Forum www.fonduri-structurale.ro

 
Ca utilizator al acestui forum va rugam sa consultati cu atentie regulamentul de utilizare. Construirea unei comunitati profesionale si, în primul rand, bunul simt în mesajele postate trebuie sa fie principalele repere ale acestui forum.
 FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ÎnregistrareÎnregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare Regulament

Axa 6, punct 6.4: grupuri tinta si alte neclaritati

 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Forum www.fonduri-structurale.ro -> COOPERARE TRANSNATIONALA EUROPEANA
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
nicolescu5
Nou venit


Data înscrierii: 01/Ian/1970
Mesaje: 3

MesajTrimis: Sâm Sep 06, 2008 8:24 pm    Titlul subiectului: Axa 6, punct 6.4: grupuri tinta si alte neclaritati Răspunde cu citat (quote)

Suntem un ONG si dorim sa depunem un proiect in cadrul Axei Prioritare 6 (6.4). Obiectivul general al proiectului consta in crearea unui sistem de promovare de persoane pe piata muncii, intr-un domeniu cu deficit accentuat de forta de munca. Unul dintre obiectivele specifice / operationale consta in asigurarea pregatirii profesionale si a unui sprijin logistic initial in cadrul unui parteneriat cu firme din strainatate cu mare expertiza in domeniul de interes al proiectului.

Pentru a elabora un proiect cat mai convingator, am facut eforturi deosebite in scrierea acestuia in conformitate cu recomandarile din ghidurile POSDRU. Cu toate acestea nu putem finaliza, avand unele neclaritati in interpretarea indicatiilor din Ghidul solicitantului si va rugam sa ne oferiti sfaturile Dvs. competente pentru urmatoarele directii:

1. Intelegerea corecta a notiunii de grup tinta. Se poate interpreta ca exista un grup tinta caruia i se adreseaza Axa Prioritara (personal AMPOSDRU, personal OIPOSDRU, personal al membrilor parteneriatelor transnationale) si un grup tina caruia i se adreseaza proiectul. De exemplu, in cazul de fata, prin implementarea proiectului vor fi lansati pe piata muncii aprox. 50-100 de oameni (selectati din unele categorii defavorizate de persoane). Se pot considera acestia un grup tinta? Care este interpretarea corecta a continutului Anexei 10 "Formular de inregistrare a grupului tinta"? (PROGRAMUL OPERATIONAL SECTORIAL DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE 2007-2013, Ghidul solicitantului. Anexe, pg.26-30). Formularul individual de inregistrare se refera la personalul grupurilor tinta eligibile, conform mentiunilor de la cap.3 POSDRU 2007-2013 (subcap.3.4, Grupuri tinta eligibile) sau aceasta inregistrare se refera la grupul de 50-100 de oameni care vor fi instruiti si asistati pentru lansarea pe piata muncii ca urmare a implementarii proiectului?

2.Intelegerea corecta a eligibilitatii unor cheltuieli. Pentru ca partenerii de la care se vor asimila bunele practici sunt din strainatate, au fost necesare doua deplasari in vederea armonizarii punctelor de vedere si finalizarii Acordului de Parteneriat (Anexa 7, pg.19-20). De asemenea, pentru evaluarea cantitativa a efectelor preluarii bunelor practici, a fost necesar sa se elaboreze doua studii: unul de impact asupra mediului si unul de fezabilitate (in Romania). Sunt aceste cheltuieli eligibile in cazul contractarii proiectului?

3. Salariile personalului care va implementa proiectul. In Ghidul solicitantului sunt date niste baremuri maxine pe ora, impartite in functie de experienta in domeniu (specialist, experienta medie, etc.) destul de insemnate (de ex. 200 RON / ora in cazul managerilor cu experienta peste 5 ani). In acelasi timp am gasit pe pagina unei firme de consultanta notatia ca salariile eligibile trebuie sa se situeze la nivelul mediu al regiunii respective, ceea ce scade dramatic remuneratia pe ora, tinand cont de faptul ca un salariu mediu se situeaza in jurul unor 300-400 euro. Care este realitatea eligibilitatii salariilor?

4. Eligibilitatea si dimensiunile costurilor de consultanta. Am luat legatura cu o firma de consultanta, care ne-a facut o oferta de colaborare la elaborarea cererii de finantare si a pachetului financiar - bugetar. Dansii ne cer un onorar fix inainte de depunerea proiectului, care teoretic nu este eligibil, desi este foarte mare (cateva mii de euro, calculate la un pret de 35 Euro pe ora), si o taxa de succes in valoare de 2% din suma finantarii, in cazul in care ni se va aproba. Ni s-a spus de catre dansii ca aceasta taxa de succes este eligibila. Cu toate acestea, in documentatia solicitantului (Ordin Nr.3/185 din 7 ianuarie 2008) apare o referire la faptul ca nu s-ar putea accepta cheltuieli care au procentaj din suma finantata (a cheltuielilor eligibile)- vezi Art.5 / b), "cu exceptia cazurilor in care o asemenea plata este justificata de beneficiarul final, cu referire la valoarea reala a lucrarilor sau a serviciilor furnizate." Intrebarile ar fi: sunt normale aceste costuri? Sunt eligibile aceste costuri? Ce inseamna practic acea justificare necesara a beneficiarului final?

5. Capacitatea administrativa si financiara a solicitantului. ONG-ul nostru este nou infiintat, pentru ca domeniul in care dorim sa initiem formarea profesionala nu a fost inca sustinut si nu exista in Romania in forma in care dorim sa il introducem. Partenerii nostri straini au in schimb o experienta de 100 de ani. In ghidul solicitantului se cere, pe de o parte, demonstrarea capacitatii fiscale si administrative din ultimii doi ani, pe de alta parte se specifica faptul ca va fi luat in considerare parteneriatul per total. Credeti ca vom fi depunctati la acest nivel, sau vom primi punctaj pentru capacitatea fiscala si administrativa ireprosabila si de lunga durata a partenerului?

6. Semnarea contractului de parteneriat. Acest contract trebuie trimis la POSDRU in original. El se gaseste in anexe in limba romana. Partenerii straini nu cunosc limba romana. Avem urmatoarele posibilitati: a. traducem contractul si ei il semneaza in limba lor, il atasam asa impreuna cu o retraducere in lb. romana a traducerii;
b. le traducem contractul si ei semneaza varianta in limba romana, mergand pe incredere;
c. le traducem contractul pentru informare, ei semneaza varianta in limba romana in prezenta unui traducator autorizat din tara lor, care garanteaza cu semnatura si stampila lui pe originalul romanesc al contractului, ca a fost citit si explicat corespunzator in limba partenerului. Aceasta varianta implica niste costuri de ca. 150 € din partea traducatorului prezent - sunt acestea eligibile?
Care e varianta acceptata? Exista o alta?

7. Sub ce forma are un ONG sanse la prefinantare? Am intrebat la banca (Raiffeisen) si am aflat ca ONG-urile nu primesc din principiu nici un fel de creditare pentru simplul fapt ca sunt organizatii non-profit. Neavand profit, nu pot demonstra capacitate financiara. Axa in care dorim sa depunem proiectul nu accepta firmele (de ex., SRL-uri, care ar putea primi creditare daca ar indeplini conditiile necesare). Sub ce forma a planificat POSDRU o prefinantare pentru ONG-uri, care sa le permita sa acopere cheltuielile din intervalele de timp dinainte de acordarea transelor de finantare? Contributia proprie a solicitantului, pe care o detinem (in cazul nostru, 2 % din valoarea totala a cheltuielilor eligibile), e mai mica decat cele 12% pe care trebuie sa ii cheltuim inainte de a primi prima transa. Sub ce forma se presupune ca putem asigura acesti bani, ca ONG, daca din start nu avem dreptul / posibilitatea unei creditari bancare?

Va multumim anticipat pentru orice tip de recomandare!

[/b]


Ultima modificare efectuată de către nicolescu5 la Sâm Sep 06, 2008 8:58 pm, modificat de 1 dată în total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
geo_t
Expert


Data înscrierii: 11/Ian/2007
Mesaje: 712
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Sâm Sep 06, 2008 8:49 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

2.Deplasarile nu sunt eligibile insa studiile (SIM si SF) sunt.
3. Un salariu mediu de consultant depaseste binisor 120 lei/ora (mediu, am zis). Se poate si pana la 150 lei/ora. net.
4. Cheltuielile de consultanta sunt eligibile in cuantum de max. 5% din valoarea proiectului. Restul - din buzunar.
5. Nu cred ca veti fi depunctati.
6. Traducere legalizata din limba partenerilor. Evident contractul se semneaza in ambele limbi. Dupa semnare, pentru conformutate, se ataseaza o traducere legalizata cu grefa tribunalului.
7. Cred ca sunt reglementate posibilitatile de finantare are ONG-urilor. Nu sunt sigura dar cred ca surse atrase din sponsorizari si diverse servicii pentru care sa fiti platiti.
Cautati legea care reglementeaza sursele legale de finantare ale ONG si poate asa veti afla si raspunsul.

Sper sa fi fost de ajutor.
_________________
Corectați-mă dacă greșesc, poate așa mai învăț și eu cate ceva.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Forum www.fonduri-structurale.ro -> COOPERARE TRANSNATIONALA EUROPEANA Ora este GMT + 3 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forumPowered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community