Ca utilizator al acestui forum va rugam sa consultati cu atentie regulamentul de utilizare. Construirea unei comunitati profesionale si, în primul rand, bunul simt în mesajele postate trebuie sa fie principalele repere ale acestui forum.
Trimis: Mar Sep 08, 2009 11:45 pm Titlul subiectului:
pentru asigurarea cofinantarii, la depunerea proiectului trebuie prezentata doar o declaratie pe proprie raspundere nu un acord al bancii. prin urmare creditul poate fi solicitat ulterior aprobarii proiectului, pana la semnarea contractului de finantare. _________________ AA
Trimis: Vin Sep 18, 2009 11:06 am Titlul subiectului: Rectificare bugetara
Ajutati-ma si pe mine, va rog cu o solutie la problema de mai jos:
Inaintea depunerii dosarelor de licitatie am facut o rectificare buetara cu noile sume conform licitatiei, si am facut gresala sa trec proiectarea si consultanta in neeligibil..
Acum datorita crizei si lipsei de lichiditati am nevoie sa trec dinnou consultanta si proiectarea pe eligibil si as vrea sa trec ceva o parte din finisaje in neeligibil.. Ma puteti ajuta cu o solutie legat de aceasta problema?
Ce ar trebui sa invoc in rectificarea bugetara? Consultantul meu imi zice ca nu se mai poate ca trebuie sa ai un motiv foarte bun pentru inca o rectificare..
Trimis: Mar Sep 29, 2009 8:13 pm Titlul subiectului: Obiect de activitate si sediu social 313
Am si eu doua intrebari:
1. Pentru a se incadra in masura 313 obiectul de activitate PRINCIPAL al unei microintreprinderi trebuie sa fie unul din cele mentionate in Anexa 12 la Ghid sau poate fi un alt obiect de activitate principal (consultanta in management de exemplu) si sa aiba doar in actul constitutiv obiectele mentionate in Anexa.
2. In aceiasi ordine de idei, trebuie ca sediul social sa fie in mediul rural sau merge si punct de lucru? Exista ceva scris in sensul acesta cu punctul de lucru, ca eu nu am gasit nimic, toti isi dau cu parerea.
Data înscrierii: 09/Ian/2007 Mesaje: 1020 Locație: Petrosani
Trimis: Mar Sep 29, 2009 9:23 pm Titlul subiectului:
Scrie in Ghidul aplicantului:
1. Nu este nevoie sa fie obiectul de activitate principal,
2. Este nevoie ca si sediul si punctul de lucru sa fie in localitatea rurala unde vrei sa dezvolti proiectul. Sau, ai varianta sa aplici ca si persoana fizica, caz in care ai nevoie sa ai resedinta in satul respectiv.
Trimis: Joi Oct 01, 2009 10:50 pm Titlul subiectului:
Buna ziua,
Am nevoie de o opinie in urmatoarea situatie:
- existenta unui teren in intravilan rural pretabil pt constructia unei structuri de primire turistice, aflat in proprietatea a 2 persoane (cote egale)
- dorinta ambilor de a demara o afacere in turism si a accesa fonduri nerambursabile (M 313) pentru constructia structurii respective
In Ghidul Solicitantului pt M313 se insista pe 1 PFA sau micro cu 1 asociat. Chiar nu se poate inainta un proiect in cazul unei micro cu 2 asociati? Sau 2 PFA in acelasi proiect? Sau faptul ca sunt 2 proprietari pe teren nu e un impediment in derularea prj doar de catre un proprietar?
A doua dilema e agroturism sau turism rural? Sa inteleg ca pentru agroturism pot aplica doar PFA (nu si micro)?
Trimis: Mie Oct 07, 2009 10:23 am Titlul subiectului:
Pe masura 313 se poate inainta un proiect de catre o micro cu doi actionari. Problema apare in momentul in care se face punctajul proiectului. Pentru a primi punctele de la criteriul 4, proiectul trebuie sa fie prezentat de un tinar cu virsta pina in 40 de ani si numai daca vreti aceste puncte, micro trebuie sa aibe un singur actionar cu virsta sub 40 de ani (sau femeie indiferent de virsta) sau un PFA cu virsta sub 40 de ani.
2 PFA nu pot prezenta un proiect.
Legat de tipul de investitie: turism rural sau agroturism, categoriile de solicitanti sint aceleasi, diferenta vine la nivelul si gradul de finantare. In plus, pentru agroturism solicitantul trebuie sa demonstreze ca este inregistrat in Registrul Fermelor, deci teoretic a desfasurat activitati agricole pina acum, iar aceasta investitie vine in completarea activitatilor agricole pe care le desfasora.
Data înscrierii: 01/Ian/1970 Mesaje: 6 Locație: Bucharest,ROMANIA
Trimis: Joi Oct 08, 2009 12:11 am Titlul subiectului: O mica rectificare
adi_c a scris:
Scrie in Ghidul aplicantului:
1. Nu este nevoie sa fie obiectul de activitate principal,
2. Este nevoie ca si sediul si punctul de lucru sa fie in localitatea rurala unde vrei sa dezvolti proiectul. Sau, ai varianta sa aplici ca si persoana fizica, caz in care ai nevoie sa ai resedinta in satul respectiv.
O mica rectificare...fara sa deranjez...sediul social si punctul de lucru nu trebuie obligatoriu sa fie in aceiasi localitate cu locul unde va fi implementat proiectul..ci doar... in mediul rural.
Din ghid
-----------------
Micro-Ăźntreprinderile, atĂąt cele existente cĂąt si cele nou Ăźnfiintate trebuie sa fie Ăźnregistrate si sa-si desfasoare activitatea propusa prin proiect Ăźn spatiul rural (atĂąt sediul social, cĂąt si punctul de lucru trebuie sa fie amplasate Ăźn mediul rural);
SpaĂŸiul rural eligibil Ăźn accepĂŸiunea Axei 3 Âși implicit a acestei mĂŁsuri,cuprinde totalitatea comunelor ca unitĂŁĂŸi administrativ teritoriale
ĂźmpreunĂŁ cu satele componente.Satele aparĂŸinĂŁtoare de oraÂșe Âși zonele periurbane nu sunt eligibile.
Data înscrierii: 01/Ian/1970 Mesaje: 6 Locație: Bucharest,ROMANIA
Trimis: Dum Oct 11, 2009 7:23 pm Titlul subiectului: Masura 313
merryfermier a scris:
Este sdevarat ca a inceput sesiunea de depunere pe masura 313?Si ca urmatoarea va fi in decembrie?
Sesiunea de depunere pentru Masura 313 incepe luni 12octombrie si tine pana pe 6noiembrie...a 2a sesiune pentru aceasta masura va incepe imediat dupa terminarea acestei sesiuni si va tine pana aproape de Craciun(ca si anul trecut).
Data înscrierii: 11/Ian/2007 Mesaje: 712 Locație: Bucuresti
Trimis: Lun Mai 16, 2011 11:52 am Titlul subiectului:
Atentie! Cititi ghidul. Ce vreti dvs. poate fi doar pensiune agroturistica si ar insemna sa fie la domiciliul dvs.
Trebuie sa va incadrati intr-o suprafata de teren impusa si un nr. de camere minim impus pentru o pensiune de 3 margarete.
Pretul estimat de dvs. este subevaluat. Orice sistem constructiv ati adopta si cu minim de utilitati 5 camere la etaj nu se pot construi decat in minim 100 mp+100 mp parter = 200 mp x minim 250 euro/mp = 50 mii nemobilat.
Daca mai adaugati o microstatie de epurare+sursa de apa (daca nu e)+telefon+cablu/antena satelit+spalatoria = 25 mii euro
Mobilier - numai in camere minim 1000 euro (mobila, covoare, perdele, draperii) = 5000 euro
Mai spun?
Cum ganditi dvs. pensiunea sigur nu puteti lua credit deoarece pierdeti. _________________ Corectați-mă dacă greșesc, poate așa mai învăț și eu cate ceva.
Data înscrierii: 13/Iul/2009 Mesaje: 543 Locație: Bucuresti
Trimis: Lun Mai 16, 2011 8:21 pm Titlul subiectului:
Exista si un alt aspect pe care nu-l intelegeti din comentariul de mai sus. Pentru ca @geo_t este o veterana de-a noastra, care a tot scris aceasta in "n" randuri, nu a mai repetat pe intelesul celui ce citeste prima data. Va traduc eu:
La 4-5 camere, pensiunea rurala nu este rentabila daca o realizati cu fonduri europene. Sunt mai multe motive, dar acestea se reduc la cheltuieli mari, care nu pot fi acoperite cu veniturile. Devine evident de cand intocmiti proiectul: oricum ati presupune ocuparea pensiunii, nu se pot acoperi cheltuielile cu nimic rezonbabil, decat cu grad de ocupare 100% sau chiar peste sau cu tarif fantezist, mult peste pretul zonei. Dupa aceea, in practica tot asa va fi, nu veti fi rentabil(i) decat daca lucrati "la negru", ceea ce nu va fi posibil pentru ca ati realizat proiectul cu fonduri.
Un motiv pentru care ati fost sfatuita agropensiune este acela de a obtine procent mai mare de finantare si se presupune ca ati avea cheltuieli mai mici, fiind in propria gospodarie (eventual lucrati fara alti angajati decat membrii familiei). Se pare ca nu e cazul.
Pot sa va sfatuiesc urmatoarele:
1) Pentru o persoana cu o suma foarte limitata disponibila pentru investitii, un program cu un procent de finantare de 50% nu este cea mai fezabila idee. In general, nu va mai ganditi la programe cu fonduri nerambursabile daca dupa ce cumparati terenul va raman numai 5000 de euro, nu veti ajunge la niciun rezultat.
2) Luati legatura cu cine ziceti ca a facut ceea ce spuneti ca a facut si intrebati-i cum merg lucrurile. Daca inca nu au dat in folosinta, atunci exemplul nu e potrivit.
Din experienta mea si a noastra, in general, un proiect rentabil de pensiune rurala (pe Masura 312) este de cel putin 100.000 euro. Sub aceasta valoare mai mult va faceti singura probleme.
Terenul se finanteaza in limita de 10% din total valoare eligibila proiect.
Pot si eu sa confirm ca subestimati valoarea proiectului sau cel mult va ganditi la lucrari in regie proprie (cheltuieli neeligibile) sau alt mod de organizare care nu e compatibil cu lucrul cu fonduri europene.
Trimis: Mar Mai 17, 2011 8:04 pm Titlul subiectului:
Va multumesc petru amabilitate!
Mesaj moderator: fiindca si-a editat toate mesajajele post-factum, probabil pentru ca nu i-au placut raspunsurile primite, atunci cand i s-a atras atentia ca ideile sale sunt la limita legalitatii, iar din conversatie nu se mai intelege acum nimic, utilizatorul @poienita - alias Ionel Popov - este banat permanent.
Ultima modificare efectuată de către poienita la Lun Mai 23, 2011 9:29 pm, modificat de 1 dată în total
Data înscrierii: 13/Iul/2009 Mesaje: 543 Locație: Bucuresti
Trimis: Mar Mai 17, 2011 11:40 pm Titlul subiectului:
poienita a scris:
Nu doresc aceasta pensiune pentru a face afaceri!
In timp ce fondurile europene din acest domeniu au fost gandite pentru cei care doresc sa faca afaceri. Dupa cum vi s-a spus, sunteti pe o pista gresita.
Avem aici pe forum useri care doresc sa faca afaceri, aplica si nu reusesc sa mai prinda buget, deoarece concurenta e mare si banii oricum nu ajung pentru toata lumea. Vedeti cat de suparati sunt, cat isi varsa amarul pe topicurile respective si cat spera ca poate-poate unii din cei ce sunt inaintea lor vor renunta sau nu vor fi capabili sa faca proiectul, poate asa vor ajunge si la ei banii. Incercati sa le spuneti si lor asta cu afacerile.
poienita a scris:
Sincer o doresc mai mult din pasiune, chiar si pentru familia mea - iubesc natura!
In orice caz, replica este memorabila, dat fiind specificul nostru. Daca o faceti pentru familia dvs., atunci sa va spun mai pe sleau: casele de vacanta se fac cu banii proprii.
Data înscrierii: 11/Ian/2007 Mesaje: 712 Locație: Bucuresti
Trimis: Joi Mai 19, 2011 2:03 am Titlul subiectului:
@poienita
Nu intelegeti suficient activitatea unei pensiuni turistice. Aceasta este o societate comerciala sau o activitate desfasurata de o persoana fizica autorizata sa efectueze activitati comerciale. Este laudabila ambitia dvs. de a face o pensiune insa inainte va sfatuiesc sa consultati ceva legislatie din domeniu. Una este sa fii nea Gheorghe care are o vacuta, cateva capre, gradina si niste camere in plus acasa la el si isi rotunjeste bugetul cu inchirierea unor camere si alta e o pensiune turistica.
Desfasurarea de activitati (de cazare, alimentatie si alte servicii specifice) in structuri de primire neclasificate, cu certificate de clasificare expirate sau cu o alta structura a spatiilor decat cea stabilita prin certificatul de clasificare, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de pana la 100.000 ron, potrivit art.11 din HG nr.1328/2001.
Schitele si fisele (parte din documentaria pentru obtinerea certificatlui de clasificare) vor fie elaborate conform anexelor la Ordinul nr. 510 din 28 iunie 2002 pentru aprobarea normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice (MONITORUL OFICIAL NR. 582 bis din 6 august 2002) modificat si completat de Ordinul nr.911 din 26 noiembrie 2002 privind modificarea si completarea Ordinului 510 din 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice (MONITORUL OFICIAL NR. 898 din 11 decembrie 2002) si Ordinul nr.188 din 28 februarie 2003 privind modificarea si completarea Ordinului nr.510 din 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice (MONITORUL OFICIAL NR. 181 din 24 martie 2003).
Sunt multi proprietari de pensiuni care desfasoara activitati mai mult sau mai putin legal bazandu-se pe faptul ca nu-i va prinde nimeni. Daca se descurca, foarte bine. Dar daca nu se descurca?!
Va doresc succes. _________________ Corectați-mă dacă greșesc, poate așa mai învăț și eu cate ceva.
Trimis: Mar Dec 27, 2011 3:00 pm Titlul subiectului:
Cu stima si respect asa cum mi-ati sugerat d-le MihaiPatrascu:
"Exista MULTE topicuri despre pensiuni. Incercati sa va alegeti unul in care sa continuati discutia."
am schimbat topicul desi nu mi se pare a fi locul potrivit.
Deci vin cu aceeasi problema aici:
"Sunt in constructie pe masura 313(agroturism),o pensiune dar nefinalizata inca.
Am inteles ca acuma pe agrement si agroturism rambursarea este de 90%, deci as vrea sa profit de aceasta oportunitate si ma intrebam daca as putea sa accesez si pt. agrement tinanad cont ca inca nu mi-am finalizat pensiunea(este in derulare in grafic)
Fac o completare:as vrea sa fac o piscina si asta ma gandeam ca intra la agrement."
Sper ca cineva care stie sa aiba destula rabdare sa citeasca pana la capat si sa ma lamureasca cat de cat.
Multumesc si Craciun fericit.
Data înscrierii: 01/Ian/1970 Mesaje: 67 Locație: Bucuresti
Trimis: Mar Dec 27, 2011 5:10 pm Titlul subiectului:
"Un beneficiar poate aplica pentru unul sau mai multe proiecte pe întreaga
perioadă de programare (2007-2013) în cadrul Măsurii 313, însă depunerea unui alt proiect FEADR este condiționată de finalizarea investiției începute anterior, iar cumulul ajutorului public nerambursabil acordat unui beneficiar nu va trebui să depășească 200.000 Euro pe o perioadă de până la 3 ani fiscali indiferent de forma sprijinului financiar (subvenții,credite cu dobândă preferențială, etc)."
pagina 24 Ghidul solicitantului _________________ Dimitri
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum