Ești membru? Cont nou / Autentificare

Fisa Proiect C3 .I1.D.Construirea instalațiilor de reciclare a deșeurilor

Beneficiari eligibili

  • Întreprindere Mare
  • IMM

Informații despre apel

Pilonul I. Tranziție verde

COMPONENTA C3 – MANAGEMENTUL DEȘEURILOR

INVESTIȚIA I1. Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe / comune

SUBINVESTIȚIA I1.D. — Construirea instalațiilor de reciclare a deșeurilor pentru a îndeplini țintele de reciclare din pachetul de economie circulară

APEL  PNRR/2022/C3/S/I.1.D

 Obiectivul acestei componente reprezintă accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economie circulară.

Managementul Deșeurilor vizează îmbunătățirea implementării colectării separate, controlului și monitorizării parametrilor de calitate a mediului.

Ghidul de finanțare va asigura faptul că alocarea aferentă investiției I.1.d va fi utilizată pentru Construirea instalațiilor de reciclare a deșeurilor pentru a îndeplini țintele de reciclare din pachetul de economie circulară, respectând Comunicarea Comisiei – Orientări tehnice privind aplicarea principiului de „a nu aduce prejudicii semnificative”.

Investiția I.1.d. Construirea instalațiilor de reciclare a deșeurilor pentru a îndeplini țintele de reciclare din pachetul de economie circulară

Obiectiv general: Accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economia circulară.

Obiectiv specific: Dezvoltarea unui management al deșeurilor eficient, prin suplimentarea capacităților de reciclare a deșeurilor în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice și a tranziției la economia circulară.

Calendarul propus prin PNRR menționează construirea și punerea în funcțiune a cel puțin 26 de noi instalații de reciclare până la 30.06.2026.

Prezentul apel este coordonat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Bvd. Libertăţii nr. 12, Sector 5, Bucureşti iar administratorul schemei de ajutor de stat este  Administrația Fondului pentru Mediu, Splaiul Independenței nr. 294, Corp A, Sector 6, București.

 

Condiții de eligibilitate

a) Solicitantii eligibili sunt Operatorii economici de tip întreprindere mare, mijlocie sau mica, care sunt autorizați să desfășoare cel puțin una dintre activitățile corespunzătoare următoarelor coduri CAEN:

3821 – tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase;

3822 – tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase;

3832 – recuperarea materialelor reciclabile sortate;

3831 – demontarea (dezasamblarea) mașinilor și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;

3811 – colectarea deșeurilor nepericuloase;

3812 – colectarea deșeurilor periculoase.

b) Bugetul proiectului trebuie să fie alocat în proporție de minimum 85% către cel puțin una dintre activitățile corespunzătoare următoarelor coduri CAEN:

3821 – tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase;

3822 – tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase;

3832 – recuperarea materialelor reciclabile sortate;

3831 – demontarea (dezasamblarea) mașinilor și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor

c) La data depunerii cererii de finanțare, solicitantul trebuie să fie autorizat să desfășoare desfășoare cel puțin una dintre activitățile corespunzătoare următoarelor coduri CAEN: 3821, 3822, 3832 și 3831.

d) Solicitantul nu trebuie să se afle în următoarele situații începând cu data depunerii cererii de finanțare, pe perioada de verificare și contractare: in stare de insolvență sau faliment, sau să facă obiectul unei proceduri de lichidare sau de administrare judiciară, să fie în dificultate, să înregistreze obligații legale restante administrate de organul fiscal central sau local, să fie in interdicție bancară

e) Reprezentantul legal al proiectului trebuie să NU se afle într-una din situațiile: să fie subiectul unui conflict de interese, să fi suferit condamnări definitive.

f) Solicitantul face dovada capacității de finanțare a proiectului pentru cheltuielile neeligibile.

g) Solicitantul întreprindere mare trebuie să mențină în regiunea beneficiară investiția realizată prin intermediul PNRR pe o perioadă de minimum 5 ani de la data finalizării lucrărilor; pentru solicitantul IMM, termenul este de minimum 3 ani de la data finalizării lucrărilor.

h) Solicitantul se angajează că va asigura mentenanța investiției pe o perioadă de minimum 5 ani de la data ultimei plăți.

i) Solicitantul demonstrează calitatea de proprietar sau concesionar al imobilului pe/în care se implementează proiectul, pe toată durata integrală a implementării și monitorizării acestuia. Beneficiarii persoane juridice de drept public pot deține și calitatea de administratori ai imobilului pe/în care se implementează proiectul, pe toată durata integrală a implementării și monitorizării.

j) Instalațiile de reciclare vor fi construite și puse în funcțiune în vederea atingerii țintelor de reciclare prevăzute în Strategia națională privind economia circulară, în Planul național de gestionare a deșeurilor/planurile județene de gestionare a deșeurilor și in Planul de gestionare a deșeurilor din Municipiul București.

k) Perioada de implementare a proiectului nu poate depăși data de 30 iunie 2026.

l) Proiectul respectă principiul „Do No Significant Harm” (DNSH).

m) Proiectul respect principiile privind dezvoltarea durabilă, egalitatea de șanse, de gen, nediscriminarea, accesibilitatea.

n) În cazul ajutoarelor acordate întreprinderilor mari pentru diversificarea unei unități existente, costurile eligibile trebuie să depășească cu cel puțin 200% valoarea contabilă a activelor reutilizate, astfel cum au fost înregistrate în exercițiul financiar ce precedă începerea lucrărilor.

o) Costurile activelor necorporale sunt eligibile numai până la un plafon de 50% din costurile totale eligibile ale investiției inițiale (aplicabil numai întreprinderilor mari).

p) Beneficiarul ajutorului trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile eligibile, fie din resurse proprii, fie din finanțare externă (de exemplu, dar fără a se limita la, credit bancar), sub o formă care este liberă de orice sprijin din partea statului.

q) Cererile de finanțare se vor completa luând în considerare cursul InforEuro aferent lunii mai 2021 de 1 euro = 4.9195 lei, valabil la 31.05.2021.

r) În cadrul unui proiect sunt eligibile costuri în cuantum de minimum 85% din valoarea proiectului pentru investițiile ce vizează activitățile aferente următoarelor coduri CAEN: 3821; 3822; 3832; 3831. În cazul proiectelor care includ investiții în activitățile aferente codurilor CAEN 3811 și 3812, cuantumul maxim al acestora poate fi de 15% din valoarea proiectului.

s) Solicitantul trebuie să demonstreze disponibilitatea imobilelor pe care se propune a se realiza investiția fie in calitatea de proprietar sau concesionar al imobilului pe/în care se implementează proiectul, pe toată durata integrală a implementării și monitorizării.

t) Imobilele pe care se propune realizarea investiției trebuie să fie liber de sarcini, să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluționare la instanțele judecătorești, să nu facă obiectul vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun sau al procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică și să nu fie ipotecat.

Activități eligibile

Prin intermediul acestei măsuri vor fi sprijinite activități/acțiuni specifice pentru construirea instalațiilor noi de reciclare a deșeurilor colectate separat pentru reducerea impactului acestora asupra mediului și sănătății populației, reducerea consumului de resurse în scopul promovării dezvoltării economice sustenabile în toate regiunile și atingerii țintelor de reciclare în acord cu Strategia Națională privind economia circulară și Planul National de gestionare a deșeurilor/planurilor județene de gestionare a deșeurilor și a planului de gestionare a deșeurilor pentru municipiul București.

Activitățile specifice eligibile pot include construirea instalațiilor noi de reciclare a deșeurilor colectate separat (de exemplu: linie de granulare, moară PET, linie de sortare, linie de spălare, sistem electric, conducte, construcții, depozitare și logistică, sau altele).

Investițiile propuse vor fi de ultimă generație, digitalizate prin propriul design de operare, monitorizare și intervenție, fapt care va conduce la reducerea consumurilor tehnologice de energie, transport tehnologic și mentenanță.

Beneficiarii vor adapta proiectul astfel încât acesta să includă soluții de energie regenerabilă (cu titlul de exemplu: panouri fotovoltaice, panouri solare, etc.), precum și soluții pentru asigurarea de utilități (apă curentă), în limita a 2% din totalul cheltuielilor eligibile, astfel încât să fie asigurată contribuția investiției la obiectivele privind schimbările climatice, cu mențiunea că energia generată nu va fi injectată în sistemul energetic national.

Vehiculele achiziționate în cadrul acestei măsuri să fie echipate cu cea mai bună tehnologie disponibilă din punctul de vedere al respectării mediului.

Cheltuieli eligibile/neeligibile

Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor pentru investiții, după cum urmează:

Cheltuielile pentru realizarea capacităților de reciclare a deșeurilor

  • Cheltuieli cu realizarea construcțiilor necesare amplasării și montării utilajelor, instalațiilor și echipamentelor achiziționate, cu dotările aferente – instalații electrice, alimentare cu gaze naturale, instalații de încălzire, ventilare, climatizare (aferente doar incintei construcțiilor);
  • Cheltuieli cu achiziția și montajul utilajelor, instalațiilor și echipamentelor necesare îndeplinirii obiectivelor proiectului (vehiculele achiziționate în cadrul acestei măsuri vor fi echipate cu cea mai bună tehnologie disponibilă din punctul de vedere al respectării mediului);
  • Cheltuieli cu achiziționarea activelor necorporale.

Fluxul tehnologic poate să includă echipamente și utilaje existente deja în patrimonial beneficiarului sau care vor fi achiziționate de acesta în cadrul componentei neeligibile a proiectului, cu condiția ca acestea să fie funcționale și să asigure integralitatea investiției.

Cheltuieli neeligibile

Următoarele cheltuieli NU vor fi considerate eligibile:

  • Cheltuielile cu achiziția de cap tractor sau mijloace de transport nespecializate aferente activităților prevăzute la CAEN 3811 și CAEN 3812;
  • Sumele care vor depăși pragurile menționate și valoarea TVA aferentă acestora;
  • Orice alte cheltuieli care nu fac obiectul proiectului;
  • Achizițiile cu activele corporale „second-hand”;
  • Valoarea TVA.

Procedurile de achiziție vor respecta prevederile „Îndrumarului metodologic pentru beneficiarii private aplicabil în derularea procedurilor de achiziție pentru atribuirea contractelor de furnizare de produse, prestare de servicii, execuție de lucrări finanțate din fondurile externe nerambursabile și rambursabile aferente Mecanismului de Redresare și Reziliență”.

Alocarea financiară totală

Alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările destinate construirii instalațiilor noi de reciclare a deșeurilor colectate separat în cadrul Investiției I 1, subinvestiției I.1.d. este de 286.000.000 Euro, echivalentul a 1.406.977.000 lei, din care 66.000.000 Euro, echivalentul a 324.687.000 lei.

Cursul valutar utilizat este cursul InforEuro aferent lunii mai 2021 de 1 euro = 4.9195 lei, valabil la 31.05.2021.

Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 8.400.000 euro/proiect, echivalentul a 41.323.800 lei fără TVA, conform intensităților de finanțare în cadrul schemei de ajutor de stat regional, prezentate în tabelul de mai jos.

Valoarea minimă eligibilă care poate fi solicitată în cadrul proiectului este de 500.000 euro, calculată la cursul euro stabilit în cuprinsul ghidului.

Rata de finanțare acordată prin PNRR este exprimată în echivalent – subvenție brută conform pragul pentru ajutoarele regionale în vigoare la data acordării ajutorului în regiunea asistată în cauză, respectiv intre 35% si 75% (a se vedea paginile 8-10). Solicitantul beneficiază de intensitatea de finanțare aferentă regiunii de implementare a proiectului.

Evaluare și selecție

Evaluarea proiectelor se va face după următoarele criterii majore:

  • Gradul de maturitate a proiectului;
  • Randamentul investiției;
  • Rezultatele reciclării;
  • Cifra de afaceri;
  • Achiziționarea de echipamente de ultimă generație cu brevete demonstrabile;
  • Gradul de reciclare.

AFM va proceda la întocmirea Raportului proiectelor selectate pentru finanțare prin PNRR, si le va  publicara pe site-ul https://www.afm.ro/pnrr/  și va transmite notificare Solicitanților cu privire la stadiul aprobării.

Depunerea proiectelor

Pentru investiția I.1.D se lansează apel de proiecte de tip competitiv, pe principiul selecție de proiecte pe bază de punctaj.

Cererile de finanțare se vor depune prin aplicația electronică de pe site-ul https://www.afm.ro/pnrr/     

Cererile de finanțare depuse prin intermediu aplicației informatice, precum și toate documentele anexe, se vor transmite in format .pdf, sub semnătură electronică extinsă a reprezentantului legal al beneficiarului.

Acest apel de proiecte este apel deschis, de tip competitiv, pe principiul selecției de proiecte pe bază de punctaj, si se desfasoara pe runde de depunere.

Perioada în care pot fi depuse cereri de finanțare pentru Prima rundă este:

  • Data deschidere apel de proiecte: 01.11.2022
  • Data și ora de începere a depunerii de proiecte: 01.11.2022, ora 12:00
  • Data și ora de închidere a depunerii de proiecte:  15.02.2023, ora 12:00

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat luni, 31 octombrie 2022, amânarea lansării Programului „Fabrici de reciclare” finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Astfel,  programul se va desfășura în perioada 6 decembrie 2022, ora 12.00 – 15 martie 2023, ora 12:00, în limita bugetului maxim eligibil prealocat pentru prima rundă de atragere de fonduri.

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat marți, 29 noiembrie 2022, amânarea lansării Programului „Fabrici de reciclare” finanțat din  din Planul Național de Redresare și Reziliență.

!!! Astfel programul se va desfășura în perioada 13 ianuarie 2023, ora 12.00 – 14 aprilie 2023, ora 12.00, în limita bugetului maxim eligibil prealocat pentru prima rundă de atragere de fonduri.

 

Dacă, după prima rundă de atragere de fonduri, rămân fonduri necontractate, acestea vor face obiectul celei de-a doua runde de atragere de Fonduri.

Informaţii detaliate privind accesarea şi derularea măsurilor din cadrul PNRR sunt cuprinse în Ghidul specific condiţii de accesare a fondurilor europene aferente PNRR în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C3/I.1.D.1. 

Ghidul finanțării

Descarcă Ghidul Solicitantului

Căutați finanțare europeană