Ca utilizator al acestui forum va rugam sa consultati cu atentie regulamentul de utilizare. Construirea unei comunitati profesionale si, în primul rand, bunul simt în mesajele postate trebuie sa fie principalele repere ale acestui forum.
Trimis: Mar Iul 28, 2009 3:59 pm Titlul subiectului: POT (conserve traditionale)?
Pentru un bisnis familial pot accesa fonduri?
Activitatea ar consta in prepararea de conserve tip : zacusca, muraturi, dulceturi etc. etc., in gospodaria proprie, de valorificat pe piata romaneasca sau europeana.
Data înscrierii: 09/Ian/2007 Mesaje: 1020 Locație: Petrosani
Trimis: Vin Iul 31, 2009 8:31 am Titlul subiectului:
BISNIS...
La inceputul fiecarui subforum exista un topic poreclit "important". Banuiesc ca nu ai avut timp sa-l citesti... Printre altele imi exprimam acolo rugamintea de a alege un titlu cat mai sugestiv unui topic nou deschis, titlu care sa aiba legatura cu continutul mesajului. Titlul "Pot?", mi-a sugerat mai multe idei, dar sincer, nici prin cap nu mi-ar fi trecut ca e vorba despre prelucrarea produselor agricole...
In rest, teoretic "poti", dar, vrei s-o faci ca persoana fizica, ca persoana juridica? Gospodaria proprie este in mediul urban sau rural? Te gandesti la o mica fabrica de prelucrare a produselor agricole, sau la prepararea artizanala a 20 de borcane de zacusca si a 15 borcane de muraturi?
Topicul se muta la "Agricultura", nu-i schimb titlul ca sa-l poti regasi, dar as aprecia daca ai cauta un titlu mai inspirat.
Trimis: Vin Iul 31, 2009 6:29 pm Titlul subiectului: Zacusca din fonduri europene
Am cazut si eu ca musca-n lapte. Citind diferite "idei" de afaceri, m-am bagat in seama. Sunt din oras, legumele le iau din piata si la o portie de zacusca ies 40 de borcane. Nu sunt disperata sa accesez fonduri, dar ma mira faptul ca cineva de la tara nu se ocupa sa-si faca o afacere din : zacusca, muraturi, dulceturi si alte bunatatii traditionale romanesti- ca la bunica mare acasa-?. O zacusca facuta in gospodarie, cu gogosar si vanata coapte pe jar de lemn, doboara orice X zacusca facuta industrial. La tara e greu de facut banj din afaceri si totusi se poate. Poate nu-i stiu eu pe aceia care au facut o afacere din conserve. Incolo toate bune si frumoase ca bani nu se dau la oraseni.
Data înscrierii: 30/Apr/2009 Mesaje: 4 Locație: Sibiu
Trimis: Dum Aug 09, 2009 4:04 pm Titlul subiectului:
Intr-adevar, orice produs facut acasa doboara orice produs industrial. Insa pentru orice afacere productiva, mai ales in industria alimentara, nu poti lucra acasa, in bucatarie. Ai nevoie de cel putin 1 laborator autorizat, in genul celor de cofetarie patiserie.
Apoi, mergand traditional, trebuie ca tu sa iti faci un calcul de rentabilitate al afacerii; care vor fi costurile directe, costurile indirecte, etc.
Si inca ceva: romanul este, din pacate, un consumator de volume, nu de calitate. Am mare legaturi de afaceri cu industria alimentara si iti pot spune din experienta proprie ca se consuma ieftin. Nu comentam calitatea, uita-te in rafturi si gandeste-te.
Ar urma ca tu sa speculezi o afacere de nisa, pe care eu acum nu o pot simti; insa, extrapoland la alte afaceri pe care le stiu si care sunt facute "artizanal", poate ai sanse. Insa in alte conditii si cu alte investitii.
Gandeste-te.
Data înscrierii: 11/Ian/2007 Mesaje: 712 Locație: Bucuresti
Trimis: Dum Aug 09, 2009 6:51 pm Titlul subiectului:
Dau un exemplu sugestiv (nu e banc):
- un nene dintr-o zona de traditie a tzuicii se duce intr-un supermarket la director si zice: uite, am tzuica asta, poti sa o vinzi in magazinul tau? Se degusta, se discuta pretul, OK. Cate tone poti sa-mi dai lunar?
-?????
Deci o afacere cu orice merge bine daca ai productie. Altfel te scot toti si nu poti sa vinzi decat in magazinul tau (daca il ai). Daca esti sigura ca poti sa duci investitia, poti face o mica fabricuta cu toate avizele sanitare si dupa toate regulile, chiar daca ramane la stadiul de manufactura.
Faci marca Validol (desi mai degraba suna a medicament ) si desfaci in magazinul propriu pana poti sa te dezvolti sa ai magazine in mai multe locatii. Conteaza sa pastrezi calitatea.
Asta imi aduce aminte do o firma din Cetateni, Arges, care face pateuri naturiste - cele mai bune pateuri din ardei, masline si proteina de soia pe care le-am mancat vreodata. Nu prea le gasesti prin magazine dar au magazinele lor.
Daca dupa ce pui totul pe hartie si vezi la ce pret iti iese borcanul tau de zacusca crezi ca mai merita eu iti doresc succes.
In principiu sa revenim la intrebare, e o afacere ca oricare si se finanteaza ca un IMM sau microintreprindere pe POS CCE daca CAEN-ul e finantabil.
Se poate si pe PNDR, pe masura 123, ca asociatie familiala, dar bine ar fi sa mai intrebati. _________________ Corectați-mă dacă greșesc, poate așa mai învăț și eu cate ceva.
Trimis: Dum Aug 09, 2009 10:13 pm Titlul subiectului: Tot zacusca
Ma mir tare de cei cu serere care se vaita de cand pun in pamant samanta de legume. Nu-si valorifica ei mai bine produsul muncii lor daca-si fac bisnis de familie ?. Sa faca sucul lor de rosii, bulionul lor,{ ca in supermarketuri te crucesti cand citesti ca au continut in rosii 10 sau 20% in sucurile de rosii sau bulion , in rest ce adauga pana la 100%?}. Te uiti la "serelisti" cum bat drumurile Romaniei sa-si vanda marfa, stau la cheremul bisnitarilor care se inbogatesc ei pe spinarea bietilor oameni, cand ar putea sa-si faca magazine proprii , restaurante pe profil vegetarian { ca multa lume se va destepta ca moare incet dar sigur, daca mai mananca carne} si sa-si valorifice produsele proprii la un nivel mult mai ridicat. Munca e aceiasi doar ca venitul e net superior. Atunci vor venii bisnitarii sa se roage sa le dea un kil sau doua ca le plange piata din lipsa de legume si alt fel il joci. Nu-i inteleg ? Nu le da voie sa vina in piata iarna cu suc de rosii, bulion, zacusti, muraturi, compoturi si alte produse ca la mama acasa si sa le cumparam ca-s naturale nu falsuri europene?
Data înscrierii: 11/Ian/2007 Mesaje: 712 Locație: Bucuresti
Trimis: Lun Aug 10, 2009 1:23 am Titlul subiectului:
de acord, falsuri europene cu certificate sanitare. Asta e!
Eu sunt una care m-as abona la zacusti, bulioane si muraturi ca la mama acasa. Din pacate de stadiul acesta nu poti sa treci, adica acela al vorbitului si al muncii pentru prieteni.
Sucul de rosii se face din praf de tomate rehidratat si amidon. Dar:
un kg de rosii e 2 lei, dintr-un kg iti iese cam 6-700 gr de suc sau 250 gr de bulion. Cu munca si energia consumata, borcanul, etc. vei vedea ca manufacturier iesi mai scump.
Produsele naturale sunt si vor fi totdeauna mai scumpe. Se munceste mai multe pentru ele, rosia e mai mica, ardeiul mai sfrijit daca nu au ingrasaminte dar sunt mai sanatoase.
M-am dus in gradina unui nene la o "tzara" unde lucrez sa iau niste rosii; avea 2 solarii, unul cu rosii mari si frumoase si altul cu niste amaraciuni mititele. Am cerut 5 kg de rosii si s-a dus la solarul cu "uratele"... "Bine bre, banii mei nu sunt buni sau ce? De ce-mi dai sfrijite d'alea! Da si mie din alea mari si frumoase!" "De unde, din solarul ala? Taica, alea sunt pentru vanzare, iti dau din alea de mananc eu. Ma-ntelegi?"
L-am inteles.
Si dumneata imi vorbesti mie de bulion si zacusca din rosii naturale umflate cu azot...
Mi-ar place ca taranul sa fie taran si sa munceasca pamantul cum muncea tata-mare pana au venit comunistii si i l-au luat. Avea combina si tractor si a fost numit chiabur...
Dupa revolutie taranii regretau CAP-ul... nu mai aveau de unde fura... Ca de muncit... mai greu. Ce sa face ei cu pamantul?
L-au vandut, au luat banii, i-au dat la copii care s-au dus in vacanta cu ei, si-au luat plasma si bemveu' si casa la bloc. Acu' sunt tot saraci, nu mai au nici pamant, copiii au vandut apartamentul si s-au mutat la tara sa ia fonduri UE sa faca ferma da nu mai au pamant, tre' sa cumpere...
Daca le da aia fonduri oare cine-o sa munceasca pamantul ca nu mai vrea nimeni sa dea la sapa?
Cam asta aud eu in fiecare zi cand ma duc la tzara.
Si tare imi placea cand taranul era taran si nu taran orasan cu manele la geam si bemveu' in fata blocului de garsoniere confort redus unde sta de cand si-a vandut apartamentul sa-si ia bemveu...
S-auzim de bine! _________________ Corectați-mă dacă greșesc, poate așa mai învăț și eu cate ceva.
Trimis: Mar Aug 11, 2009 5:55 pm Titlul subiectului:
Multi acum ca e criza ii aud intrebandu-se : ce afacere ar mai merge? Eu sunt de pare ca tot mancarea e o afacere. De ce zici ca din 2 kg. de rosii iese asa putin suc ?. Din 2 kg. de rosii iese 1.5 Kg. suc si sunt sigura ca asta va fi cumparat si nu "praful de suc de rosii". Se face foarte usor si decat sa-si arunce rosiile mai bine le-ar "inobila" si iarna ar face bani buni pentru urmatoarele recolte. Sunt produse ale serelor care "inobilate " le pot vinde in timp, deoarece au termen de garantie pana la doi ani. Nu-i neaparat sa faca conserve acum cand munca e in toi, dar pot face zilnic cateva kg. de ardei, gogosar sau vinete coapte, curatate si depozitate in lazi frigorifice, apoi pe parcursul zilelor cand nu au de lucru in solar avand toate elementele zacusti pot s-o prepare. Eu cred ca trebuie sa-si schimbe tactica, Atatia ani pui seminte, copilezi, legi , culegi si vinzi. De ce nu trec prin magazine sa observe cum italieni isi vand risiile, ba decojite in bulion, ba taiate in bulion, ba fasole in bulion etc , deci valorifica si-n alt fel produsul serei. De ce n-ar vinde gogosar copt si decojit in pungi congelate, sau ardei , sau vanata, asa cum gasim la alti?.
Trimis: Mie Ian 12, 2011 5:17 pm Titlul subiectului: Conserve traditionale
Investitia ar fi mica si ar creste odata cu afacerea. Sunt constienta ca totul trebuie sa functioneze dupa standarde HACCP, ca ai nevoie de avize sanitare si de o locatie avizata. Intrebarea este se pot obtine fonduri pentru un astfel de proiect?
Data înscrierii: 13/Iul/2009 Mesaje: 544 Locație: Bucuresti
Trimis: Vin Ian 14, 2011 1:59 pm Titlul subiectului:
Da, Masura 123 a PNDR pare potrivita pentru aceasta, cum a scris si geo_t mai sus. Dar: investitie mica, bataie de cap cu fondurile la fel ca si investitie mare (aceleasi avize, aceeasi documentatie, etc.).
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum