fiind depuse 93 de solicitari, din care 81 au fost deja declarate eligibile.

Numarul garantiilor de stat acordate de FNGCIMM, in crestere


Accesul IMM-urilor la creditare ramane o problema stringenta, bancile fiind reticente la finantarea activitatii intreprinderilor de mici dimensiuni, considerate inca surse de risc sistemic in economie. Astfel, cu toate ca IMM-urile reprezinta 70% din totalitatea intreprinderilor creditate de institutiile bancare, procentul este net inferior ponderii de 99,7% a IMM-urilor in totalul operatorilor economici privati din Romania. In acest sens, a fost lansat programul Mihail Kogalniceanu, care faciliteaza creditarea IMM-urilor prin subventionarea a maximum 70% din rata dobanzii aferenta creditului si prin acordarea unor garantii de stat pentru cel mult 80% din valoarea creditului. Pana la data de 10 aprilie 2012, din cele 4683 de aplicatii, 4097 au fost declarate admise de catre AIPPIMM, aproximativ 1100 de contracte fiind deja semnate cu bancile.

Un rol important in facilitarea accesului IMM-urilor la creditare il au si institutiile de garantare si contragarantare a creditelor. De altfel, conform lui Aurel Saramet, presedinte al FNGCIMM, solicitarile pentru garantii au crescut in primele 4 luni ale anului 2012 cu 50% in raport cu primele luni ale anului precedent, FNGCIMM acordand garantii pentru 32% din creditele pentru investitii, in comparatie cu doar 22% in 2011. Totodata, se are in vedere infiintarea unui mediator de credite, dar si a unui fond de capital de risc, la dezvoltarea caruia sa poata participa si institutiile bancare, oferind IMM-urilor resursele necesare pentru a ajunge ulterior in situatia de a avea efectiv capacitatea de a fi creditate.

O sursa importanta de finantare pentru IMM-uri o reprezinta si fondurile structurale ale Uniunii Europene, in Romania fiind semnate pana in aprilie 2012 aproximativ 6000 de contracte pe principalele linii de finantare destinate sectorului IMM in cadrul POR, PNDR si POSCCE. Desi cea mai mare parte a fondurilor structurale si de coeziune sunt adresate institutiilor si autoritatilor publice, IMM-urile pot beneficia, in mod indirect, de alocarile pentru sectorul public prin participarea la procedurile de achizitie publica.

54% din contractele de achizitii publice au revenit IMM-urilor

In Romania, circa 54% din contractele de achizitii publice revin IMM-urilor, in timp ce media europeana este de doar 32%. Accesul IMM-urilor la procedurile de achizitie publica este facilitat, in primul rand, de existenta unui cadru normativ favorabil si a atitudinii pe care autoritatile de reglementare au avut-o catre IMM-uri. Conform Cristinei Traila, presedintele ANRMAP, un impact semnificativ asupra activitatii IMM-urilor l-a avut simplificarea procedurilor privind achizitiile publice.

De exemplu, pentru lucrari cu o valoare de pana la 5 milioane de euro, autoritatile contractante pot utiliza o procedura de cerere de oferta, care solicita mult mai putine criterii se selectie si calificare, favorizand astfel accesul operatorilor economici de mici dimensiuni la contracte de achizitie publica. De asemenea, IMM-urile se pot asocia pentru a participa la proceduri de achizitie publica prin simpla intelegere intre doi agenti economici sau prin sustinerea unui tert si beneficiaza de o reducere de 50% a garantiei de participare si buna executie, dar si in ceea ce priveste criteriile legate de cifra de afaceri.

Directivele pe care CE le-a propus in privinta achizitiilor publice si care urmeaza sa intre in vigoare la sfarsitul acestui an au fost adoptate deja in legislatia interna, permitand IMM-urilor sa subcontracteze activitatile din cadrul contractelor de achizitie publica si sa participe la procedurile de achizitie publica cu o simpla declaratie pe propria raspundere care sa certifice indeplinirea criteriilor de selectie si calificare.

Totodata, ANRMAP a recomandat autoritatilor contractante atat impartirea pe loturi a serviciilor care fac obiectul contractelor de achizitie publica - astfel incat mai multi operatori economici sa aiba posibilitatea participarii la prestarea contractului – cat si incheierea unor acorduri-cadru, care sa permita selectia unor intreprinderi cu care autoritatea publica sa incheie contracte subsecvente pentru furnizarea de servicii similare.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 199