Forum www.fonduri-structurale.ro

 
Ca utilizator al acestui forum va rugam sa consultati cu atentie regulamentul de utilizare. Construirea unei comunitati profesionale si, în primul rand, bunul simt în mesajele postate trebuie sa fie principalele repere ale acestui forum.
 FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ÎnregistrareÎnregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare Regulament

Aviz Gospodarirea Apelor - Masura 121

 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Forum www.fonduri-structurale.ro -> FONDURI PENTRU AGRICULTURA, DEZVOLTARE RURALA, TURISM RURAL
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
sslore.dana
Solicitant


Data înscrierii: 01/Ian/1970
Mesaje: 7

MesajTrimis: Vin Sep 16, 2011 10:38 am    Titlul subiectului: Aviz Gospodarirea Apelor - Masura 121 Răspunde cu citat (quote)

Buna ziua!

Va propun un subiect interesant de discutie si rog pe cei care s-au confruntat cu o situatie similara sa ma ajute.

Am depus un proiect pe masura 121, in sesiunea din mai, pentru infiintare ferma de legume. Proiectul este in evaluare si mi s-a comunicat ca am o problema cu privire la Avizul de Gospodarire a Apelor, deoarece acesta nu a fost pus la proiect. In certificatul de urbanism obtinut de la Primarie nu este solicitat Avizul de Gospodarire a apelor, deoarece acesta nu este solicitat de Planul Urbanistic Zonal. Fac precizarea ca in bugetul indicativ al proiectului, in devizul general si in devizele pe obiect nu sunt incluse cheltuieli pentru irigare si de asemenea nu este solicitat punctaj pentru irigatii. Sistemul propus prin proiect este un sistem de udare prin picurare, cu sursa de la un put forat, cu captare de la medie adancime si cu un debit de apa zilnic de 0,96 mc/zi = 0,012l/s pentru care conform legislatiei in vigoare nu este necesar Avizul de Gospodarire a Apelor.

Cu toate acestea am mers la Apele Romane, iar raspunsul dumnealor a fost ca pentru investitia pe care urmeaza sa o fac nu este necesar Aviz de la Apele Romane, conform art 9, alin 2 din Legea 107/25 septembrie 1996 actualizata – Legea Apelor, care prevede:
Citat:

ART. 9
(2) Apele de suprafata sau subterane pot fi folosite liber, cu respectarea normelor sanitare și de protecție a calitãții apelor, pentru baut, adapat, udat, spãlat, imbaiat și alte trebuințe gospodãrești, dacã pentru aceasta nu se folosesc instalații sau se folosesc instalații de capacitate mica de pînã la 0,2 litri/secunda, destinate exclusiv satisfacerii necesitãților gospodariilor proprii.

Coraborat cu art 50 alin 3:
Citat:
Art 50
(3) Se excepteazã de la prevederile alin. (1) activitãțile prevãzute la art. 9 alin. (2), precum și cele pentru care prezenta lege prevede notificarea.

De asemenea mi-au comunicat ca am obligatia sa notific Administrația Naționala "Apele Romane" cu 20 de zile inainte de a incepe executarea lucrarilor conform art 54, alin 1, lit g, art 54, alin 2 si art 54, alin 3, care prevede:
Citat:

ART. 54
(1) Investitorul are obligația sa notifice Administrației Naționale "Apele Romane", cu cel puțin 20 de zile înainte, începerea execuției pentru urmãtoarele categorii de activitãți și lucrãri:
g) lucrări de captare a apei, dacă debitul prelevat nu depășește 2 litri/secundă, iar apele evacuate rezultate după folosire nu influențează calitatea resurselor de apă;
(2) Pentru lucrãrile prevãzute la alin. (1) și (1^1), începerea execuției se face pe baza notificãrii, fãrã a fi necesar avizul de gospodãrire a apelor.
(3) Punerea în funcțiune a lucrãrilor și instalațiilor prevãzute la alin. (1), ca și a categoriilor de lucrãri privind linii electrice, apãrãri și consolidãri de maluri și albii, rectificari și reprofilari de albii, regularizarea scurgerii pe versanți, corectãri de torente și combaterea eroziunii solului se face în baza notificãrii cãtre Administrația Nationala "Apele Romane", cu 20 de zile înainte de aceasta, autorizația de gospodãrire a apelor nefiind necesarã.

In Cererea de finantare la Sectiunea E Lista documentelor „Avizul de gospodarirea apelor in cazul investitiilor privind irigatiile” este obligatoriu daca proiectul o impune. Ideea este ca prin proiectul propus de mine, nu este prevazut un sistem de irigare ci mai degraba un sistem de udare. Udarea pote fi facuta si manual, iar Legislatia in vigoare nu imi impune obtinerea Avizului de gospodarire a Apelor.

Mai pe scurt, datele problemei sunt urmatoarele:
- Certificatul de Urbanism obtinut nu solicita Aviz de Gospodarire a Apelor
- Legea Apelor - Legea 107/25 septembrie 1996 actualizata nu impune Aviz de Gospodarire a Apelor pentru proiectul propus de mine, (este un sistem de udare de capacitate mica, care poate fi facuta si manual, captarea apei este la mica adancime, debitul de apa este redus si nu necesita statie de epurare pentru deversarea apelor uzate)
- Ghidul Solicitantului precizeaza ca acest aviz este obligatoriu daca proiectul o impune
- pe de alta parte in procedura de evaluare de la APDRP se mentioneaza ca acest aviz este obligatoriu pentru irigatii

Nedumerirea mea consta in faptul ca, din ceea ce imi spune APDRP-ul eu nu voi putea sa obtin niciodata finantare pe acest proiect pentru ca nu am cum sa obtin avizul de la Apele Romane. Institutia in cauza nu elibereaza negatie, si daca ar elibera oricum nu este accepata, pentru ca procedura lor spune clar ca am nevoie de aviz. Oare cum trebuie sa privesc eu problema din postura unui beneficiar care deja a cheltuit 15.000 ron pentru intocmirea documentatei (studiu geo, topo, plan situatie, consultanta, proiectare, scrisoare de garantie bancara, etc), ca acum sa mi se spuna ca nu este bine pentru ca nu am acest aviz la dosar?

De unde sa am avizul daca legea nu il impune?
Oare cei de la Autoritatea de Managemnt care au intocmit Ghidul nu trebuiau sa se alinieze legislatiei in vigoare?
Oare cel care a facut procedura de evaluare a citit Legea Apelor si Procedurile de autorizare de la Apele Romane?
Trebuie sa platesc eu ca beneficiar pentru comoditatea, neprofesionalismul si lipsa de informare a celor care se presupune ca ar trebui sa ne ajute sa luam acesti bani?
Am sunat la ei si mi-au spus ca daca nu imi convine am posibilitatea se fac contestatie, pe banii si pe nervii mei.

Va rog frumos, daca sunt persoane care s-au confruntat cu astfel de situatii sa imi scrieti ce ati facut. Stiu cu siguranta ca acest caz al meu nu este singular.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
sslore.dana
Solicitant


Data înscrierii: 01/Ian/1970
Mesaje: 7

MesajTrimis: Vin Sep 16, 2011 4:57 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Chiar nimeni nu se afla sau nu s-a aflat in situatia prezentata de mine? Stiu cu siguranta ca sunt alte proiecte in evaluare acum care au aceeasi problema, si care probabil vor fi declarate neeligibile.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
MihaiPatrascu
Site Admin


Data înscrierii: 13/Iul/2009
Mesaje: 544
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Vin Sep 16, 2011 5:43 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

sslore.dana a scris:
Chiar nimeni nu se afla sau nu s-a aflat in situatia prezentata de mine? Stiu cu siguranta ca sunt alte proiecte in evaluare acum care au aceeasi problema, si care probabil vor fi declarate neeligibile.

Intre mesajul initial si acesta nu sunt decat 7 ore. Rabdarea este o caracteristica pe care trebuie sa o aveti in cel mai inalt grad, atunci cand participati pe un forum. Chiar daca postati mesaje ca acesta, e prea putin probabil ca veti forta un raspuns. Cine s-a lovit de problema vă va raspunde, daca doreste, indiferent de astfel de imbolduri.

Daca este urgent, atunci spuneti asa - la rubrica potrivita - si poate cineva vă ajută sa rezolvati problema clientului.

Ca sa nu existe dubii ca as pastra ce stiu numai pentru mine, eu imi declin competenta in speta de fata.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
geo_t
Expert


Data înscrierii: 11/Ian/2007
Mesaje: 712
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Lun Sep 19, 2011 12:16 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Legea nu solicita aviz de GA pentru gospodaria proprie pentru captari pana la 0,2 l/s. Dvs. faceti o investitie cu fonduri europene si v-as da un contra-exemplu. Noi am facut mai multe investitii pentru centre sociale care au surse de apa sub 0,2 l/s si totusi avizul SGA a fost necesar.
Consider ca au gresit cei de la urbanism mai ales ca este vorba de instalatii de irigat indiferent de debit. Daca investitia era cu banii proprii probabil ca nu vi s-ar fi solicitat aviz SGA. Ma mira ca atunci cand ati luat avizul de mediu nu vi s-a comunicat ca aveti nevoie si de aviz SGA.

Aveti o solutie: solicitati un aviz de principiu care se elibereaza in cateva zile (depinde de zona) si in cazul in care investitia este eligibila, pentru faza proiect tehnic si la obtinerea autorizatiei de construire obtineti avizul definitiv. Intre APDRP si MAPPM exista un protocol pentru eliberarea acestor avize de principiu in scopul de a pune investitorul sa faca o cheltuiala pentru documentatii si aviz (1500-2000 ron) doar in cazul in care proiectul este eligibil.
_________________
Corectați-mă dacă greșesc, poate așa mai învăț și eu cate ceva.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
sslore.dana
Solicitant


Data înscrierii: 01/Ian/1970
Mesaje: 7

MesajTrimis: Mar Sep 20, 2011 11:13 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Multumesc pentru raspuns.
Insa eu am depus documentatie pentru obtinere aviz si ei mi-au eliberat "Notificare pentru incepere executie", conform procedurii in vigoare. Am hartie scrisa de la ei ca nu este necesara obtinerea avizului pentru tipul de investitie propus de mine. In documentatie scria destul de clar ca este proiect propus spre finantare din fonduri europene.
Documentatia a fost intocmita de firma autorizata de ei (asa cum prevede procedura lor), a costat 1000 ron si eliberarea hartiei a mai costat 760 ron. Ideea este ca aceasta hartie nu este acceptata de APDRP si nu prea stiu ce este de facut.....
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
geo_t
Expert


Data înscrierii: 11/Ian/2007
Mesaje: 712
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Vin Sep 23, 2011 4:08 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Ciudat...
Daca investitia nu va fi finantata sau eligibila si nu o puteti face din fonduri proprii ramaneti cu un aviz platit si inutil...
Daca aveti hartie de la ei ca nu este necesar avizul nu vad problema.
Unii functionari sunt mai ciudati... nu stiu ce sa spun.
Eu va dau un contraexemplu la plati cand am adus factura, ordinul de plata, dovada-extrasul de cont cu desfasuratorul platilor - ca banii au intrat in contul beneficiarului platii si mi-au solicitat in plus alte dovezi ca banii au ajuns la beneficiar.
Totusi raman la parerea mea ca trebuia sa va elibereze aviz deoarece in alte zone se elibereaza.
_________________
Corectați-mă dacă greșesc, poate așa mai învăț și eu cate ceva.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
sslore.dana
Solicitant


Data înscrierii: 01/Ian/1970
Mesaje: 7

MesajTrimis: Lun Sep 26, 2011 10:27 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Buna ziua!

Eu cred ca problema este alta : cei de la Ministerul Agriculturii nu s-au pus de acord cu cei de la AN Apele Romane. Probabil au citit numai prima parte din procedura referitoare la obtinerea avizului de gospodarirea apelor, iar cand au ajuns la ultima parte s-au plictisit Question , nu stiu. In fine cei de la AN Apele Romane sunt acoperiti de procedura lor, cei de la APDRP sunt acoperiti de procedura lor, Ministerul Agriculturii nici nu s-a obosit sa dea un raspuns la sesizarea mea.

Vis-a-vis de documentele justificative de la plati aveti dreptate, pentru ca si noua ne-au cerut astfel de documente. Consider ca lipsa unei proceduri coerente si clare, il determina pe evaluator sa se acopere de hartii. |Cred ca cel mai bine este sa nu mai incercam sa gasim o logica pentru ceea ce ni se solicita pentru ca vom muri incercand Laughing
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Forum www.fonduri-structurale.ro -> FONDURI PENTRU AGRICULTURA, DEZVOLTARE RURALA, TURISM RURAL Ora este GMT + 3 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forumPowered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community