Ca utilizator al acestui forum va rugam sa consultati cu atentie regulamentul de utilizare. Construirea unei comunitati profesionale si, în primul rand, bunul simt în mesajele postate trebuie sa fie principalele repere ale acestui forum.
Trimis: Joi Feb 10, 2011 3:46 pm Titlul subiectului: Micsorarea avansului - varianta consultativa a ghidului M313
Buna ziua,
Am citit ghidul consultativ pentru masura 313 si am observat o schimbare majora: au micsorat avansul la maxim 20% din valoarea eligiba nerambursabila.
Este o decizie foarte gresita, in conditiile in care:
- bancile acorda foarte greu imprumuturi
- criza economica a facut sa dispara cash-ul, sau sa fie foarte greu de procurat
- agentii economici cu care vrei sa faci contracte, cand aud de bani prin fonduri europene prefera sa renunte la a contracta
- la o pensiune de 6-8 camere, avansul maxim care poate fi luat este de 10.000-11.000 euro, insuficienti pentru a porni o constructie si a avea front de lucru.
Anul trecut a fost de maxim 50%, si cu toate astea nu s-a demarat efectiv nici un proiect. De ce anul trecut s-a putut, iar in 2011, dupa doi ani de criza si recesiune, in loc sa se mareasca la 60-75% scade la maxim 20%?
Daca este consultativ, de ce nu face nimeni propuneri, inclusiv pe acest forum, ca avansul sa fie de 75% iar SRL-urile infiintate in zona rurala sa poata beneficia de 70% ajutor neramburasabil, nu de 50%.
Trimis: Joi Feb 10, 2011 4:48 pm Titlul subiectului:
Marirea avansului la 50% a fost o decizie a UE valabila pentru contractele semnate pana la data de 31.12.2010. Inseamna ca aceasta decizie nu a mai putut fi prelungita. Nici pentru sesiunea 312 din vara lui 2010 nu cred ca se mai poate cu avans de 50% deoarece nu s-au semnat contractele de finantare pana in decembrie anul trecut.
Daca gresesc corectati-ma, ca sa citez un clasic
Data înscrierii: 13/Iul/2009 Mesaje: 544 Locație: Bucuresti
Trimis: Joi Feb 10, 2011 7:40 pm Titlul subiectului:
@dorin.iscru, nu stiu daca intelegeti conditiile in care o banca acorda scrisoare de garantie, ca sa puteti obtine prefinantarea (si nu avans). Poate sa fie stabilita o prefinantare si de 90%, ca tot nu o veti putea accesa fara cash colateral.
Ne mai amintim si faptul ca pe diferite masuri PNDR a fost introdusa din 2010 obligativitatea de a dovedi cu documente certe existenta cofinantarii.
Mai observam ca la variantele consultative pe programul POS-CCE publicate in luna februarie (Axa 1 si urmeaza Axa 3) s-a (re)introdus si aici obligativitatea dovedirii cofinantarii.
Si atunci, intreb: daca oricum aveti cofinantarea de 30-50%, de ce v-ati mai complica cu prefinantarea?
Din punctul meu de vedere, prefinantarea este folositoare mai degraba la proiectele POSDRU, unde partea nerambursabila e mare (98%) si deci cofinantarea e mica.
Legat de firmele infiintate in mediul rural, eu v-am mai scris si in trecut parerea mea: ar fi o discriminare nejustificata. Din moment ce proiectul se implementeaza in mediul rural, deci locurile de munca si efectul economic de antrenare in zona are loc in mediul rural, nu vad de ce ar fi penalizate firmele doar din cauza locului unde au sediul social. Pe deasupra, ratati aspectul pozitiv: se "disloca" fonduri din mediul urban si se investesc in mediul rural. Daca ar fi cum doriti dvs., atunci firmele din mediul urban nu ar mai fi interesate sa investeasca in turismul rural.
Pe M312 exista oricum ceea ce doriti dvs., dar in alta forma: sunt eligibile numai firmele cu sediul social si sediile secundare in mediul rural.
Trimis: Mie Mar 30, 2011 11:04 pm Titlul subiectului:
DAP, e ADEVARAT, SI AICI SE CERE EXISTENTA COFINANTARII INCA DE LA DEPUNERE:
Citat:
Beneficiarul trebuie sa declare pe proprie raspundere
ca va asigura co-finantarea proiectului
Solicitantul va prezenta la depunerea Cererii de Finantare
sursa cofinantarii.
Documentele de la solicitant care dovedesc capacitatea si sursa de cofinantare (unul
sau mai multe dintre ele emise de institutii financiar bancare) pot fi:
a) Extras de cont bancar vizat si datat de banca cu cel mult cinci zile lucratoare înainte
de data depunerii Cererii de Finantare, în cazul cofinantarii prin surse proprii
(autofinantare) si prin certificate de depozit nominative si dematerializate, cu o scadenta
mai mica sau egala cu trei luni fata de data închiderii licitatiei de proiecte;
b) Extras de cont bancar vizat si datat de banca cu cel mult cinci zile lucratoare înainte
de data depunerii în cazul existentei unor surse de cofinantare de tipul: granturi,
sponsorizari, donatii, însotit de un document care sa ateste sursa respectiva, emis de
organizatia care a acordat-o;
c) Extras de cont bancar si Formularul de achizitie titluri de stat, emise si vizate de
banca,în cazul cofinantarii prin titluri de stat cu o scadenta mai mica sau egala de trei
luni fata de data închiderii licitației de proiecte;
d) Extrasul liniei de credit datat cu cel mult cinci zile lucratoare fata de data depunerii
cererii de finantare si contractul de credit vizat de banca, în cazul cofinantarii prin linie de
credit cu o valabilitate de un an fata de data lansarii licitatiei de proiecte, deschis la o
banca;
e) Scrisoare de confort (certificat de confirmare de fonduri) cu o valabilitate de 120 zile
de la data emiterii
Asta inseamna ca trebuie sa ne milogim de banci inca de la depunere pentru o amarata de scrisoare, cand nu avem nici o certidudine ca proiectul este eligibil sau va fi finantat intr-un an sau poate doi, , , comisioane date degeaba. Atunci, ma intreb retoric, la ce mai exista Fondul National de Garantare al Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii S.A. - I.F.N.?
Data înscrierii: 13/Iul/2009 Mesaje: 544 Locație: Bucuresti
Trimis: Joi Mar 31, 2011 11:13 am Titlul subiectului:
Fondul de Garantare exista ca sa ofere garantii in locul dvs., atunci cand dvs. nu aveti cu ce garanta la o banca. Fondul de garantare NU ACORDA credite. Nu amestecati merele cu perele.
Trimis: Sâm Apr 02, 2011 12:39 am Titlul subiectului:
fondul de garantare nu acorda credite, dar acorda garantii de pana la 80% din valoarea creditului . . .pentru IMM-uri.
Avand posibilitatea asta, mi se pare aiurea sa mai trebuiasca sa demonstrezi ca ai de unde ii lua pe cei 30%, e facuta numai sa mai puna niste piedici
Data înscrierii: 13/Iul/2009 Mesaje: 544 Locație: Bucuresti
Trimis: Sâm Apr 02, 2011 10:41 am Titlul subiectului:
Garantiile se acorda pentru un contract de credit anume. Nu se acorda garantii in lipsa creditului. Credit care se obtine daca indepliniti criteriile impuse de banca respectiva. Simple garantii nu sunt suficiente pentru a obtine un credit.
Nu e deloc o prevedere facuta sa puna piedici, vedeti in alte topicuri de aici cum oameni care au proiecte finantabile (din ce spun ei) nu ajung sa prinda bani deoarece le-o iau inainte altii care nu au finantare (din nou, din ce relateaza userii respectivi).
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum