Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Beneficiarii care au proiecte mari contractate vor primi sprijin sub forma de asistenta tehnica pentru a le implementa

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a anuntat, ieri, ca Executivul a stabilit acordarea de asistenta tehnica, in scopul sustinerii proiectelor majore de infrastructura, de mediu, de energie, finantate din fonduri europene si considerate prioritare de catre Guvern.

In acest sens, Guvernul a mandatat Ministerul Afacerilor Europene sa incheie proiecte de asistenta tehnica cu operatori economici, companii, autoritati locale care implementeaza proiecte majore.

”S-a decis, intr-o prima etapa, constituirea unui task-force, format din echipe operative de experti in domenii precum mediu, transporturi, achizitii publice, care sa acorde asistenta tehnica beneficiarilor, in scopul accelerarii absorbtiei fondurilor europene. Proiectul va fi realizat in cadrul facilitatii de asistenta tehnica, sub forma a doua contracte subsecvente, vizand proiectele de mediu si cele privind infrastructura rutiera”, a subliniat ministrul. Cele doua contracte vor fi lansate pana la finele acestei luni si vor fi contractate in cursul lunii mai. Acestea vor avea ca o durata de 6 saptamani si un buget estimat de circa 85.000 euro, respectiv 72.000 euro fara TVA.

Intr-o a doua etapa
, in termen de sase luni, Ministerul Afacerilor Europene va incheia un acord-cadru de servicii cu operatorii economici care implementeaza proiecte mari.

Acest acord va fi incheiat pe o perioada de doi ani, grupat in functie de tipul de proiecte si tipul de activitati de sprijin. Activitatile de acordare a asistentei tehnice vor viza consultanta in managementul achizitiilor publice, verificarea rapoartelor si facturilor prestatorilor de servicii si lucrari, intocmirea dosarului cererii de rambursare, indrumarea, rezolvarea unor probleme juridice, etc. Ministrul Leonard Orban a estimat ca suma estimata pentru finantarea acordului-cadru va fi de aproximativ 4,6 milioane de euro, pentru un sprijin destinat celor 100 de proiecte, sprijinite cu pana la 150 de zile de asistenta tehnica.

„Speram ca, prin aceste masuri, vom putea sa sprijinim implementarea marilor proiecte, fie ca ele sunt de infrastructura rutiera, de mediu, energie si asa mai departe”, a apreciat ministrul Afacerilor Europene.

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 106