Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

Care sunt diferențele dintre Programele Start-Up Nation și România Start-Up Plus

Asta ne-au întrebat potențialii antreprenori cel mai des în ultimele zile – și pe bună dreptate. Încerc să punctez mai jos principalele diferențe dintre cele două programe (nu o luați ca o competiție). Voi folosi mai jos SUN pentru Start-up Nation și RSUP pentru România Start-Up Plus – cei care veți dezvolta afaceri în cadrul programelor cu finanțare nerambursabilă trebuie să vă obișnuiți cu multe acronime :).

Abordare

O diferență importantă între cele două programe este cea a abordării: în Start-up Nation finanțatorul îți decontează banii și apoi stă cu ochii pe tine să îți îndeplinești obligațiile privind sustenabilitatea afacerii și cam atât, pe când în România Start-Up Plus există o abordare integrată: potențialii antreprenori beneficiază de cursuri de formare, stagii de practică în întreprinderi cu activitate similară cu cele propuse de fiecare antreprenor selectat, mentorat și îndrumare din partea experților administratorilor regionali ai schemei. Un fel de „you are not alone in this”.


Meritocrația versus „am bifat niște lucruri”

Fiecare administrator al schemei de grant în cadrul RSUP va organiza concursuri de planuri de afaceri și va finanța doar planurile de afaceri a căror calitate va fi validată de o comisie de oameni cu experiență. La SUN se finanțează toate planurile de afaceri care bifează niște criterii (dacă ai un anumit cod CAEN primești cele mai multe puncte, dacă achiziționezi echipamente într-o anumită proporție mai primești niște puncte, dacă angajezi persoane defavorizate sau absolvenți mai primești niște puncte etc.) – calitatea planurilor de afaceri nu e/nu a fost punctată în programul SUN de anul trecut.

Cum primești banii

În SUN ai 3 variante: credit punte, cereri de plată, cereri de rambursare. În RSUP regula generală e că:

Ajutorul de minimis se va transfera către beneficiarul de ajutor de minimis în două tranșe, după cum urmează:
a) O tranșă inițială de maximum 75% din valoarea ajutorului de minimis, așa cum a fost acesta aprobat în cadrul planului de afaceri și contractului de subvenție încheiat.
b) O tranșă finală reprezentând diferența până la valoarea totală a ajutorului de minimis, după ce beneficiarul ajutorului de minimis face dovada că a realizat din activitatea curentă, în termenul de 12 luni aferent etapei a II-a, venituri reprezentând minimum 30% din valoarea tranșei inițiale. În cazul în care acest termen nu este respectat, tranșa finală nu se mai acordă.

În ambele cazuri antreprenorul va avea de așteptat – în cazul SUN va aștepta aprobarea creditului punte de bancă, virarea contravalorii lui sau aprobarea cererilor de plată/rambursare de agenția la care este arondat; în cazul RSUP administratorul schemei va face toate demersurile pentru a plăti tranșele către afaceri (deci nu antreprenorii) și va stabili regulile specifice de acordare a acestora. În cazul în care administratorul va opta să facă cereri de plată către AM POCU pentru plata tranșelor, din experiența noastră vă spun, vor exista cu siguranță întârzieri și aici. Nu de alta, dar pe alte proiecte de sprijinire a start-up-urilor ne-am petrecut Crăciunul făcând sute de OP-uri de Trezorerie pentru că Autoritatea de Management a întârziat atât de mult plata către administratori. Operarea plăților către afaceri s-a făcut pe 31 decembrie 2015. Un photo finish epic pentru prima perioadă financiară a noastră ca stat membru UE. Să sperăm că am învățat din lecțiile România Start Up de pe vechiul POSDRU.

Comunitate

Dacă în SUN antreprenorii interecționează direct cu agenția la care sunt arondați, cu consultantul și poate în cadrul grupurilor de facebook dedicate, în proiectele RSUP se creează toate condițiile pentru crearea unor comunități regionale de antreprenori. Antreprenorii vor participa împreună la cursuri și la alte activități ale proiectului (mentorat, practică, monitorizare) și vor avea ocazia să se cunoască și să se dezvolte împreună (și să își răspundă la întrebări).

Mai jos condițiile generale în cadrul celor două programe:
Programele au totuși un numitor comun foarte important: sunt finanțate prin intermediul autorităților naționale, iar „predictibilitatea” nu este un cuvânt care, în opinia mea, le caracterizează. Proiectele RSUP încep acum, înscrierile în cadrul SUN 2018 ar trebui să înceapă în aprilie 2018 conform unei declarații a domnului Laufer, dar condiții încă nu știm.

Dacă vă bate gândul să vă înscrieți în RSUP, aveți aici detalii despre proiectele noastre.

Raluca Prelucă,

www.fonduri-structurale.ro

Surse foto:

blog.heartsupport.com/

www.macrorecruitment.com.au

startupsnepal.com

pinterest.com

economictimes.indiatimes.com

thesaurus.plus

pngtree.com

 

 

6 thoughts on “Care sunt diferențele dintre Programele Start-Up Nation și România Start-Up Plus

 1. Va rog sa analizati in mod concret eficenta celor doua programe si veti vedea ca cel mai rentabil este fondul guvernamental romanesc
  Exemplu concret
  -la un proiect de 5 milioane de euro alocate de fondul european se instriesc cca 300 de persoane timp de 5 zile si din acestia vor primi cca 30 de persoane fiecare cate 40.000 de euro si acestia sunt obligati sa angajeze minim 2 salariati
  Deci practic se creaza 60 de locuri de munca si se instruiesc cca 300 de persoane
  In timp ce la fondul guvernamental se creaza 230 locuri de munca la aceeasi valoare de 5 milioane de euro
  Apoi sa nu uitam ca pentru cei 5 milioane de euro care ii primim de la UE , Romania plateste 10 milioane de euro indirect (taxa la bugetul UE cca 2 miliarde anual ,rate la dobanzi etc etc), de aceea fondurile europene sunt total nerentabile pentru Romania in primul rand ca sunt alocate in domenii in care unii castiga enorm de mult , fara a crea locuri de munca , ci totul vorbarie ,consiliere, perfectionare, se taie frunza la caini

  • Luati in considerare ca si administrarea Programului National SUN are costuri de administrare prin cele 8 Oficii teritoriale si prin Fondul de contragaranatre pentru ca mobilieaza foarte multe resurse pentru a fi gestionat si monitorizat 2 ani dupa.
   Toate bugetele RSUP au in mod obligatoriu o schema de minimis de 60% din minim valoare suma care merge direct in crearea afacerilor dar pe langa astea antreprenorii primesc formare, mentorat , consultanta anterior demararii afacerii servicii care se adauga celor 40000 euro. Asa ca la un buget de 5000000 euro , RSUP finanteaza minim 75 afaceri adica minim 150 locuri de munca iar cei 75 antreprenori pe langa cei 40.000 euro primesc tot ce au nevoie pentru a incepe si ridica afacerea. Sa stiti ca sunt comparabile. In plus. RSUP era lansat si era in evaluare cand s-a lansat SUN deci se poate spune ca SUN s-a suprapus peste RSUP. Este bine ca vor fi ambele deoarece RSUP nu finanteaza in rural si Bucuresti Ilfoc si era nevoie de finantare si pentru cei din aceste zone.

 2. Pingback: Diferențele dintre Programele Start-up Nation și România Start-up Plus – ASOCIAȚIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ EURONEST

 3. Pingback: Diferențele dintre Programele Start-up Nation și România Start-up Plus | Euronest

 4. Buna ziua.
  In cazul in care un beneficiar nu poate continua proiectul Start up Plus din motive obiective si banii sunt in totalitate in contul de grant se poate renunta sau cesiona proiectul altei persoane? Care sunt conditiile/penalitatile?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *