Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

2.200 de IMM-uri au beneficiat in prima parte a anului de garantiile acordate de FNGCIMM

FNGCIMM si-a consolidat pozitia de pilon de sustinere a sectorului IMM din Romania, acordand, in primul trimestru al anului 2012, un volum total de garantii de aproximativ 162 milioane euro, in contextul unei cresteri cu peste 60% a valorii garantiilor fata de perioada similara a anului trecut.

“Ne bucuram ca am reusit sa crestem puternic in prima parte a acestui an, in conditiile in care anul 2011 a reprezentat deja un varf al activitatii noastre din ultimii zece ani. Desi contextul economic este in continuare dificil, iar factorii meteo si-au pus o amprenta negativa asupra indicatorilor macroeconomici din aceasta perioada, FNGCIMM si-a respectat angajamentul in continuarea identificarii de oportunitati si crearea de produse adaptate necesitatilor sectorului IMM”, a declarat Aurel Saramet, presedintele si directorul general al FNGCIMM.

De aceste garantii au beneficiat, in prima parte a anului in curs, un numar de cca. 2.200 de IMM-uri, in crestere cu 33% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar numarul de garantii emise a depasit cifra de 2.400, in crestere cu cca. 36% fata de primul trimestru al anului 2011. Analiza comparativa a celor doua perioade a identificat, de asemenea, continuarea trendului pozitiv inregistrat in accesarea garantiilor aferente proiectelor finantate din fonduri europene. Astfel, in trimestrul 1 din 2012, valoarea acestor garantii s-a dublat in raport cu aceeasi perioada a anului 2011, atingand un nivel de peste 20 milioane euro.

Un trend similar s-a inregistrat si in cazul acordarii de garantii pentru derularea programelor guvernamentale, valoarea acestora atingand un nivel de peste 32 milioane euro, fata de 15 milioane euro in primul trimestru 2011. In acelasi context, reluarea activitatii de garantare a IMM-urilor in cadrul programului Kogalniceanu, din luna martie a.c., a insemnat deja sustinerea unui numar de cca. 220 de intreprinderi, beneficiari de garantii in cuantum de peste 4 milioane euro.

„Aceste performante deosebite vin sa evidentieze rezultatele preocuparile noastre permanente de eficientizare a activitatii, a proceselor interne, dar si a asigurarii unei comunicari constante si constructive cu partenerii nostri, banci, institutii finantatoare, ministere de resort si alte entitati publice. Desi se manifesta semnale pozitive, nu putem sa nu ne aratam ingrijorarea fata de evolutia pe termen lung a sectorului IMM. Perspectiva aplicarii noilor prevederi ale BASEL III si impactul pe care acesta il va genera asupra politicilor de creditare ale institutiilor finantatoare va reprezenta, cu siguranta, un subiect arzator in urmatorul interval de timp”, a mai adaugat Saramet.

Sursa: www.fngcimm.ro

Vizualizări: 62