Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE a aprobat modificarile la PNDR propuse de autoritatile romane!

Comisia Europeana a aprobat in data de 4 aprilie 2012 cea de-a saptea propunere de modificare a Programului National de Dezvoltare Rurala. Prin aceasta modificare s-a urmarit, in principal, indeplinirea obiectivului de crestere a absorbtiei fondurilor alocate Romaniei din FEADR in perioada 2007-2013.

Astfel, una dintre cele mai importante modificari este reprezentata de introducerea Masurii 215 „Bunastarea animalelor” pentru sectorul porcine.

Pentru Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” nivelul maxim al sprijinului acordat tinerilor fermieri a crescut de la 25.000 la 40.000 euro, iar nivelul minim de formare profesionala pentru accesarea masurii a fost modificat.

In cazul Masurii 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”, modificarile vizeaza prelungirea datei la care standardele privind nitratii si laptele crud devin obligatorii precum si a datei la care se incheie perioada de gratie pentru cele doua standarde si stabilirea unei alocari distincte pentru adaptarea la standarde, introducerea sectorului bovine pentru carne ca si sector prioritar si diminuarea valorii maxime eligibile a unui proiect din sectorul vegetal la 1 milion Euro.

Pentru Masura 123 „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, modificarile vizeaza prelungirea datei la care se incheie perioada de gratie pentru standardele ramase in vigoare in cadrul acestei masuri. Totodata, au fost prioritizate micro-intreprinderile pentru sacrificare si procesare carne precum si cele pentru colectare si procesare lapte, fiind introdusa si o plafonare a valorii maxime eligibile a proiectelor pentru acest tip de investitii.

La Masura 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” intensitatea sprijinului a crescut de la 70% la 85% pentru investitiile in sectorul productiei non-agricole, a fost completat criteriul de selectie privind micro-intreprinderile nou infiintate in vederea includerii start-up-urilor care vizeaza activitati non-agricole productive, iar serviciile medicale din mediul rural au fost prioritizate.

In ceea ce priveste Masura 313 „Incurajarea activitatilor turistice” intensitatea sprijinului a crescut de la 70% la 85% pentru investitiile in agro-turism, precum si plafonul maxim pentru investitiile in agro-turism, de la 70.000 euro la 100.000 euro/proiect. De asemenea, intensitatea sprijinului a crescut de la 50% la 85% pentru investitiile in activitati recreationale.

Alte modificari aduse PNDR vizeaza introducerea de noi pachete in cadrul Masurii 214 „Plati de agro-mediu”, cat si modificari in procesul de selectie al proiectelor.

Sursa: MADR

Vizualizări: 78