Ești membru? Cont nou / Autentificare

Fisa Proiect PNRR - Fondul Local - Actualizarea în format digital a documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană

Beneficiari eligibili

  • Autoritate publică locală

Depunerea proiectului

Se lansează apel comun destinat unităților administrativ-teritoriale și subdiviziunilor municipiului București de pe tot teritoriul României, care cuprinde toate investițiile aferente componentei, etapizat în două runde:

  • Prima rundă de atragere de fonduri - apel deschis tuturor UAT-urilor, în limita bugetului maxim eligibil prealocat pentru fiecare categorie de UAT pentru investițiile 1, 2 și 3, respectiv în limita bugetului alocat pe investiția 4 (la Investiția 4 va fi utilizat principiul „primul venit/primul servit”);
  • A doua rundă de atragere de fonduri - se redistribuie fondurile rămase neutilizate către cei care au cheltuit alocarea în prima rundă. În această rundă secundă vor fi condiții restrictive, în sensul asigurării atingerii țintelor vizate pe componentă.

În cazul în care indicatorii vor fi atinși în prima rundă, runda a doua nu va mai fi organizată.

Proiectele se vor depune prin intermediul aplicației electronice de pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), https://investitii.mdlpa.ro.

Obiectiv specific

I.4 – Elaborarea/actualizarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană

Condiții de eligibilitate

Beneficiarii proiectelor depuse în cadrul apelului de proiecte pot fi:

  • Unitățile administrativ-teritoriale:
    • municipii reședință de județ, municipiul București;
    • alte municipii;
    • orașe;
    • comune;
    • județe.
  • Subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului București;
  • Parteneriate între unitățile administrativ-teritoriale, pentru participarea la una sau mai multe investiții din cadrul prezentei componente.

Activități /acțiuni eligibile

Obiectivul acestei investiții este de a eficientiza procesul de autorizare a construcțiilor și de a oferi mai multă stabilitate și transparență investițiilor prin actualizarea în timp real a informațiilor privind mediul construit și de acrește accesul digital la documentele de amenajare a teritoriului și de urbanism.
Investiția are în vedere elaborarea în format digital și aprobarea următoarelor documente de planificare: Plan Urbanistic General/PUG, Plan de Amenajare a Teritoriului Județului/PATJ, Plan de Amenajare a Teritoriului Zonal Metropolitan/PATZM, Plan Urbanistic Zonal/PUZ, respectiv Plan de Mobilitate Urbană Durabilă/PMUD.

Valoarea proiectului și a finanțării nerambursabile

Pentru încadrarea în bugetul total alocat pentru investițiile incluse în COMPONENTA 10 - Fondul local de 2.730 milioane euro în total, prima rundă de atragere de fonduri se va derula având în vedere bugetul prealocat pentru fiecare unitate administrativ-teritorială:

Categoria de unitate administrativ-teritorială / subdiviziune a UAT

Suma prealocată eligibilă prin PNRR

(euro / UAT)

Valoare suplimentară cf. OUG 124/2021

(euro / UAT)

Suma prealocată totală

(euro / UAT)

Municipii reședință de județ (exceptând municipiile reședință care nu gestionează serviciul de transport public de călători) 9.610.000 2.883.000 12.493.000
Municipiul București 9.500.000  2.850.000 12.350.000
Sectoarele municipiului București 9.350.000 2.805.000 12.155.000
Alte municipii  3.225.806  967.744 4.193.550
 Orașe  2.453.704 736.111  3.189.815
Comune  249.825  74.945  324.770
Județe care gestionează serviciul de transport public de călători (în parteneriat cu municipiul reședință de județ) 6.772.000  2.031.600  8.803.600
Municipii reședință de județ care nu gestionează serviciul de transport public de călători 2.838.000  851.400  3.689.400

*Valorile sus-menționate sunt fără TVA.

Sumele prealocate NU cuprind:

  • investițiile aferente achiziției de puncte de reîncărcare vehicule electrice (Investiția I.1.3), respectiv
  • investițiile de elaborare și actualizare în format GIS a documentațiilor de amenajarea teritoriului și planificare urbană (Investiția I.4).

Sumele aferente acestor categorii de investiții (I.1.3 și I.4) se vor accesa suplimentar celor prealocate, conform solicitărilor înregistrate.

Valoarea maximă eligibilă a unui proiect - Solicitările de fonduri nerambursabile vor fi efectuate în limita bugetului prealocat fiecărei categorii de beneficiar și a bugetului disponibil pentru fiecare investiție.

Suma maximă eligibilă ce poate fi solicitată pentru fiecare din documentații pentru I.4 - Elaborarea/actualizarea în format GIS a documentațiilor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană:

Suma maximă eligibilă ce poate fi solicitată pentru fiecare din documentații

Plan de Amenajare a Teritoriului Județului/PATJ 237.000 euro
Plan de Amenajare a Teritoriului Zonal Metropolitan/PATZM 112.000 euro
Plan de Mobilitate Urbană Durabilă/PMUD 55.000 euro
Plan Urbanistic General/PUG
Municipii reședință de județ (și municipiul București) 647.000 euro
Municipii, altele decât reședințe de județ 157.000 euro
Orașe 104.000 euro
Comune 90.000 euro
Plan Urbanistic Zonal/PUZ 78.000 euro

*Valorile sus-menționate sunt fără TVA.

Cu excepția Investiției I1.2, la depunerea cererii de finanțare vor fi acceptate prețuri unitare ce se încadrează între 75% și 100% din valorile sus-menționate pe categorie de investiție.

La Investiția 4, în cazul în care este vizată doar transpunerea în format GIS, valoarea maximă eligibilă va fi de cel mult 50% din valorile sus-menționate.

Rata de finanțare în cazul investițiilor aferente COMPONENTEI 10 - Fondul local este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, în limita bugetelor predefinite pe categorii de UATuri.

Cheltuieli eligibile

Obiectivul acestei investiții este de a sprijini procesul de planificare urbană și teritorială bazată pe principiile de dezvoltare durabilă și inteligentă și de spori accesul digital la documentațiile de amenajare a teritoriului și de urbanism. Investiția finanțează elaborarea sau actualizarea și/sau transpunerea în format GIS a documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism, inclusiv a planurilor de mobilitate urbană durabilă.

Activități eligibile (conform PNRR, activitățile eligibile pentru investiția I4 se încadrează la codul 011 - Soluții TIC guvernamentale, servicii electronice, aplicații):

  • Sunt eligibile următoarele activități de elaborare/actualizare a PATJ, PATZM, PUG, PUZ și PMUD în măsura în care au ca finalitate elaborarea/transpunerea și livrarea către MDLPA pentru încărcarea documentației în Observatorul Teritorial Național în format GIS:
    • elaborare/actualizare studii de fundamentare și de specialitate a PATJ, PATZM, PUG, PUZ și PMUD;
    • elaborare/actualizare în format GIS a PATJ, PATZM, PUG, PUZ și PMUD;
    • finalizarea elaborării/actualizării în format GIS a PATJ, PATZM, PUG, PUZ și PMUD;
    • transpunerea în format GIS a PATJ, PATZM, PUG, PUZ și PMUD aprobate după 1 ianuarie 2018 cu condiția ca acestea să respecte conținutul prevăzut de Legea nr. 350/2001 și de PNRR.
  • Transpunerea prevederilor documentațiilor în sistem GIS, utilizând simultan două categorii de informații care fundamentează deciziile, respectiv:
    • date de tip vectorial prin care sunt reprezentate entități spațiale ce sunt reglementate urbanistic, precum limite administrative, limite ale unităților teritoriale de referință, limite ale parcelelor, limite ale unor zone de protecție, zone funcționale, clădiri, drumuri, rețele și altele asemenea;
    • date de tip atribut prin care sunt gestionate informațiile specifice asociate referitoare la fiecare dintre entitățile spațiale reglementate.

Mai multe detalii se regăsesc în Anexa 1.

Cheltuieli neeligibile

Sunt eligibile doar cheltuielile menționate în cadrul Anexei 1.

Criterii de evaluare

Evaluarea proiectelor va cuprinde:

  • evaluarea eligibilității solicitantului;
  • evaluarea eligibilității activităților și cheltuielilor;
  • evaluarea condițiilor generale de eligibilitate;
  • evaluarea condiției privind includerea stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice.

Toate aceste criterii sunt detaliate în Anexa 1.

Ghidul finanțării

Descarcă Ghidul Solicitantului

Căutați finanțare europeană

Finanțare inactivă
Perioadă de depunere proiect:

16 mai 2022 - 30 iunie 2022

Sursa de finanțare
Programul Operațional:

Planul Național de Redresare și Reziliență

Axa prioritară:

Componenta 10 - Fondul Local

Vrei finanțare? Te ajutăm să iei legătura cu experții! Trimite-le un e-mail!

Cere ofertă de consultanță