Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri alocate de Uniunea Europeana prin intermediul Facilitatii Schengen

Guvernul a stabilit, printr-o Hotarare de Guvern adoptata in sedinta de miercuri, modalitatea de utilizare a fondurilor alocate de Uniunea Europeana prin intermediul Facilitatii Schengen si pentru fluxurile de numerar.

Facilitatea Schengen si pentru fluxurile de numerar este un instrument provizoriu pentru sprijinirea Romaniei, in perioada 2007-2009 in vederea finantarii actiunilor la noile frontiere externe ale Uniunii, pentru punerea in aplicare a acquis-ului Schengen si controlul frontierelor, precum si pentru imbunatatirea fluxurilor de numerar in cadrul bugetului national.

Actul normativ adoptat de Guvern prevede alocarea unui procent de 70% din fondurile alocate pentru componenta Schengen a Facilitatii Schengen si pentru fluxurile de numerar.

Procentul alocat componentei Schengen poate fi majorat prin hotarare a Guvernului, pana la data de 30 septembrie 2009, fara a depasi procentul de 78% din totalul fondurilor prevazute a fi alocate Romaniei prin instrumentul de sprijin pe intreaga perioada vizata. La modificarea procentului se vor avea in vedere valoarea proiectelor cuprinse in Planul Indicativ si situatia fluxurilor de numerar in cadrul bugetului de stat.

Sumele acordate Romaniei in cadrul Facilitatii Schengen si pentru fluxurile de numerar se vireaza de catre Comisia Europeana. Din sumele incasate pana la data intrarii in vigoare a actului normativ, se aloca Facilitatii pentru fluxurile de numerar suma de 132.543.256 euro, reprezentand 22% din totalul fondurilor prevazute a fi alocate Romaniei prin instrumentul de sprijin pentru intreaga perioada vizata.


Informatii de background:

Pentru perioada 2007-2009, Romaniei ii sunt alocate urmatoarele sume, sub forma platii unor sume globale in cadrul Facilitatii Schengen si pentru fluxurile de numerar:

ROMaNIA

TOTAL

2007

2008

2009

preturi 2004

559,8

297,2

131,8

130,8

preturi curente

602,5

315,4

142,7

144,4

Procentul efectiv utilizat pentru componenta Schengen trebuie stabilit de catre autoritatile statului membru. Virarea sumelor se face de catre Comisia Europeana, lunar, in cuantumul echivalent al unei doisprezecimi din suma anuala alocata Romaniei.

Tratatul de aderare prevede ca sumele globale primite in cadrul Facilitatii sa fie utilizate in termen de trei ani de la efectuarea primei plati si nu contine prevederi referitoare la utilizarea sumelor alocate pentru componenta de imbunatatire a fluxurilor de numerar din cadrul Facilitatii.

Guvernul Romaniei

Vizualizări: 118