Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

8 milioane euro pentru crearea de spatii verzi

8 milioane euro pentru crearea de spatii verzi

Joi, 21 iunie 2006, ministrul mediului Attila KORODI a sustinut o conferinta de presa pe tema “Programului national pentru imbunatatirea factorilor de mediu prin realizarea de spatii verzi in localitati”. Acesta a fost aprobat ieri prin ordonanta de urgenta in cadrul sedintei de guvern si presupune finantarea a aproximativ 50 de parcuri la nivel national. Programul se aplica incepand cu anul 2007 si se va desfasura pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii acesteia. Suma pusa la dispozitia autoritatilor locale in vederea infiintarii, reabilitarii sau amenajarii parcurilor este de 8 milioane de euro pentru anul in curs.

Am initiat acest program pentru ca Romania nu mai poate amana acest proces de sporire a spatiilor verzi, cu atat mai mult cu cat localitatile sunt din ce in ce mai amenintate din cauza distrugerii parcurilor, ca urmare a activitatilor economice si sociale. Programul pe care il initiem este important pentru ca va determina o crestere consistenta a spatiilor verzi din Romania si o apropiere de normele si standardele europene privind spatiul verde recomandat pe cap de locuitor”, a declarat ministrul Mediului, Attila KORODI.

Desi raspunderea legala principala in domeniul spatiilor verzi este a primariilor, Ministerul Mediului a initiat acest program, date fiind statisticile ingrijoratoare care abordeaza aceasta tema. Informatia cea mai ingrijoratoare este ca Bucurestiul a inregistrat de-a lungul timpului o diminuare a spatiilor verzi cu 50%, acest lucru inseamnand ca suprafata de spatiu verde care ii revine fiecarui bucurestean este sub 10 mp.

Normele internationale recomanda 26 mp de spatiu verde pe cap de locuitor. In prezent, datele pe Bucuresti se prezinta astfel: bucurestenii care locuiesc in sectorul 2 beneficiaza de 10,51 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, cei care locuiesc in sectorul 5 au parte de doar de 6,6 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, in timp ce bucurestenilor din sectorul 6 le revin 9,16 mp iar celor din sectorul 4 - 9,06 mp de spatiu verde pe cap de locuitor.

Cauzele care au condus la distrugerea drastica si consistenta a vegetatiei din orasele Romaniei sunt: cresterea traficului rutier, acumularea de monoxid de carbon si de plumb, poluarea industriala, dezvoltarea de activitati economice de marime medie si mica in parcuri si in gradini publice, extinderea suprafetelor construite, lipsa fondurilor pentru refacerea spatiilor verzi.

Secretarul de Stat pentru APE, Lucia Ana VARGA, a subliniat faptul ca “este pentru prima data cand Guvernul Romaniei se implica in finantarea unor proiecte vizand sprijinirea autoritatilor locale pentru crearea de spatii verzi, parcuri, paduri si plantatii forestiere si gradini botanice. Este foarte important ca in localitati sa se creeze aceste spatii de relaxare si sa dam posibilitatea locuitorilor sa petreaca cateva ore intr-un ambient placut”.

Procedura de selectare a proiectelor va fi rapida, pe site-ul MMDD urmand a fi afisate toate criteriile de eligibilitate, astfel incat Proiectul sa demareze incepand cu data de 1 octombrie 2007.

Attila KORODI a mai precizat ca prin acest program Ministerul Mediului vine in intampinarea primariilor si a nevoii noastre de verdeata si aer curat. Consider ca acum este momentul ca si primariile sa vina in intampinarea acestei oferte pe care o facem. Proiectul se adreseaza in mod direct autoritatilor administratiei publice locale si in mod indirect locuitorilor intregii comunitati, al carei consiliu local a inaintat cererea de finantare. Lipsa unui management al mediului corespunzator si lipsa unei planificari strategice pot conduce la probleme de sanatate si la o calitate mai scazuta a standardelor de viata.”

Autoritatile administratiei publice locale, care aplica in mod voluntar la Program trebuie sa depuna la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, proiecte care se analizeaza si se selecteaza, in vederea promovarii pentru finantare, de catre o Comisie de analiza, constituita prin ordin al ministrului mediului si dezvoltarii durabile.

Beneficiarii finantarilor incaseaza sumele aprobate in baza cererii si a contractului de finantare incheiat cu Administratia Fondului pentru Mediu.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Vizualizări: 131