Ești membru? Cont nou / Autentificare

Fisa Proiect C12.I1.I1.3. Unități de asistență medicală ambulatorie

Beneficiari eligibili

  • Instituție de sănătate

Informații despre apel

COMPONENTA: 12 - Sănătate

 INVESTIȚIA: I1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești

Investiția specifică: I1.3. Unități de asistență medicală ambulatorie

 APEL MS-0013

 

Beneficiari eligibili: unitate spitalicească publică cu personalitate juridică/fiscală

Asistența medicală primară, asistența medicală ambulatorie de specialitate, spitalele, sectorul sănătății publice și cel al asistenței sociale funcționează fragmentat și neintegrat, îngreunând accesul populației la servicii medicale integrate.

Capacitatea de îngrijire în asistența medicală primară, în ambulatoriile de specialitate este distribuită neuniform și insuficient utilizată, astfel că majoritatea serviciilor medicale continuă să fie furnizate în spitale.

Această componentă va contribui la punerea în aplicare a recomandării specifice de țară adresată României privind îmbunătățirea accesului la asistență medicală și a eficienței sectorului sănătății din punctul de vedere al costurilor, inclusiv prin favorizarea tratamentului ambulatoriu (recomandarea specifică de țară 3, 2019).

Componenta abordează, de asemenea, recomandarea privind consolidarea rezilienței sistemului de sănătate, inclusiv în ceea ce privește personalul medical și produsele medicale, și îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate (recomandarea specifică de țară 1, 2020).

Obiectivul acestei investiții I1- „Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești” este de a îmbunătăți accesul persoanelor din zonele rurale defavorizate și marginalizate la asistență medicală de bază, inclusiv la servicii de prevenție și de diagnostic și tratament precoce, precum și de a spori complexitatea serviciilor medicale în cadrul asistenței medicale primare, ambulatorii și comunitare. Investiția va include următoarele cinci subinvestiții.

Prin Sub-Investiția 1.3. se urmărește reabilitarea, modernizarea, extinderea (inclusiv prin construcții de clădiri noi), dotarea a cel puțin 30 de ambulatorii/unități medicale publice sau a altor structuri publice care furnizează asistență medicală ambulatorie. Cel puțin 20 de unități de îngrijire ambulatorie vor fi situate în regiuni sau municipalități mai puțin dezvoltate.

Prezentul apel este coordonat de Ministerul Sănătății – Coordonator de reforme și investiții pentru Componenta 12 – Sănătate, Str. Cristian Popişteanu, nr. 1-3, sector 1, Bucureşti, Direcția Generală Implementare și Monitorizare Proiecte, Bld. Nicolae Bălcescu, nr. 17-19, sector 1, Bucureşti.

*Sunt considerate a fi mai puțin dezvoltate regiunile/zonele în care PIB/capita este mai mic decât 75% din media UE -27 (în conformitate cu definiția UE). 

Condiții de eligibilitate

Beneficiar eligibil poate fi orice unitate spitalicească publică cu personalitate juridică/fiscală în cadrul căreia își desfășoară sau își va desfășura activitatea (inclusiv cei care doresc înființarea) o unitate de asistență medicală ambulatorie.

Unitățile sanitare publice eligibile sunt cele din subordinea:

  • Unităților administrativ-teritoriale (UAT);
  • Parteneriatelor dintre autoritățile și instituțiile publice centrale și locale;
  • Altor autorități și instituții publice centrale, inclusiv instituții din sfera apărării şi ordinii publice și siguranței naționale respectiv Academiei Române;
  • Ministerului Sănătății și altor ministere cu rețea sanitară proprie aflate în subordinea sau în coordonarea acestora.

Pentru depunerea proiectelor va fi necesar să fie realizat un parteneriat între unitatea sanitară, ordonatorul principal de credite și/sau UAT în care să fie menționat liderul de parteneriat și dreptul de a încărca proiectul pe platforma dedicată.

O unitate sanitară poate fi beneficiară a unui singur proiect în cadrul prezentei Investiții.

Sunt considerate eligibile doar unitățile ambulatorii integrate în cadrul unităților spitalicești publice (sau celor care vor funcționa integrat pentru unitățile ambulatorii noi).

Pentru proiectele care cuprind activități/investiții pentru care nu este necesară elaborarea de studii de fezabilitate/DALI, investițiile propuse vor fi justificate printr-o notă de fundamentare /studiu de oportunitate/alt document justificativ după caz, aprobat de către conducătorul unității/structurii sanitare și avizate de conducerea unității ambulatorie.

Pentru proiectele care cuprind activități/investiții pentru care este necesară elaborarea de studii de fezabilitate/DALI, acestea se vor realiza în conformitate cu prevederilor HG nr. 907/2016.

Proiectul propus spre finanțare trebuie să prevadă echipamente/dotări cu cele mai noi tehnologii disponibile, inovative respectiv modul în care acestea se vor încadra în fluxul existent de lucru.

Lucrările de renovare/reabilitare/construcție trebuie să fie în conformitate cu cele mai noi standarde referitoare eficiența energetică în clădiri și să fie menționată contravaloarea acestor lucrări.

Limba utilizată în completarea dosarului de finanțare și în corespondența cu Ministerul Sănătății este limba română.

Proiectul propune măsuri clare referitoare la respectarea dezvoltării durabilă și principiul DNSH „do not significant harm”, si respectarea principiului egalitate de șanse și egalității de gen.

Activități eligibile

Propunerile de proiecte vor avea în vedere implementarea următoarelor tipuri de activități:

− construcția / reabilitarea / modernizarea / extinderea / dotarea infrastructurii ambulatorii existente;

− îmbunătățirea accesibilității spațiului pentru serviciile medicale și căile de acces;

− asigurarea/modernizarea utilităților generale și specifice (inclusiv conectarea la utilități pe amplasamentul obiectivului de investiții);

− achiziționarea de echipamente pentru infrastructura ambulatorie.

Cheltuieli eligibile

Sunt eligibile în cadrul acestui apel de proiecte:

  • cheltuielile identificate în corelare cu activitățile eligibile descrise în prezentul Ghid al beneficiarului;
  • cheltuielile ce conduc la realizarea investiției, inclusiv cheltuielile cu elaborarea documentației tehnice pentru realizarea investiției și pregătirea aplicației de finanțare;
  •  cheltuielile pentru implementarea și managementul proiectului și a contractului de finanțare;
  • cheltuielile de audit ale proiectului, obligatorii pentru proiectele cu o valoare nerambursabilă mai mare de 2.467.100 lei fără TVA echivalentul a 500.000 euro fără TVA;
  • cheltuielile de publicitate şi informare, ce derivă exclusiv din Manualul de identitate vizuală PNRR;

Notă: Costurile generale reprezentând plata arhitecților, inginerilor și consultanților, taxelor legale, a studiilor de fezabilitate/documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenții, a documentației tehnico-economice, , audit al proiectului (obligatoriu pentru situația menționată anterior), pentru pregătirea și/sau implementarea proiectului direct legate de investiție se vor încadra în maximum 4% din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 246.710 lei fără TVA, echivalentul a 50.000 Euro fără TVA.

Nu este eligibilă consultanța pentru pregătirea documentației aferentă achizițiilor publice și în procesul de derulare a procedurii de achiziție publică.

Nu sunt eligibile intervenții de renovare/reabilitare asupra spațiilor cedate/închiriate către alte entități.

 Costurile aferente echipamentelor trebuie să reprezinte minim 50% din valoarea nerambursabilă a proiectului.

Nu sunt eligibile în cadrul acestui apel de proiecte următoarele tipuri de cheltuieli (enumerarea nu este exhaustivă):

  • nu este eligibilă valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile. Valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile, în cazul în care nu sunt cheltuieli deductibile, este suportată din bugetul de stat (art. 13, alin. a din OUG nr. 24/2021);
  • sumele ce depășesc pragurile menționate la art. 2.3. al prezentului Ghid și valoarea TVA aferentă;
  • alte cheltuieli care nu duc în mod direct la îndeplinirea țintei;
  • cheltuielile privind costurile de funcționare și întreținere a obiectivelor finanțate prin proiect;
  • cheltuielile privind costuri administrative;
  • cheltuielile de personal;
  • cheltuieli financiare, respectiv prime de asigurare, taxe, comisioane, rata și dobânzi aferente creditelor;
  • contribuția în natură;
  • amortizarea.

Pentru justificarea bugetului propus, cererea de finanțare va fi însoțită de documente justificative pentru fiecare tip de cost (de exemplu minim 2 contracte similare / oferte de preț etc.)

Valoarea proiectului și finanțarea acordată

Investiția 1.3. are un buget total de 395.722.8403 lei echivalent a 80.200.000 € .

Valoarea minimă nerambursabilă a finanțării alocate per proiect este de 24.671 lei fără TVA reprezentând 5.000 euro fără TVA.

Valoarea maximă nerambursabilă a finanțării alocate per proiect este de maxim 13.189.116,6 lei fără TVA echivalentul a 2,673 mil euro fără TVA.

Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului fără TVA.

Valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată de la bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții.

Intervențiile propuse nu fac obiectul reglementărilor din domeniul ajutorului de stat.

Cursul valutar utilizat este cursul Inforeuro aferent lunii august 2022, conform Instrucțiunii nr. 2 rev1 nr. 98869/31.08.2022 emisă de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în calitate de coordonator național respectiv: 1 euro= 4,9342 lei.

Criterii de evaluare

Evaluarea proiectelor se va realiza în conformitate cu prevederile Anexei nr. 8 – Grila de evaluare în 2 etape:   Etapa 1 - Evaluarea conformității administrative și a eligibilității si Etapa 2 - Evaluare tehnică.

În prima etapă se vor selecta spre finanțare primele minim 20 de proiecte din județe mai puțin dezvoltate în funcție de scorul obținut (de la cel mai mare scor la cel mai mic).

În etapa a doua, celelalte cel puțin 10 proiecte vor fi finanțate în funcție de scorul obținut (de la cel mai mare la cel mai mic), fără să se țină cont de criteriul de condiționalitate.

Comitetul de selecție va realiza departajarea în situația în care pe ultimele poziții de finanțare se află mai mulți solicitanți cu punctaj egal.

Depunerea proiectelor

Tipul apelului:  apel deschis competitiv cu termen limită de depunere

Data deschidere platformă pentru depunere dosare de finanțare: 25 septembrie 2022 ora 10:00.

Data închiderii: 30 noiembrie 2022, ora 16:00 prelungit  pana pe 16 decembrie 2022. Informaţii suplimentare pot fi găsite pe site-ul ministerului, la secţiunea PNRR. 

 Dosarele de finanțare în cadrul acestei Investiții se încarcă pe platforma www.proiecte.pnrr.gov.ro/

 Atât formularul cererii de finanțare cât și anexele acestuia, vor fi încărcate în platforma informatică în format pdf și se vor transmite sub semnătură electronică extinsă.

 Data limită de implementare a proiectelor: 30 noiembrie 2024

 Lista beneficiarilor selectați pentru finanțare și lista proiectelor aflate pe lista de rezervă vor fi postate pe site-ul Ministerului Sănătății și beneficiarii selectați pentru finanțare vor fi înștiințați printr-o scrisoare de notificare în acest sens, prin intermediul platformei www.proiecte.pnrr.gov.ro

Ghidul finanțării

Descarcă Ghidul Solicitantului

Căutați finanțare europeană

Finanțare inactivă
Perioadă de depunere proiect:

25 septembrie 2022 - 16 decembrie 2022

Sursa de finanțare
Programul Operațional:

Planul Național de Redresare și Reziliență

Axa prioritară:

Componenta 12 - Sănătate

Vrei finanțare? Te ajutăm să iei legătura cu experții! Trimite-le un e-mail!

Cere ofertă de consultanță
Știri recente
Azi, 19 aprilie 2024
Ieri, 18 aprilie 2024