Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fermierii cu sere si solarii afectate de zapezile de la inceputul anului pot primi fonduri pentru acoperirea pagubelor

Ca urmare a caderilor masive de zapada din lunile ianuarie - februarie 2012, suprafete semnificative de spatii protejate, respectiv sere si solarii, au fost afectate in ceea ce priveste materialele de rezistenta si cele de acoperire.

La solicitarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, directiile agricole judetene au realizat inventarierea si evaluarea pagubelor. Din centralizarea datelor, situatia se prezinta astfel:

  • au fost afectati peste 2.950 producatori agricoli, din care 79 sunt detinatori de sere
  • au fost afectate sere si solarii din 31 judete
  • la nivelul materialelor de acoperire pentru sere si solarii s-au inregistrat urmatoarele pagube: 1.356.699 mp geam pentru sere spart si 2.556.512 mp folie plastic pentru solarii rupta

Pentru a reduce impactul acestor pierderi asupra activitatii producatorilor de legume, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a elaborat un proiect de Hotarare a Guvernului pentru alocarea de sume compensatorii prin acordarea unui ajutor de minimis care sa compenseze valoarea estimativa a pagubelor produse la materialele de acoperire a spatiilor protejate.

Ajutorul se acorda in conformitate cu regulamentul CE nr.1535/2007, iar cuantumul maxim nu depaseste echivalentul in lei a 7.500 euro pe beneficiar, adica 33.000 lei.

Schema de ajutor de minimis se acorda urmatoarelor categorii de beneficiari:
  • Producatori agricoli - persoane fizice
  • Producatori agricoli - persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, persoane juridice etc.

Prin schema de minimis se propune un cuantum de:
  • pentru producatori agricoli persoane fizice: 18 lei/mp pentru geam si 2,25 lei/mp pentru folie plastic
  • *pentru celelalte categorii de beneficiari: 24 lei/mp pentru geam si 3 lei/mp pentru folie plastic

*
MADR incurajeaza asocierea agricultorilor in grupuri de producatori. De asemenea, MADR aloca sume compensatorii la valoarea reala a pietei pentru producatorii agricoli cu statut juridic. Pentru producatorii agricoli persoane fizice, cuantumul sumelor compensatorii alocate este diminuat cu 25%, dat fiind ca acestia nu sunt platitori de TVA.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis, reglementata prin aceasta hotarare, sunt de 8,52 mil. lei (circa 1,9 mil. euro) si se asigura de la bugetul de stat in limita prevederilor bugetare acordate MADR.

Proiectul de Hotarare de Guvern se afla in proces de avizare in regim de urgenta la ministerele avizatoare.

Termenul limita de depunere a cererilor de sprijin financiar la directiile agricole judetene este 29 iunie 2012, data dupa care vor fi facute platile catre beneficiari.

Sursa: MADR

Vizualizări: 105