Ești membru? Cont nou / Autentificare

Fisa Proiect C6.I4 Producție, asamblare, reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice și stocarea energiei

Beneficiari eligibili

  • Microîntreprindere
  • Întreprindere Mare
  • IMM

Informații apel

PNRR – Pilonul I – Tranziția verde, Componenta C6. Energie

Măsura de investiții I.4Lanț industrial de producție și/sau asamblare şi reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare) și noi capacităţi de stocare a energiei electrice

Sub-măsura 1 – Dezvoltarea de unități de producție în întregul lanț valoric al bateriilor (producție și/sau asamblare și reciclare)

Sub-măsura 2 - Dezvoltarea de unități de producție în întregul lanț valoric al celulelor și panourilor fotovoltaice (producție și/sau asamblare și reciclare)

Intervenția vizează promovarea investiţiilor în construirea de capacităţi pentru producția și/sau asamblarea și reciclarea bateriilor de cel puțin 2 GW, iar în cazul celulelor și panourilor fotovoltaice capacitatea de producție și/sau asamblare și reciclare trebuie să fie de cel puțin 200 MW.

Principalul obiectiv urmărit pentru investițiile finanțabile în cadrul prezentului Ghid este:

1. Punerea în funcţiune a unei capacități de minimum 2 GW de producție și/sau asamblare și reciclare a bateriilor, până în 31 decembrie 2025

2. Punerea în funcţiune a unei capacități de minimum 200 MW de producție și/sau asamblare și reciclare a celulelor sau panourilor fotovoltaice, până în 31 decembrie 2025

Cele 2 intervenții contribuie la obiectivul de tranziție verde, respectiv în proporție de 100% la obiectivul climatic și 40% la obiectivul de mediu.

Programul este coordonat de Ministerul Energiei. 

Condiții de eligibilitate

Solicitanții eligibili sunt microîntreprinderile, întreprinderile mijlocii, mici (inclusiv întreprinderi nou-înființate) și întreprinderile mari constituite în baza Legii nr. 31/199. sau constituite în conformitate cu legislația specifică din statul membru a cărei naționalitate o dețin și cu condiția înregistrării la ONRC în România a codurilor CAEN eligibile.

Proiectul se încadrează în categoriile de acțiuni finanțabile ce vizează producția și reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare).

Codurile CAEN care pot fi eligibile sunt:

3832 – Recuperarea materialelor reciclabile sortate,

2720 – Fabricarea bateriilor și acumulatorilor

2790 – Fabricarea altor echipamente electrice

Nu a fost identificat un cod CAEN pentru fabricarea panourilor fotovoltaice, dar unul dintre obiectivele schemei este și acesta.

Proiectele depuse în cadrul Investitiei I4, sub-măsura 1 și sub-măsura 2 trebuie să respecte următoarele condiții:

  1. Proiectul este implementat pe teritoriul României.
  2. Ajutorul nu se acordă unei întreprinderi care se află în dificultate.
  3. Durata de implementare a proiectului nu depășește data de 31 decembrie 2025, cu respectarea principiului “demararea lucrărilor”.
  4. Proiectul respectă principiul “efectului stimulativ” conform prevederilor din Orientările privind ajutoarele de stat regional (2021/C153/01);
  5. Proiectul respectă reglementările naţionale şi comunitare privind eligibilitatea cheltuielilor, promovarea egalităţii de şanse şi politica nediscriminatorie; dezvoltarea durabilă; tehnologia informaţiei; achiziţiile publice; informare şi publicitate; ajutorul de stat precum şi orice alte prevederi legale aplicabile fondurilor europene.
  6. Proiectul cuprinde cel puţin o activitate eligibilă din cele enumerate, cuprinzând în mod obligatoriu achiziția de echipamente.
  7. La semnarea contractului de finanţare, (în cazul aprobării proiectului pentru finanţare), solicitantul va face dovada deţinerii dreptului de proprietate/ concesiune/ administrare/ superficie pentru terenurile care fac obiectul proiectului, valabile cel puţin încă 5 ani de la data previzionată a finalizării investiției; Pentru care la Cererea de Finanţare au fost depuse acte prevăzute de lege pentru iniţierea demersului de obţinere a acestor drepturi.
  8. În cazul ajutoarelor acordate întreprinderilor mari pentru o schimbare fundamentală a procesului de producţie, costurile eligibile trebuie să depășească amortizarea efectuată în cursul ultimelor trei exerciţii financiare pentru activele legate de activitatea care trebuie modernizată. În cazul ajutoarelor acordate pentru diversificarea unei unităţi existente, costurile eligibile trebuie să depășească cu cel puţin 200% valoarea contabilă a activelor reutilizate, astfel cum au fost înregistrate în exerciţiul financiar ce precede începerea lucrărilor.
  9. În cadrul proiectului se va face o descriere a modului în care proiectul respectă legislaţia (acte normative, politici publice) în domeniul egalităţii de şanse, egalității de gen şi dezvoltării durabile.
  10. În ceea ce privește respectarea principiului DNSH, solicitantul va avea în vedere conformarea cu prevederile aferente măsurii I.4 din Anexa DNSH la PNRR, Componenta C6. Energie, publicată pe site-ul MIPE.
  11. Având în vedere principiul DNSH, în ceea ce priveşte deşeurile recuperabile rezultate pe perioada executării lucrărilor de construire/montaj/dezafectare, beneficiarul se va asigura că cel puţin 70% (în greutate) din deșeurile nepericuloase rezultate din construcții/montaj și demolări (cu excepția materialelor naturale), și  cele generate pe șantier vor fi pregătite, respectiv sortate pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială, în conformitate cu ierarhia deșeurilor și cu Protocolul UE de gestionare a deșeurilor din construcții și demolări.
  12. În vederea implementării proiectelor beneficiarul trebuie să facă dovada existenţei unităţii de implementare a proiectului (UIP/echipei de proiect). Pozițiile din cadrul UIP/echipei pot fi ocupate sau vacante la depunerea proiectului, urmând ca la semnarea contractului de finanțare, toate pozițiile să fie ocupate.
  13. Managementul de proiect poate fi realizat cu personal propriu sau mixt (personal propriu şi externalizare).
  14. Contractul de finanţare (CF) reprezintă un act juridic supus regulilor de drept public, cu titlu oneros pentru beneficiar, de adeziune, comutativ şi sinalagmatic prin care se stabilesc drepturile şi obligaţiile corelative ale părţilor în vederea implementării operaţiunilor.

Alocarea financiară totală și intensitatea ajutorului

Bugetul total estimat este de  258.700.000 euro, compus din:

  • 199.000.000 euro din PNRR – pentru investiții din PNRR
  • 1.000.000 euro din PNRR - pentru asistență tehnică pentru Ministerul Energiei din PNRR
  • 59.700.000 euro - pentru supracontractare de 30% din fonduri naționale 

Bugetul pentru investiții este defalcat astfel:

Acțiune Buget (euro) Buget cu supracontractare (euro)
Realizarea capacităţilor noi de producție și/sau asamblare și reciclare a bateriilor 

149.250.000

194.025.000

Realizarea capacităţilor noi de producție și/sau asamblare și reciclare a celulelor si panourilor fotovoltaice inclusiv reciclarea

49.750.000

64.675.000
Total

199.000.000

258.700.000

Intensitatea maximă admisă a ajutorului de stat pentru investiții inițiale este condiționată de regiunea de dezvoltare:

  • pentru regiunile Nord-Vest și Centru intensitatea maximă a ajutorului este de 40%;
  • pentru regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia și Sud-Vest Oltenia intensitatea maximă a ajutorului este de 50%;
  • pentru regiunea Vest intensitatea maximă a ajutorului este de 30%.

Pentru zonele care nu sunt predefinite, intensitatea maximă a ajutorului de stat acordat întreprinderilor mari este cuprinsă între 35% și 45%, în funcție de intensitatea maximă a ajutorului aplicabilă zonei adiacente RO31 Sud-Muntenia, după cum urmează:

a) o intensitate maximă a ajutorului de 35 % pentru zona învecinată cu zona de sud a Bucureștiului, cuprinzând șase UAL (Dărăști-Ilfov, Jilava, 1 Decembrie, Copăceni, Vidra și Berceni), precum și pentru zona învecinată cu zona de sud-vest a Bucureștiului, cuprinzând cinci UAL (Ciorogârla, Domnești, Clinceni, Cornetu, Bragadiru), toate adiacente regiunii NUTS 3 RO314 Giurgiu

și

b) o intensitate maximă a ajutorului de 45% pentru zona învecinată cu zona de nord a Bucureștiului, cuprinzând 13 UAL (Periș, Ciolpani, Snagov, Gruiu, Nuci, Grădiștea, Petrăchioaia, Dascălu, Moara Vlăsiei, Balotești, Corbeanca, Buftea și Chitila), adiacente regiunilor NUTS 3 RO316 Prahova și RO315 Ialomița, precum și pentru zona învecinată cu zona de est a Bucureștiului, cuprinzând 4 UAL (Glina, Cernica, Dobroești și Pantelimon), adiacente regiunii NUTS 3 RO312 Călărași.

Intensitățile vor putea fi majorate cu până la 20% pentru întreprinderile mici sau cu până la 10% pentru întreprinderile mijlocii.

Intensitățile vor putea fi majorate cu 10% în cazul regiunilor NUTS 3 identificate pentru a primi sprijin din partea Fondului pentru Tranziție Justă, respectiv județele: Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș. 

Intensitățile maxime majorate ale ajutoarelor pentru întreprinderile mici și mijlocii nu se aplică ajutoarelor acordate pentru proiectele de investiții ale căror cheltuieli eligibile depășesc echivalentul în lei a 50 milioane EUR.

Pentru detalii suplimentare consultați ghidul Solicitantului.

Activități /acțiuni eligibile

În cadrul acestui obiectiv specific vor putea fi finanțate proiecte care au ca obiectiv implementarea uneia dintre următoarele acțiuni:

a) Construirea de noi capacități de producție și/sau asamblarea și reciclarea bateriilor Li-Ion (inclusiv Li-metal, Li-sulfur, Zn, debit, temperatură ridicată), care include orice combinație de activități de:

1. producție de electrozi si/sau componente ale electrozilor si bateriilor inclusiv reciclare

2. asamblarea electrozilor in baterii si testarea/condiționarea bateriilor inclusiv reciclare

b) Construirea de noi capacități de producție și/sau asamblarea și reciclarea celulelor și/sau panourilor fotovoltaice, care include orice combinație de activități de:

1. producție de polisilicon si plachete inclusiv reciclare

2.  asamblare de celule si module fotovoltaice inclusiv reciclare

Pentru prezenta schema de ajutor de stat se iau in considerare cheltuieli eligibile ce nu pot depăși echivalentul a:

  • 100.000.000 EURO pe GW capacitate anuala de producție pentru producția de electrozi si/sau componente ale electrozilor si bateriilor inclusiv reciclarea;
  • 100.000.000 EURO pe GW capacitate anuala de producție pentru asamblarea electrozilor în baterii și testarea/condiționarea bateriilor, inclusiv reciclarea;
  • 200.000.000 EURO pe capacitate anuală de producție GW pentru producția de baterii;
  • 400.000 EURO pe MW capacitate anuală de producție de silicon și plachete inclusiv reciclarea;
  • 400.000 EURO pe MW capacitate anuală de asamblare a celulelor și a modulelor fotovoltaice  inclusiv reciclarea;
  • 800.000 EURO pe MW capacitate anuală de producție a elementelor fotovoltaice.

Sunt eligibile următoarele activităţi:

- Achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție și/sau asamblare și reciclare a bateriilor;

- Achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție și/sau asamblare și reciclare a celulelor şi panourilor fotovoltaice;

- Măsuri de publicitate și informare - să aplice cel puțin măsuri minime obligatorii privind finanțarea proiectului din bugetul PNRR

Nu vor fi finanțate proiecte care vizează exclusiv activitatea de reciclare (activitate de reciclare nu este obligatorie).

Este exclus sprijinul pentru activitățile legate de depozitele de deșeuri, incineratoare și staţii/instalații de tratare mecano-biologică, precum și activitățile legate de extracția materiilor prime.

Cheltuieli eligibile/neeligibile

Pentru întreprinderile mari, costurile activelor necorporale sunt eligibile numai până la un plafon de 50 % din costurile totale eligibile ale investiției inițiale.

Este necesar ca încadrarea de către solicitant a costurilor investiţionale în categoria de cheltuieli eligibile să se facă în strânsă corelare cu devizul general întocmit în conformitate cu prevederile HG nr. 907/2016, respectiv Anexa 6. Categorii de cheltuieli orientative pentru proiectele finanțate în cadrul măsurii de investiții I. 4 din PNRR. 

În derularea achizițiilor pentru implementarea proiectului solicitantul are obligația de a respecta prevederile din ”Îndrumarul metodologic pentru beneficiarii privați aplicabil în derularea procedurilor de achiziție pentru atribuirea contractelor de furnizare de produse, prestare de servicii, execuție de lucrări finanțate din fondurile externe nerambursabile și rambursabile aferente Mecanismului de Redresare și Reziliență” (http://energie.gov.ro/pnrr/).

Costurile legate de închirierea activelor corporale pot fi luate în considerare în cazul leasingului de instalații sau echipamente, contractul trebuie să fie un contract de leasing financiar și trebuie să conțină obligația beneficiarului ajutorului de a achiziționa activul la data expirării contractului.

Cheltuieli neeligibile (lista nefiind exhaustivă):

Cheltuielile neeligibile în cadrul acestei operaţiuni sunt următoarele:

a) cheltuieli aferente contribuției în natură;

b) cheltuieli pentru construcția imobilelor (altele decăt cele aferente derulării procesului de producție – asamblare – reciclare);

* Numai achiziționarea de clădiri deja construite este neeligibilă, dar cheltuielile pentru construcția de hale industriale în care se vor desfășura activitățile proiectului, precum și reamenajarea spațiilor existente în scopul desfășurării acestor activități pot fi eligibile.

** Cheltuielile pentru construcția de hale industriale în care se vor desfășura activitățile proiectului, precum și reamenajarea spațiilor existente în scopul desfășurării acestor activități pot fi eligibile.

c) cheltuielile aferente achiziției terenurilor;

d) taxa pe valoarea adăugată;

e) cheltuieli pentru comisioane, cote, taxe;

f) cheltuielile cu amortizarea;

g) achiziția de echipamente second-hand;

h) amenzi, penalități și cheltuieli de judecată;

i) costurile pentru operarea obiectivelor de investiții;

j) cheltuielile efectuate pentru obiective de investiții executate în regie proprie;

k) cheltuielile aferente achiziției sub forma leasingului, cu excepția costurilor prevăzute la art. 7 alin. 10 din schema de ajutor;

l) cheltuieli cu achiziția de bunuri imobile deja construite;

m) cheltuieli cu închirierea mijloacelor fixe de producție;

n) cheltuieli cu achiziția de mijloace de transport;

o) cheltuieli generale de administrație;

p) cheltuielile cu lucrările pregătitoare, cum ar fi obținerea avizelor și autorizațiilor, realizarea studiilor de fezabilitate (și a studiilor tehnice stabilite de standarde şi normative pentru pregătirea proiectului);

q) cheltuielile de consultanță.

Evaluare și selecție

1. Verificare conformitate administrativă

Se utilizează un sistem de evaluare de tip DA/NU, conform Anexei 2.1. 

2. Verificare tehnico-economică

Evaluarea se va face conform Grilei de verificare şi evaluare a cererilor de finanţare din Anexa 2.2., modificată prin Ordinul 102/30.01.2023.

Evaluarea proiectelor se face după trei criterii majore, fiecare criteriu este împărţit în subcriterii punctate corespunzător:

▪ Criteriul 1 - Relevanţa şi oportunitatea proiectului – maxim 40 puncte

▪ Criteriul 2 - Maturitatea şi calitatea pregătirii proiectului – maxim 40 puncte

▪ Criteriul 3 - Sustenabilitatea proiectului – maxim 20 puncte

Pragul de calitate este minim 70 de puncte, cu obținerea peste minim la fiecare criteriu în parte.

Selecţia proiectelor se va face în limita fondurilor disponibile pentru această cerere de proiecte, cu condiţia obţinerii punctajului minim în etapa de evaluare tehnică şi financiară, în ordinea cronologică în care au fost depuse cererile de finanţare.

Depunerea proiectului

Apelul de proiecte este necompetitiv, cu depunere continuă.

Proiectele eligibile vor fi finantate în ordinea înscrierii acestora, pe principiul primul venit – primul servit.    

Data deschidere apel de proiecte: 16.01.2023, ora 17,00

Dată începere depunere: 16.01.2023, ora 17,00

Dată închidere depunere: 16.03.2023, ora 17,00

Cererile de Finanțare se vor depune prin platforma electronică dedicată PNRR cu toate anexele solicitate prin prezentul ghid.

Ghidul finanțării

Descarcă Ghidul Solicitantului

Căutați finanțare europeană