Ca utilizator al acestui forum va rugam sa consultati cu atentie regulamentul de utilizare. Construirea unei comunitati profesionale si, în primul rand, bunul simt în mesajele postate trebuie sa fie principalele repere ale acestui forum.
Trimis: Lun Mar 29, 2010 1:44 pm Titlul subiectului: Cat costa serviciul de consultanta?
As dori sa stiu, la nivel de principii, cat costa serviciul de consultanta in cazul realizarii unui proiect pe axa 5.1 pentru reabilitarea si refunctionalizarea unor spatii de la un muzeu judetean a carui cladire este monument istoric categoria B. Proiectul il doresc realizat cu cofinantare de la Consiliul Judetean. M-ar interesa mai exact daca
1 Onorariul firmei de consultanta este dependent de valoarea investitiei (procent din aceasta) sau este suma negociata in functie de numarul hartiilor care trebuie puse la dosar?
2. Onorariul se plateste integral indiferent de obtinerea finantarii, sau plata integrala depinde de aceasta (in sensul ca suma platita firmei de consultanta sa fie integrala doar daca se obtine finantarea).
Multumesc.
Data înscrierii: 13/Iul/2009 Mesaje: 544 Locație: Bucuresti
Trimis: Lun Mar 29, 2010 3:19 pm Titlul subiectului:
Se intelege din mesaj ca dvs. sunteti beneficiar de stat. Cel mai probabil ca trebuie sa intocmiti un caiet de sarcini si sa desfasurati o procedura de achizitii publice. In acel caiet de sarcini (si contractul model anexat) vor fi precizate conditiile contractuale ce le impuneti.
Daca nu puteti intocmi singur caietul de sarcini, aveti posibilitatea sa contractati servicii de consultanta pentru intocmirea respectivului caiet de sarcini. Aceasta din urma lucrare este, de regula, de valoare mica si o puteti incredinta direct unui consultant.
Trimis: Lun Mar 29, 2010 9:23 pm Titlul subiectului:
Daca am inteles eu bine, trebuie desfasurata o procedura de achizitie publica (servicii), pe baza O. U. G. 34/2006 si a H. G. 925/2006, pentru desemnarea firmei/consultantului care sa ajute la elaborarea proiectului de accesare a fondurilor europene, iar pretul consultantei urmeaza a fi stabilit prin caietul de sarcini redactat pentru respectiva procedura?
Trimis: Mar Mar 30, 2010 7:40 pm Titlul subiectului: Re: Cat costa serviciul de consultanta?
ovidiupop a scris:
As dori sa stiu, la nivel de principii, cat costa serviciul de consultanta in cazul realizarii unui proiect pe axa 5.1 pentru reabilitarea si refunctionalizarea unor spatii de la un muzeu judetean a carui cladire este monument istoric categoria B. Proiectul il doresc realizat cu cofinantare de la Consiliul Judetean. M-ar interesa mai exact daca
1 Onorariul firmei de consultanta este dependent de valoarea investitiei (procent din aceasta) sau este suma negociata in functie de numarul hartiilor care trebuie puse la dosar?
2. Onorariul se plateste integral indiferent de obtinerea finantarii, sau plata integrala depinde de aceasta (in sensul ca suma platita firmei de consultanta sa fie integrala doar daca se obtine finantarea).
Multumesc.
Domnule ovidiupop, observ ca cei care v-au raspuns au dat numai generalitati fara a fi concreti (din anumite interese, banuiesc...). Pentru ca nu impartasesc acest fel de abordare imi face placere sa va raspund punctual, astfel :
1. In general firmele de consultanta percep onorarii intr-o plaja destul de larga intre 7,5 pana la 15 - 20 % din valoarea sumei din contractul de finantare, in functie si de tipul finantarii (cu ajutor de la stat, in parteneriat public privat, etc..., deci de tipul cofinantarii). ATENTIE! Valoare totala a proiectului, in general difera de suma din contractul de finantare. Totusi daca aveti abilitati de negociere uzati de ele.
2. De obicei, firmele de consultanta percepin avans in jur de 25 - 40 % din suma din contractul de finantare, iar restul de 60 - 75 % urmand a fi achitata la semnarea contractului de finantare (deci dupa ce proiectul a fost aprobat).
Mai luati in considerare celelalte cheltuieli : Studiu de fezabilitate, Intocmire proiect tehnic (P.T.), Caiet de sarcini, Taxe de eliberare documente (avize, aprobari, etc...), TVA, tot ce este prevazut in Ghidul solicitantului si celelalte reglementari in vigoare sub incidenta carora intra proiectul dvs. Pentru mai multe detalii, nu ezitati sa ma contactati la E-mail : naesebi@gmail.com
Data înscrierii: 01/Ian/1970 Mesaje: 67 Locație: Bucuresti
Trimis: Mie Mar 31, 2010 1:22 pm Titlul subiectului:
@naesebi
Concret pentru ce fel de proiect
Citat:
firmele de consultanta percep onorarii intr-o plaja destul de larga intre 7,5 pana la 15 - 20 % din valoarea sumei din contractul de finantare%
???
....da avans de 40 %???
.......in general si de obicei, releva faptul ca scriem generalitati, fara a fi concreti
@ovidiupop
la nivel de principiu:
Sunt considerate eligibile, Ăźn limita a 5% din valoarea totalĂŁ eligibilĂŁ a proiectului, cheltuielile legate de proiectare Âși asistenĂŸĂŁ tehnicĂŁ, cuprinzĂąnd cheltuielile privind studiile de teren, obĂŸinerea de avize, acorduri Âși autorizaĂŸii, proiectarea Âși ingineria, consultanĂŸa Âși asistenĂŸa tehnicĂŁ...conform ghidului solicitantului.
Pentru mai multe detalii, daca va place principiu nostru, nu ezitati sa ma contactati
Data înscrierii: 13/Iul/2009 Mesaje: 544 Locație: Bucuresti
Trimis: Mie Mar 31, 2010 2:14 pm Titlul subiectului:
Si pe alte programe, 5% daca nu ai constructii si 10% daca ai constructii. Din valoarea eligibila a proiectului, nu din finantare sau din alte bazaconii. Atat e eligibil, pretul nu spune nimeni ca trebuie sa fie acesta si nu unul in sus sau in jos.
Asta e maximal, in care intra toata consultanta. Dar am vazut destule anunturi de participare unde corelatia era alta, oferta castigatoare era la 1/2 din valoarea estimata a contractului si multe alte ciudatenii.
Apoi si consultanta aceasta se imparte in SF, cerere de finantare, etc. (daca e cazul). SF poate si ar trebui sa fie platiti integral, daca vorbim de un beneficiar de stat, SF poate sa existe sau nu, se poate cere actualizarea sau intocmirea de la 0, scrierea cererii poate fi tratata la succes, etc. Sunt multe moduri de lucru si multe chestiuni de care trebuie tinut seama. O parte din servicii pot fi eligibile, altele nu. Poti sa ceri si MP de la inceput sau poti sa atribui MP mai tarziu, dupa cum considera fiecare solicitant.
Daca nu ai mai facut caiete de sarcini, mai bine rogi pe cineva sa te lumineze care sunt chichitele, altfel... . Mi se pare mult mai sigur decat sa te multumesti a intreba pe forum.
Data înscrierii: 09/Ian/2007 Mesaje: 1020 Locație: Petrosani
Trimis: Sâm Apr 03, 2010 8:44 pm Titlul subiectului:
Fara suparare, trebuie sa fi castigat potul cel mare la loto sa platesti 20% doar pentru consultanta, si sa platesti separat SF, PT, expertize si tot restul.
Data înscrierii: 11/Ian/2007 Mesaje: 712 Locație: Bucuresti
Trimis: Mar Apr 06, 2010 10:46 pm Titlul subiectului:
Desi pe la inceputul forumului am mai tratat acest subiect, mai facem o mica detaliere.
In devizul general al unei investitii cu constructii, cap. 3 (proiectare si inginerie) nu trebuie sa depaseasca 10%. Ce este peste aceasta suma inseamna cheltuiala neeligibila.
Cap.3 contine: studii teren (geo, topo, hidro, etc), cheltuieli avize si acorduri, Cheltuieli de proiectare insemnand SF, PT, DE, documentatii avize, cheltuieli de consultanta, cheltuieli cu licitatiile (neeligibile din start), cheltuieli cu expertize tehnice, asistenta tehnica din partea proiectantului si dirigentie de santier.
Cheltuielile de proiectare sunt normate de indicativul 11N/1996 de care nu mai tine nimeni cont desi este in vigoare. In general ele nu depasesc 6-7% din valoarea unui proiect, pe masura cresterii valorii de investitie scazind in transe valoarea de proiectare pana la 2-3%.
Cheltuielile cu consultanta ar trebui sa fie in suma fixa deoarece pentru a obtine 1 mil de euro se depune acelasi efort ca pentru 3 mil de euro insa un proiect de 1 mil de euro nu este similar ca si complexitate cu unul de 3 mil de euro. Lucru este discutabil, procentul insa nu ar trebui sa depaseasca 5% din valoarea eligibila.
Deci daca dvs. faceti un studiu de prefezabilitate si stabiliti niste cote, eu as da:
- 1,5% SF
- 3.5% PT+DDE
- 0,15% asistenta tehnica din partea proiectantului
- 1% dirigentie de santier
- 0,85% studii teren, expertize, etc.
- 3% consultanta din care 1% la depunere (treaba dvs daca conditionati de obtinerea finantarii-mie nu mi se pare corecta aceasta conditionare) si 2% management de proiect dupa semnarea contractului.
Este o impartire corecta si realista dupa parerea mea.
In cazul unor lucrari complexe - de ex. interventii la monumente istorice - unde expertizele si studiile de specialitate depasesc cu mult sumele alocate, de obicei se trece ori consultanta ori anumite expertize la cheltuieli neeligibile. _________________ Corectați-mă dacă greșesc, poate așa mai învăț și eu cate ceva.
Data înscrierii: 11/Ian/2007 Mesaje: 398 Locație: Cluj-Napoca
Trimis: Sâm Apr 10, 2010 12:22 pm Titlul subiectului:
Dar de baza de date a APDRP ce ziceĂŸi:
acolo gasim de exemplu:
1 arhitect preĂŸ minim: 10 preĂŸ maxim: 12 UM:1 (ora)
2 asistenta tehnica preĂŸ minim: 10 preĂŸ maxim:38 UM:1 (ora)
3 consultanta plan de afaceri preĂŸ minim: 19.38 preĂŸ maxim:100 UM:1 (ora)
......................
25 proiectant preĂŸ minim:3.85 preĂŸ maxim:9 UM:1 (ora)
.................................. ÂȘI:
11 Economist preĂŸ minim:1000 preĂŸ maxim:1000 UM:1 (ora)........................
Âși e vorba de Euro....
Acum sincer fiind, la o evaluare a istoricului firmei EBI am constata cĂŁ tarifele de consultanĂŸĂŁ practicate Âși Ăźncasate de firma noastrĂŁ se ĂźnvĂźrt Ăźn jurul a 50 euro/orĂŁ. Evident aici sĂźnt incluse toate cheltuielile de firmĂŁ: chirii, salarii, transport, telecomunicaĂŸii (vreo 10 numere de mobil, fix, fax Âși internet), publicitate, protocoale Âșamd.... _________________ fonduriebi@yahoo.com
0753686588
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum