Forum www.fonduri-structurale.ro

 
Ca utilizator al acestui forum va rugam sa consultati cu atentie regulamentul de utilizare. Construirea unei comunitati profesionale si, în primul rand, bunul simt în mesajele postate trebuie sa fie principalele repere ale acestui forum.
 FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ÎnregistrareÎnregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare Regulament

Ghid M322 FEADR

 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Forum www.fonduri-structurale.ro -> AUTORITATI PUBLICE LOCALE
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
florinbt
Nou venit


Data înscrierii: 11/Ian/2007
Mesaje: 4

MesajTrimis: Vin Ian 30, 2009 10:15 am    Titlul subiectului: Ghid M322 FEADR Răspunde cu citat (quote)

As dori sa stiu daca cineva a mai depus in sesiunea din noiembrie decembrie pe M322 - un proiect integrat, unde una din actiuni era "Re??ea de canalizare si statie de epurare" iar comuna respectiva nu dispune inca de o retea de alimentare cu apa functional?? (nu are autorizatie de functionare). Mentionez ca alimentarea cu ap?? se deruleaza prin HG 577 / 1997. Proiectul a fost declarat conform de catre O.J.P.D.R.P. dar ulterior la vizita pe teren a celor de la C.R.P.D.R.P componenta "Rele??e de canalizare si statie de epurare" a fost declarat?? neeligibila pe motiv ca nu avem autorizatie de functionare la re??eaua de ap??. Mi se pare aberant sa ni se ceara autorizatie de functionare la ap?? deoarece aceasta autorzatie nu se ob??ine daca nu ai si canalizare. Ultima versiune a ghidul solicitantului nu respecta fiÂ?a m??suri...si dupa parerea mea...e slab conceput. In fisa masurii spune ca alimentare cu apa nu poti face daca nu ai canalizare nu si invers.

Ultima modificare efectuată de către florinbt la Lun Feb 02, 2009 2:34 pm, modificat de 1 dată în total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
adi_c
Dr. Honoris Causa


Data înscrierii: 09/Ian/2007
Mesaje: 1020
Locație: Petrosani

MesajTrimis: Vin Ian 30, 2009 7:12 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Ce bine ar fi daca ai alege un titlu pentru topic care sa aiba legatura cu continutul acestuia!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
geo_t
Expert


Data înscrierii: 11/Ian/2007
Mesaje: 712
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Sâm Ian 31, 2009 7:45 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Daca-mi permiteti, chiar daca avem aceeasi prere despre ghid, va contrazic.
Sunteti gresit informat: autorizatia de functionare inseamna autorizatie de la ape, mediu si directia sanitara (Sanepid). Aceasta va da dreptul sa furnizati apa potabila in localitate. Daca nu le aveti nu inseamna ca nu aveti dreptul dar o faceti fara autorizatie deci ilegal.
Daca finantarea s-a facut cf. HG 577/97 asta inseamna ca:
- aveti sursa de apa
- aveti inmagazinare (rezervor)
- aveti distributie - retele
Avandu-le pe toate puteti sa faceti documentatii pentru autorizatie de functionare ca orice agent economic. Dar, de obicei, autoritatea publica nu se ingrijeste de aceste autorizatii ca d-aia e autoritate.
Teoretic, la cerere, proiectantul lucrarii ar fi trebuit sa se ocupe de lucrul asta.

Sa revin la topic, daca nu functionati legal inseamna ca:
- nu aveti apa
- aveti dar o furnizati ilegal
- puteti sa luati amenda de la directia sanitara si mediu

Fie faceti un proiect in care propuneti lucrari de alimentare cu apa si canalizare urmand sa va ocupati de dotarea alimentarii existente cu "chestii" lipsa (cum ar fi clorinarea apei) fie obtineti autorizatie pe ce aveti si depuneti un proiect numai pentru canalizare.
_________________
Corectați-mă dacă greșesc, poate așa mai învăț și eu cate ceva.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
florinbt
Nou venit


Data înscrierii: 11/Ian/2007
Mesaje: 4

MesajTrimis: Lun Feb 02, 2009 2:07 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Alimentarea cu apa in comuna respectiva nu este finalizata (gradul de realizare 40%) deci implicit nu exista autorizatii de functionare. La ritmul in care vin banii pe HG 577/97 practic nu avem nici o sansa sa obtinem finantare prin FEADR (comuna este compusa dintr-un singur sat iar proiectul de alimentare cu ap?? este pentru tot satul). Cat despre autorizatia de functionare, expertii de la C.R.R.D.R.P. cer doar autorizatia de la ape (S.G.A).
Si cum va explicati ca de la O.J.P.D.R.P. cererea de finantare a fost declarata conforma?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
geo_t
Expert


Data înscrierii: 11/Ian/2007
Mesaje: 712
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Mar Feb 03, 2009 12:52 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Cei ce verifica (,) conformitatea au o grila de continut. Nu e treeaba lor sa verifice daca ai sau nu autorizatie cum nu e treaba lor sa verifice daca ai facut analiza cost beneficiu sau daca SF-ul tau respecta HG 28. Asta e treaba SVT adica serviciul de verificare tehnica.
As putea sa va intreb ce inseamna "Nu s-a finalizat"? Curge apa pe teava sau nu curge, asta e problema. Daca nu curge nu e finalizata si este vina consultantului/proiectantului ca nu a stiut cum sa faca sa prinda lucrari. Daca curge apa si macar 10 abonati sunt atunci inseamna ca furnizeaza apa deci e in functiune. 10 m de retea daca sunt si pe ea este un consumator inseamna ca functioneaza.
Autorizatia de functionare confirma ca:
- gospodaria de apa are toate obiectele necesare pentru furnizarea apei
- imprejmuirea protejeaza gospodaria de apa de intrusi si neaveniti
- apa este de calitate in conformitate cu Legea calitatii apei
- Constructiile componente respecta Legea calitatii, rezervorul nu are infiltratii/exfiltratii, are capac/chepeng de acces, are aerisire, etc.
- sursa de apa este protejata printr-un perimetru de protectie sanitara in regim strict
- utilajele prevazute sunt cele adecvate debitelor necesare, protejeaza sursa si nu epuizeaza forajul
- etc.
Practic AF obtine Gospodaria de Apa.
Dupa asta va puteti inregistra pretul de vanzare al apei care acum nu este incasat legal ci dupa ureche.

Expertii aceia gresesc cerand doar SGA. Calitatea apei nu o verifica SGA, treaba lor este sa va autorizeze debitul de exploatare. Conditiile de calitate ale apei sunt date de autorizatia sanitara iar amplasarea lucrarii si a obiectelor componente precum si buna lor functionare este certificata prin autorizatia de mediu. Daca ar fi ceva ce as solicita prioritar ar fi avizul sanitar care, prin analizele efectuate asupra calitatii apei de la sursa, din rezervor si de la consumatorul final (cismea) confirma ca apa e buna pentru consumul uman.

Sfatul meu este:
- va retrageti proiectul
- pana la urmatoarea sesiune de depunere puteti sa va obtineti autorizatiile (cca. 1,5 luni, nu dureaza mai mult).
- depuneti proiectul iar
Succes.

PS: Pentru sfaturile acestea consultantul dvs. trebuia sa cotizeze un ban din cei pe care i-a obtinut de la dvs. facandu-va treaba pe jumatate.
_________________
Corectați-mă dacă greșesc, poate așa mai învăț și eu cate ceva.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
florinbt
Nou venit


Data înscrierii: 11/Ian/2007
Mesaje: 4

MesajTrimis: Mar Feb 03, 2009 9:15 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Tin sa te contrazic, in fisa de verificare a conformitatii la punctul 25 exista o rubrica unde explica cazurile in care se cere autorizatia de functionare iar de la O.J.P.D.R.P. a fost bifat nu este cazul!!! Cat despre alimentarea cu ap?? pot sa spun ca nu e terminata nici macar captarea, si asta nu e din vina consultantului/proiectantului, ritmul greoi in care vin banii de la guven...asta e marea problema...iar daca nu se modifica ghidul practic nu puteam depune un proiect cu sanse reale la finantare. Ghidul solicintatului dupa parerea mea nu respecta fisa masurii. In fisa masurii extras?? din PNDR spune ca alimentare cu apa nu ai voie sa faci fara canalizare. In comuna sa stii ca principala problema e lipsa retelei de canalizare, oameni au ap?? in regim propriu, dar ghidul e facut din birou fara sa se tina cont de problemele reale ale oamenilor din mediul rural.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
geo_t
Expert


Data înscrierii: 11/Ian/2007
Mesaje: 712
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Mar Feb 03, 2009 3:15 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Cand apar informatii suplimentare sunt si raspunsuri suplimentare. Faptul ca "a fost bifat nu este cazul" este discutabil si tine de competenta celui ce a completat grila, asta nu discutam.
Sa revenim.
HG577/97 ca si OG 7 sunt programe guvernamentale. Unii "mai destepti ca toti" au sfatuit APL-urile care nu au primit bani pe OG 7 sa nu depuna proiecte deoarece inseamna dubla finantare. Eu care incerc sa gandesc logic am sfatuit acele APL-uri sa faca o adresa la finantator respectiv la Secretariatul General al Guvernului pentru a lamuri aceasta problema, lucru care s-a si intamplat, domnii primind adrese prin care li se comunica sa se adreseze altor programe. Deci solutii erau sa scapati de aceasta finantare nedorita numai ca nu ati fost sfatuiti corect.
Tradu te rog ce inseamna "oamenii au apa in regim propriu". Adica au fantani in curte? Apa din fantani nu este considerata proprie consumului, se considera apa industriala si se foloseste ca atare. In urma analizelor chimice si bacteriologice si a celor pentru pesticide vei constata incepand cu fantana proprie ca apa este nepotabila fie dpdv chimic si mai ales bacteriologic. Starea de sanatate a populatiei rurale depinde in mare masura de calitatea rea a apei consumate. Vei constata ca toate fantanile nu respecta minimum de conditii sanitare si exemplul cel mai clar il reprezinta pozitionarea latrinelor si a grajdurilor de animale in imediata apropiere a sursei de apa (perimetrul de protectie poate fi si de 60-80 m)... Despre alimentarea cu apa in sistem centralizat poti sa mai citesti precum si despre avantajele acesteia.
Din experienta celor 15 ani de investitii publice si a celor peste 60 de proiecte mai ales in apa-canal am constatat ca desi este reticenta cand se introduc retelele de apa pe strada, populatia incepe sa o foloseasca treptat, in maxim 5 ani racordandu-se majoritatea la sistem.

Ghidul a fost facut in birou in mod cert insa peste 800 de comune au aplicat pe OG 7 pentru alimentare cu apa si peste 400 au aplicat in PNDR pentru alimentare cu apa ca una dintre masuri. Asta demonstreaza ca ceea ce ai constatat tu in comuna ta este un fapt izolat valabil pentru cateva comune din tara.

Parerea mea, si cu asta inchei sfaturile gratuite, este sa demarati finalizarea lucrarii de alimentare cu apa alaturi de introducerea canalizarii prin fonduri FEADR.
_________________
Corectați-mă dacă greșesc, poate așa mai învăț și eu cate ceva.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
larisa_o
Nou venit


Data înscrierii: 14/Apr/2009
Mesaje: 3

MesajTrimis: Mar Apr 14, 2009 3:23 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Referitor la grilele de evaluare ale evaluatorilor de la Oficiile Judetene, permiteti-mi sa va contrazic putin. Existenta autorizatiilor de functionare la sistemul existent se verifica de catre evaluatori la etapa administrativa, ce-i drept nu toti o fac, insa stiu judete in care se uita daca exista cele 3 autorizatii (apa, sanatate, mediu) si mai mult verifica daca sunt valabile in momentul depunerii.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
geo_t
Expert


Data înscrierii: 11/Ian/2007
Mesaje: 712
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Mar Apr 14, 2009 11:26 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

am impresia ca aceasta verificare s-a introdus la sesiunea din noiembrie. pana atunci nu a fost prea clar.
la pct.25 din lista de verificare se precizeaza prezentarea aut de functionare insa doar pentru extinderi. in ghid se detaliaza.
_________________
Corectați-mă dacă greșesc, poate așa mai învăț și eu cate ceva.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Forum www.fonduri-structurale.ro -> AUTORITATI PUBLICE LOCALE Ora este GMT + 3 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forumPowered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community