Forum www.fonduri-structurale.ro

 
Ca utilizator al acestui forum va rugam sa consultati cu atentie regulamentul de utilizare. Construirea unei comunitati profesionale si, în primul rand, bunul simt în mesajele postate trebuie sa fie principalele repere ale acestui forum.
 FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ÎnregistrareÎnregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare Regulament

Pentru cei ce au depus in anul 2009 cereri de finantare FEP

 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Forum www.fonduri-structurale.ro -> ACVACULTURA SI PESCUIT
Subiectul anterior :: Subiectul următor  

Ce veti face in acest caz?
Veti retrage proiectul la recomandarea Directiei generale de pescuit
50%
 50%  [ 1 ]
Nu veti retrage proiectul, urmand a actiona in judecata Ministerul Agriculturii
50%
 50%  [ 1 ]
Veti depune plangere penala deoarece ati fost informati ca proiectul a fost verificat si e conform si eligibil
0%
 0%  [ 0 ]
Am alta optiune si am sa o scriu pe forum
0%
 0%  [ 0 ]
Voturi totale : 2

Autor Mesaj
luci19692000
Solicitant


Data înscrierii: 01/Ian/1970
Mesaje: 8

MesajTrimis: Vin Feb 12, 2010 2:14 pm    Titlul subiectului: Pentru cei ce au depus in anul 2009 cereri de finantare FEP Răspunde cu citat (quote)

DECLARATIE DE PRESA A MINISTRULUI AGRICULTURII :


Redepunerea proiectelor în programul de pescuit

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Mihail Dumitru, a declarat miercuri ca proiectele aplicate pâna în prezent în cadrul Programului Operational de Pescuit vor trebui refacute si redepuse, dupa ce sistemul de implementare al acestuia a fost refacut, fiind adaptat normelor europene.

"Pâna acum am avut o problema majora legata de sistemul de implementare al programului, însa anul trecut acest sistem a fost complet refacut, astfel încât sa avem siguranta ca gestiunea acestui program se face cu respectarea regulilor de gestiune ale Comisiei Europene. (.).. Stim ca oamenii au facut investitii, au pregatit aceste proiecte, însa proiectele vor trebui redepuse, pe aceste proceduri corecte", a explicat ministrul de resort.

Potrivit lui Dumitru, pâna în prezent, România nu a absorbit niciun ban din POP.

"Anul trecut au fost depuse 58 de proiecte, dar nu au fost efectuate plati pentru ca nu eram acreditati. Acum suntem în curs de acreditare. Etapele de acreditare pe care le mai avem de parcurs sunt foarte mici, mai dureaza maximum doua saptamâni si vom putea fi conformi cu cerintele CE", a spus directorul general al Directie generale pentru pescuit - Autoritate de Management pentru POP, Cristian Apostol.
Ministrul de resort a adaugat ca spera ca sistemul sa fie acreditat si pâna la finele acestui an sa poata fi trimise cererile de rambursare catre Comisia Europena.
"Aceasta redefinire a sistemului este functionala astazi, speram sa fie si acreditata repede, astfel încât sa putem depune cererile de rambursare Comisiei Europene si sa putem cheltui banii. Vrem ca pâna la sfârsitul anului sa avem sistemul acreditat si sa putem pune cererile de plata", a mai spus ministrul agriculturii, care a adaugat ca România nu a pierdut înca nici un ban alocat Programului Operational de Pescuit.
"Deocamdata nu avem nicio suma angajata care trebuie dezangajata. La sfârsitul anului acesta vom avea prima perioada în care va trebui sa solicitam rambursarea pentru a nu pierde acesti bani. Deocamdata nu am pierdut nici un euro, însa e posibil sa pierdem daca nu avem cheltuieli suficiente", a explicat Dumitru.
În cadrul Programului Operational de Pescuit pot fi depuse proiecte pentru masurile 1.3 - "Investitii la bordul navelor de pescuit si selectivitate", 1.5 - "Compensatii socio-economice-Actiunea: Achizitionarea pentru prima data a unei nave", 2.1 - "Investitii productive în acvacultura", 2.6 - "Investitii în procesare si comercializare".
Potrivit programului, fondurile europene vor putea fi alocate, pâna în 2013, pe cele cinci axe, astfel : pentru adaptarea flotei de pescuit vor putea fi acordate fonduri totale de 13,3 milioane de euro, din care 75% fonduri UE, pentru acvacultura -140 milioane de euro, pentru masuri de interes comun - 40 milioane de euro, pentru dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti -100 milioane de euro, iar pentru asistenta tehnica -14,3 milioane de euro.
Axa acvacultura include masuri de sustinere pentru dezvoltarea de ferme de acvacultura, dezvoltarea de unitati de procesare, modernizarea pescuitului prin construirea sau modernizarea de adaposturi si ambarcatiuni, îmbunatatirea calitatii produselor din pescuit prin echiparea ambarcatiunilor cu masini de gheata, crearea conditiilor specifice pentru prima vânzare si dezvoltarea altor facilitati specifice ce nu exista sau nu corespund cu standardele UE.
Proiectele pentru dezvoltarea acvaculturii pot beneficia de o cofinantare de 60%, fonduri europene si de la bugetul de stat. Beneficiarii acestei masuri pot fi agentii economici, asociatiile si organizatiile de producatori sau institutiile publice. Evaluarea proiectului va tine cont de viabilitatea finaciara a solicitantului, de impactul proiectului asupra numarului de salariati, dar si de impactul asupra mediului. Prin intermediul acestei masuri, se urmareste cresterea productiei din acvacultura cu pâna la 80% pâna în 2013, precum si cresterea profitului pâna la 50%.
Axa asistenta tehnica urmareste cresterea capacitatii administrative, inclusiv legate de implementarea Programului Operational pentru Pescuit. În perioada 2007-2013, România primeste 230 milioane de euro din Fondul European pentru Pescuit (FEP), iar sesiunile de depunere a cererilor de finantare vor fi deschise pâna în decembrie 2013, cu conditia ca perioada de implementare a proiectelor sa nu depaseasca sfârsitul anului 2015.

Cu alte cuvinte Ministerul agriculturii desi se tot lauda cu Programul de Pescuit si a dat comunicate de presa ca are toate aprobarile si a deschis sesiunea de depunere a proiectelor are "probleme".
Ce facem cu beneficiarii care au depus proiecte si au cheltuit bani? Embarassed

Este oficial, a fost publicat si pe situl ministerului agriculturii:

FEP (Fondul European pentru Pescuit)

In atentia celor care au depus cereri de finantare in anul 2009

Avand in vedere deficientele din sistemul de gestionare si control pentru Fondul European pentru Pescuit, identificate atat de Autoritatea de Audit a POP, cat si de DG MARE din cadrul Comisiei Europene, in 2009, MAPDR si Ministerul Finantelor Publice, cu sprijinul Departamentului Afacerilor Europene, au luat decizia restructurarii cadrului institutional de implementare a POP.

In acest context Autoritatea de Management s-a transferat da la ANPA la MAPDR, Directia Generala Pescuit-Autoritatea de Management a Programului Operational de Pescuit (DGP- AM POP).

Schimbarea cadrului legislativ si restructurarea Autoritatii de Management, cat si revizuirea criteriilor de selectie, conduc la necesitatea refacerii cererilor de finantare depuse, in vederea respectarii cerintelor comunitare si nationale in vigoare.

Astfel, va recomandam sa retrageti cererile de finantare depuse in anul 2009, in vederea revizuirii si completarii conform noilor ghiduri care vor fi postate la adresa www.madr.ro, sectiunea POP, incepand cu data de 22.02.2010. In acest sens va puteti adresa la DGP-AM POP din cadrul MADR, persoana de contact fiind dnul Dan ARBANAS (dan.arbanas@madr.ro).
Va recomandam sa verificati periodic informatiile care vor fi puse la dispozitia potentialilor solicitanti, la adresa www.madr.ro, sectiunea POP.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
luci19692000
Solicitant


Data înscrierii: 01/Ian/1970
Mesaje: 8

MesajTrimis: Joi Feb 25, 2010 2:17 pm    Titlul subiectului: Urgentarea absorbtiei de fonduri pentru pescuit si acvacultu Răspunde cu citat (quote)

Cum a inteles SA faca MADPR-ul urgentarea absorbtiei de fonduri pentru pescuit si acvacultura incepand cu 2007:

Luni, 16 martie 2009, la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, a avut loc o intalnire la care au participat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, directorul general al Directiei Generale pentru Afaceri Marine si Pescuit, Fokion Fotiadis, directorul economic al Directiei Generale pentru Afaceri Marine si Pescuit, Daniela Gheorghe si presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, domnul Valentin Bucksz.

In cadrul intalnirii, reprezentantii Directiei Generale pentru Afaceri Marine si Pescuit si-au manifestat sprijinul pentru urgentarea absorbtiei de fonduri de catre tara noastra prin Programul European pentru Pescuit (FEP) si au salutat preocuparea noii conduceri a ANPA de a rezolva, in cel mai scurt timp, atat intarzierile din domeniul pescuitului si acvaculturii, cat si lacunele legislative si ingreunarea procedurilor pentru contractarea de fonduri.

Ministrul Agriculturii a asigurat reprezentantii Directiei Generale pentru Afaceri Marine si Pescuit de interesul noii conduceri a MAPDR pentru absorbtia fondurilor europene, in mod special pentru cele din domeniul pescuitului si acvaculturii unde nu s-a absorbit niciun euro din cele 230 milioane puse la dispozitia Romaniei.

De asemenea, ministrul a aratat ca au fost revizuite toate procedurile in conformitate cu recomandarile Autoritatii de Audit facute in urma misiunii de audit din anul 2008 si au fost elaborate proiectele de acte normative in vederea corectarii legislatiei si grabirii absorbtiei fondurilor europene, prin simplificarea procedurilor.

La randul sau, presedintele ANPA a declarat ca intr-o luna si jumatate de la instalarea noii conduceri a ANPA s-au facut propunerile pentru imbunatatirea OUG nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, aceasta aflandu-se in dezbatere la Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor si s-a elaborat Hotararea de Guvern privind organizarea si functionarea ANPA in calitate de Autoritate de Management pentru implementarea Programului Operational de Pescuit (POP). De asemenea, au fost elaborate o serie de ordine ale ministrului Agriculturii care stabilesc regulamentul de organizare si functionare a Agentiei si aproba manualele de proceduri in vederea evaluarii, selectarii si contractarii de proiecte in domeniul pescuitului si acvaculturii.

In data de 25 martie 2009 va avea loc Comitetul de Monitorizare al Programului Operational pentru Pescuit din Romania, Comitet care va aproba efectuarea modificarilor necesare in vederea optimizarii absorbtiei de fonduri, urmand ca in luna aprilie sa fie deschisa sesiunea de primire a proiectelor, aceasta urmand a ramane deschisa pe toata durata valabilitatii Fondului European pentru Pescuit (FEP).

17.03.2009 - Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afişează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Forum www.fonduri-structurale.ro -> ACVACULTURA SI PESCUIT Ora este GMT + 3 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteţi crea un subiect nou în acest forum
Nu puteţi răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteţi modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteţi şterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteţi vota în chestionarele din acest forumPowered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community