Ești membru? Cont nou / Autentificare

Fisa Proiect PNRR - Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară

Beneficiari eligibili

  • Microîntreprindere
  • IMM
  • Instituție publică
  • Instituție de sănătate

Obiectiv specific

I1.1 - Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară

Obiectivul investiției este reabilitarea, modernizarea și dotarea a 3.000 de (asocieri de) cabinete de asistență medicală primară (medici de familie) cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici, prioritizând cabinetele din mediul rural și din urbanul mic (inclusiv zone marginalizate/defavorizate și inclusiv pentru zonele defavorizate cu populație majoritar romă sau comunități rome, după caz). Dotarea va cuprinde: aparatură de laborator de tip ”point of care”, echipamente medicale de tipul: electrocardiograf, ecograf, mobilier medical și instrumentar medical; vor fi alocate, de asemenea, fonduri pentru renovarea clădirii cu scopul conformării la normele igienico-sanitare și al creșterii eficienței energetice.

I.1.1.a – Listă Preselectată

I.1.1.b – Apel necompetitiv 

Condiții de eligibilitate

Aplicanții pot fi orice entitate publică sau privată care are în componență cabinete de asistență medicală primară (medici de familie) care au contract cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate sau cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești.
În situația în care:

  • Medicul/ii de familie are/au personalitate juridică (persoana fizică independentă, societate comercială etc), aplicantul eligibil este reprezentat de medicul de familie prin forma juridică pe care o deține;
  • Medicul/ii de familie are/au contract de muncă sau orice altă dispoziție legală cu o entitate cu personalitate juridică, aplicantul eligibil este reprezentat de entitatea care a încheiat contractele de muncă cu medicii de familie.

Notă: în situația în care mai multe cabinete de medici de familie îți desfășoară activitatea în aceeași clădire, este recomandat (dacă logistic este posibil din punct de vedere al renovării) transmiterea dosarului de finanțare în parteneriat. Membrii în cadrul unui parteneriat pot fi medicii de familie sub diferite forme de organizare.

Notă: medicii de familie fără listă de capitație (care lucrează pe lista unui alt medic de familie) nu sunt eligibili.

Notă: dacă mai mulți medici de familie utilizează același spațiu pe post de cabinet, aceștia sunt eligibili doar pentru 1 proiect.

Notă: Ministerul Sănătății în calitate de coordonator de reforme și investiții este conștient de formele diverse în care medicii de familie își desfășoară activitatea din punct de vedere juridic și fiscal și va da dovadă de flexibilitate în evaluarea dosarelor depuse (eventual va solicita clarificări pentru anumite aspecte) pentru a nu limita adresabilitatea acestei investiții.

Activități /acțiuni eligibile

Se pot finanța proiecte care conțin doar „Componenta de echipamente” sau ambele componente.
În acest sens:

  • „Componenta echipamente” presupune selectarea dintr-o listă de echipamente a pozițiilor care prezintă interes și pentru care medicul de familie deține competențe (dacă e cazul, ex Atestate de studii complementare /adeverință care atestă faptul că este în curs de finalizare a cursurilor pentru ultrasonografie) cu o valoare estimată de 222.115 lei fără tva echivalentul a 45.150 euro fără TVA;
  • „Componenta renovare” sub forma unui grant financiar la dispoziția beneficiarului în valoare de maxim 73.792 lei fără tva echivalentul a 15.000 de euro fără TVA.

Valoarea proiectului și a finanțării nerambursabile

Investiția are un buget total de 887.723.7753 lei (fără TVA) echivalent a 180.450.000 eruo (fără TVA) și se va realiza prin 2 metode:

  • I.1.1.a: Listă preselectată: O alocare de 665.792.831 lei (fără TVA) echivalent a 135.337.500 euro (75% din total alocare) (fără TVA) prin care se va finanța o listă preselectată de cabinete pentru finanțarea a 2250 de asocieri/cabinete de medici de familie care reprezintă 75% din obiectivul general de investiție;
  • I1.1.b: Apel necompetitiv: O alocare de 221.930.944 lei (fără TVA) echivalent a 45.112.500 euro (25% din alocare) (fără TVA) pentru un apel necompetitiv de proiecte care se va derula având la bază principiul: „primul venit primul servit” pentru finanțarea a 750 de asocieri/cabinete de medici de familie care reprezintă 25% din obiectivul general de investiție.

Rata de finanțare: 100% - nu este necesară contribuție proprie din partea aplicantului.

Cheltuieli eligibile

  • Componenta echipamente - Ministerul Sănătății va derula o achiziție publică centralizată în vederea achiziționării echipamentelor/dotărilor menționate în Anexa 2 - Listă echipamente/dotări pentru cabinete. Beneficiarul va transmite o solicitare pentru livrarea echipamentelor/Dotărilor cu 30 de zile înainte de intervalul săptămânal pentru livrare solicitat. Excepția de la această achiziție centralizată sunt reprezentate de achiziția de mobilier (birou, scaun medic etc), pentru care se alocă suma maximă de 4.919,5 lei reprezentând 1000 de euro;
  • Componenta Renovare - sunt acceptate doar lucrările de renovare care nu implică obținerea unei autorizații de construcție:
    • Amenajări interioare: tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte finisaje interioare, precum și pardoseli interioare;
    • Instalații și sanitare: reparații sau înlocuiri la instalațiile interioare de apă, electricitate, termice, canalizare și sanitare;
    • Amenajări exterioare: reparații la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje, alte finisaje exterioare atunci când nu se schimbă aspectul inițial sa;
    • Eficiență energetică: lucrări de îmbunătățire a eficienței energetice în interior și înlocuirea tâmplăriei exterioare atunci când nu se schimbă aspectul, culoarea sau golul acestora;
    • Reparații la învelitoare: reparații la acoperișuri, învelitori respectiv lucrări de hidroizolație atunci când nu se schimbă forma acestora;
    • Energie Regenerabilă: montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere respectiv de producere a energiei electrice din surse regenerabile/eficiente energetic.

Cheltuieli neeligibile

  • cheltuielile cu amortizarea;
  • cheltuielile aferente obținerii terenurilor sau alte active corporale;
  • cheltuieli cu închirierea;
  • cheltuieli generale de administrație;
  • cheltuieli pentru comisioane, cote, taxe;
  • amenzi, penalități, cheltuieli de judecată și arbitraj;
  • costurile pentru operarea obiectivelor de investiții;
  • cheltuielile efectuate pentru obiective de investiții executate în regie proprie;
  • cheltuielile cu lucrările pregătitoare, cum ar fi obținerea avizelor și autorizațiilor, realizarea studiilor de fezabilitate (și a studiilor tehnice stabilite de standarde şi normative pentru pregătirea proiectului);
  • alte cheltuieli cu caracter general (ex. publicitate, informare, audit financiar, managementul proiectului)

Criterii de evaluare

I.1.1.a – Listă Preselectată:

Pentru implementarea Investiției I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară o alocare de 665.792.831 lei fără TVA echivalent a 135.337.500 € fără TVA (75% din total alocare) va fi destinată pentru finanțarea pe baza unei liste preselectate.

Lista medicilor a fost ordonată descrescător și departajarea la scor egal s-a realizat descrescător în funcție de: a. Primul criteriu: descrescător în funcție de numărul de pacienți neasigurați; b. Criteriul secund: descrescător în funcție de numărul de persoane peste 85 de ani.

Prin lista preselectată se urmărește finanțarea a 2250 de asocieri/cabinete de medici de familie din regiuni sau localități marginalizate care reprezintă 75% din obiectivul general de investiție.

Beneficiarii preselectați vor fi înștiințați prin email referitor la statusul lor și vor avea la disponibilitate 30 de zile calendaristice de la data transmiterii email-ului pentru a încărca pe platforma www.proiecte.pnrr.gov.ro.

I.1.1.b – Apel necompetitiv

Pentru implementarea Investiției I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară o alocare de 222.075.304 lei echivalent a 45.112.500 € (25% din alocare) va fi destinată unui apel necompetitiv de proiecte care se va derula având la bază principiul: „primul venit primul servit” pentru finanțarea a 750 de asocieri/cabinete de medici de familie care reprezintă 25% din obiectivul general de investiție.

Solicitanții vor încărca dosarul de finanțare pe platforma informatică www.proiecte.pnrr.gov.ro selectând Apelul „PNRR/2022/C12/MS/I1.1b – Apel necompetitiv în cadrul Investiției Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară”.

În cadrul Apelului necompetitiv, evaluarea dosarelor de finanțare primite se face începând cu momentul depunerii acestora în platforma informatică www.proiecte.pnrr.gov.ro.

Dosarele de finanțare se evaluează având în vedere criteriile din Grila de evaluare/verificare anexată Ghidului.

Depunerea proiectului

I.1.1.a – Listă Preselectată: Beneficiarii preselectați vor fi înștiințați prin email referitor la statusul lor și vor avea la disponibilitate 30 de zile calendaristice de la data transmiterii email-ului pentru a încărca pe platforma www.proiecte.pnrr.gov.ro 

Depunerea proiectelor pe I.1.1.a Listă Preselectată a fost deschisa pana pe 20.12.2022. 

I.1.1.b – Apel necompetitiv: Solicitanții vor încărca dosarul de finanțare pe platforma informatică www.proiecte.pnrr.gov.ro selectând Apelul „PNRR/2022/C12/MS/I1.1b – Apel necompetitiv în cadrul Investiției Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară”.

Depunerea proiectelor pe  I.1.1.b – Apel necompetitiv,  este redeschisă începand cu data de 19.01.2023 pentru îndeplinirea indicatorului de minim 3000 de cabinete finanțate, respectiv  până pe 23.02.2023 

 

Ghidul finanțării

Descarcă Ghidul Solicitantului

Căutați finanțare europeană

Finanțare inactivă
Perioadă de depunere proiect:

19 ianuarie 2023 - 23 februarie 2023

Sursa de finanțare
Programul Operațional:

Planul Național de Redresare și Reziliență

Axa prioritară:

Componenta 12 - Sănătate

Vrei finanțare? Te ajutăm să iei legătura cu experții! Trimite-le un e-mail!

Cere ofertă de consultanță
Știri recente
Azi, 20 aprilie 2024
Ieri, 19 aprilie 2024