În cadrul acestui obiectiv specific vor fi putea fi finanțate proiecte care au ca obiectiv implementarea uneia dintre acțiunile menționate mai jos:
Nu sunt eligibile proiectele care propun doar capacitate de stocare. În sensul ghidului, realizarea de capacități noi de producție a energiei electrice vizează crearea de instalații noi de producție, cu sau fără instalații de stocare integrate, acolo unde nu au existat până în prezent.
Nu sunt eligibile proiectele care sunt propuse pentru a înlocui capacități mai vechi de producere energie din surse eolienne/solare și nici proiectele care vizează extinderea unor unități de producție de energie electrică.
Următoarele activităţi prevăzute în proiect sunt eligibile:
Atenţie!
Pentru detalii suplimentare consultați Ghidul și anexele acestuia.
Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 595.010.000 euro, compus din:
Acțiune |
Buget (euro) |
Buget cu supracontractare (euro) |
Realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană și solară, cu sau fără instalații de stocare integrate |
457.700.000 | 595.010.000 |
Din care: | ||
Pentru proiecte cu capacități instalate mai mari de 1 MW (energie eoliană și solară) | 382.700.000 | 497.510.000 |
Pentru proiecte cu capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv) (energie eoliană și solară) | 75.000.000 | 97.500.000 |
Pentru proiectele finanțate prin Investiția 1 Noi capacități de producție electrică din surse regenerabile, intensitatea ajutorului de stat acordat din bugetul PNRR este de 100% din costurile eligibile, stabilite din perspectiva regulilor ajutorului de stat, conform art. 41 alin. (6) lit. b) și c) din Regulament, aplicându-se următoarea metodologie:
1. Art.41.6(b) ,,în cazul în care costurile de investiții în producția de energie din surse regenerabile pot fi identificate prin raportare la o investiție similară, mai puțin ecologică, care ar fi fost realizată în mod credibil în absența ajutorului, această diferență dintre costurile aferente celor două investiții permite identificarea costurilor legate de energia regenerabilă și constituie costurile eligibile.”
În acest caz, costurile eligibile sunt determinate ca diferența dintre costul investițional al unei centrale clasice, poluante, și costul unei centrale ce utilizează surse de energie regenerabilă.
Metodologia aferentă cazului mentionat la art.41.6(b) se aplică proiectelor cu capacități instalate:
Pentru evitarea riscurilor unor practici neconcurențiale (înțelegeri de cartel), valoarea ajutorului de stat solicitat pe MW instalat se va încadra în următoarele plafoane maxime:
în limita a 15 milioane de Euro pe întreprindere/pe proiect.
În urma aplicării acestei metodologii de calcul, se obține valoarea maximă a costurilor eligibile aferente proiectului, în funcție de care beneficiarul stabilește cuantumul ajutorului de stat solicitat pentru oferta depusă care trebuie să fie mai mic sau egal cu valoarea rezultată în urma aplicării metodologiei de calcul, cu respectarea plafoanelor maxime de mai sus.2. Art.41.6(c) ”pentru anumite instalații mici, în cazul în care o investiție mai puțin ecologică nu poate fi identificată din cauză că nu există instalații de dimensiuni reduse, costurile totale de investiții destinate realizării unui nivel mai ridicat de protecție a mediului constituie costurile eligibile.”
In acest caz, întregul cost investițional este eligibil pentru finanțare.
Metodologia aferentă cazului mentionat la art.41.6(c) se aplică proiectelor cu capacități instalate între 0,4 MW(exclusiv) și 1 MW(inclusiv) pentru producția de energie electrică din surse solare, iar pentru producția de energie electrică din surse eoliene se aplică proiectelor cu capacități instalate cuprinse între 0,4 MW(inclusiv) și 1 MW (inclusiv).
Pentru detalii suplimentare consultați Ghidul și anexele acestuia.
Pentru a propune un proiect în vederea finanţării, solicitantul trebuie să completeze o ofertă.
Elaborarea ofertei se va face conform modelului din Anexa nr. 1. Aceasta se va transmite prin sistemul informatic, împreună cu toate anexele solicitate sau, dacă acesta nu este funcțional, vor fi transmise în format electronic la adresa de e-mail: res.pnrr@energie.gov.ro.
Notă fonduri-structurale.ro: La data actualizării fișei (31.03.2022), sistemul informatic nu era încă activ.
Update: Ministerul Energiei a transmis faptul că aplicațiile pentru apelul de proiecte se depun pe platforma PNRR: https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home
Intervenția vizează promovarea investiţiilor în sectorul de energie curată şi eficienţă energetică în vederea asigurării contribuţiei la obiectivele stabilite prin Pactul Ecologic European, țintele stabilite în cadrul Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) privind utilizarea energiei din surse regenerabile, precum și cele stabilite în cadrul PNRR, prin creșterea ponderii de producţie a acesteia din energie eoliană și solară.
Solicitanții eligibili (conform codului CAEN eligibil din ghid) sunt:
Consumul propriu în cadrul societății sau grupului de societăți se referă la energia produsă și livrată local, fără a tranzita rețelele de transport și distribuție.
31 martie 2022 - 22 iunie 2022
Planul Național de Redresare și Reziliență
Componenta 6 - Energie
Vrei finanțare? Te ajutăm să iei legătura cu experții! Trimite-le un e-mail!
Cere ofertă de consultanță