Ca utilizator al acestui forum va rugam sa consultati cu atentie regulamentul de utilizare. Construirea unei comunitati profesionale si, în primul rand, bunul simt în mesajele postate trebuie sa fie principalele repere ale acestui forum.
Trimis: Dum Feb 25, 2007 8:45 pm Titlul subiectului: Se tine cont de Legislatia Europeana si la achizitii?
Sume mari de bani vin deja pentru diverse achizitii, pe diverse proiecte, si vor veni in continuare.
Firme de toate felurile si marimile se trezesc specialiste in domenii abia inventate.
In Europa functioneaza reguli pe fiecare domeniu, care implica mari costuri ale achizitiilor. Daca nu tii cont de aceste reguli, poti sa iesi foarte ieftin. Ignorarea regulilor acolo se pedepseste aspru. Aici nu, deocamdata.
Dar pana unde se poate merge?
Putem folosi banii europeni pentru a lua produse din Europa (incl. romania) de la firme care nu respecta regulile europene?
Daca in loc sa iei o instalatie complicata de filtrare, care costa 100Keu- dar are toate elementele cerute de UE- dai 10KEu pe o facatura locala sau italiana - care nu are nici un clin nici in maneca cu acele reguli ?
Astfel iti raman bani sa iei mai multe ... sa fii mai competitiv..
Am multe exemple. Ce zic eu mai sus e ca un cod national de cheltuire a fondurilor UE. Apar si prin monitorul oficial. Si, bine mersi!
Ce e mai bine sa facem?
Un cazan de arderea deseurilor facut dupa norme este de 2 - 10 ori mai scump decat cel facut de "meseriasi".
Ambele ard bine, si scot produsul care ma intereseaza: agentul termic.
Unul este sigur in ce priveste mediul, celalalt nu.
Nu vorbim de diferenta dintre Dacia si Mercedes. Mai degraba de Euro 5 si Non Euro. Toata lumea stie ca un Euro 5 implica prezenta unui catalizator si o electronica complexa. La instalatii, lucrurile sunt mult mai complicate. Cumpar cazanul si vad ca n-are decat un cos legat direct la camera de ardere. La masuratori, fac ce face toata lumea: dau ceva la inspector si-mi scoate totul "lacrima". sau pun instalatia in singura pozitie in care respecta normele, pana trece inspectia. Noroc ca inspectorii inca nu au prea multa experienta.
Fapt e ca in tara se vind mai multe din cele ieftine, in special pe fonduri..
In fond, ce treaba am eu cu mediul? ma intereseaza sa vad banu mai repede inapoi la mine, nu?
Trimis: Dum Feb 25, 2007 11:45 pm Titlul subiectului:
ori nu am inteles eu intrebarea, ori cazurile citate sunt putin ciudate.
pe de alta parte, de la 1 ianuarie 2007 suntem stat membru.
asta inseamna ca legislatia comunitara (a Uniunii Europene) primeaza asupra legislatiei nationale, atunci cand exista contradictii sau lacune legislative.
Trimis: Lun Feb 26, 2007 9:45 am Titlul subiectului:
Eu ziceam ca legi ama avut si pana acum. Totul se respecta, pana la bani.
Observam ca firme mari, serioase de prin Germania, Suedia, Danemarca, nu prea castiga licitatii la noi, decat in proportie scazuta. Terenul e luat de firme locale si Italiene, care vin cu preturi mult mai mici.
Ne spunem: aia trebuie sa se trezeasca si sa ieftineasca produsele. Nu se poate ca pe aceeasi putere de cazan, care arde acelasi lucru, sa dai 20000 euro firmei x din tara sau Italia, si 80000 euro firmei x din Danemarca sau Germania.
Dar intrand la detalii, nu poti sa nu constati ca cele 2 utilaje difera enorm. Unul are 1.2 x3x3 m, celalalt 4x6x4! Unul arata ca o vatra de paine, cu ceva tevi prin el, celalalt cam ca o uzina cu multe accesorii. Ambele fac aceeasi apa calda.
De ce diferenta?
Pentru ca exista multe restrictii. Trebuie sa nu emane noxe in nici o conditie, trebuie sa nu explodeze in nici o situatie, asta implica multa aparatura si constructii speciale. Altfel nu te incadrezi in norme.
Pe de o parte, astea toate ridica mult pretul, pe de alta, la noi normele nu se cunosc nici de inspectori.
De ce as tine eu cont de ele cand am de ales intre a scoate 20K si 80K din buzunar?
Data înscrierii: 09/Ian/2007 Mesaje: 1020 Locație: Petrosani
Trimis: Lun Feb 26, 2007 10:01 am Titlul subiectului:
Ai amestecat o gramada de domenii, de informatii si a rezultat un ceva nebulos din care chiar nu inteleg de fapt ce vrei sa zici?
Revenind la titlul topicului, daca se tine cont de legislatia europeana in achizitiile publice, banuiesc ca da. Stii tu vreun exemplu concret in care nu s-a respectat legislatia, dupa 01.01.2007?
Bagi tu mana in foc ca acei inspectori la care faci referire chiar asa sunt pe din afara cu domeniul lor de activitate? Iar aducem acuze generalizatoare...
Trimis: Lun Feb 26, 2007 10:14 pm Titlul subiectului:
Observ ca se aplica exact acelasi tipic ca si anii trecuti.
La exhaustare, au trecere filtrele Non Atex, fara teste si fara certificari.
La cazane, se cer tot alea ieftine, adica fara sisteme de filtrare pana la 150 mg/Nmc, pulberi in suspensie, fara sisteme de mentinerea temperaturii de ardere in limitele sigure.
Pentru atingerea acestor limite sunt necesare niste dispozitive care se pot vedea in toate instalatiile recente din Europa. Pot sa intru in detalii, dar iar va pierd pe drum. Ele NU se regasesc in majoritatea instalatiilor recent aduse in tara.
De unde stiu? Pai bat campul asta de vre-o 6 ani, si mai-nainte l-am batut pe ala din Europa, vre-o 4.
Vezi : "Directive ATEX 94/9/EC (ATEX 95, 100a)", sau EN 12779
Au si norme metodologice (traduse de fiecare tara). Ia si cauta:
http://www.holz-bg.de/pages/service/download/4b-merkblaetter.htm (Aici sunt toate normele legate de lemn. Aur curat pentru oricine face proiecte de instalatii si fabrici pe Europa. Numai ca daca le-aplici aici, iti sar preturile de vorbesti singur.)
Daca vrei sa fii sigur ca ai facut o achizitie corecta: citesti norma cu pricina, sau cumperi utilajul cu stampila certificarii. (exemplu BG Prufzert la nemti)
Declaratia CE, are capcane. Vanzatorul poate pretinde ca nu stia el ca tu faci una si alta..
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum