Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

Managementul comunicarii si POSDRUul. Baba si mitraliera.

Lucrez de 5 ani direct in proiecte finantate prin POSDRU (later edit, la sugestia colegilor din birou: experienta specifica nationala, de-acum m-as incadra la 5-10 ani, nu va dau si plafonul maxim de salarizare : )) ) si in tot acest timp am acumulat cunostinte si mi-am dezvoltat abilitati cat fac alti oameni din alte domenii cred ca in dublul acestui timp: ma adaptez rapid la schimbari, rezistenta mea la stres a crescut exponential, deadline-urile sunt sfinte, pot sa lucrez in echipe mari si sa contribui la coordonarea de activitati diverse, pot sa trec peste frustrari meschine si sa vad „the higher purpose” fara sa cracnesc. Asa e toata echipa noastra si datorita/din cauza linistii cu care ne facem treaba, Cristian Birta ne-a asemanat unor cyborgi.

Acesta este ritmul in care se lucreaza la nivelul fiecarui beneficiar/partener in implementarea proiectelor: ne adaptam constant la schimbarile din sistem, in timp ce ne straduim ca serviciile pe care le furnizam sa fie de cea mai inalta calitate.

Pe de alta parte, bucatica din creierul meu care stapaneste impulsivitatea si irascibilitatea a avut de suferit ca sa lase loc dezvoltarii abilitatilor de mai sus. Teoria (si practica, de altfel) ale managementului de proiect ne invata sa comunicam constant cu toti stakeholderii, pentru ca altfel proiectul nostru va avea de suferit. De aceea, anuntul ridicarii „presuspendarii” POSDRU de saptamana trecuta nu mi-a insuflat decat sentimentul revoltei si nervii neputintei pentru ca se pare ca managementul comunicarii cu stakeholderii nu prea este implementat de autoritati, desi tot anul am auzit cum tot ele si-au „intors fata” catre beneficiari si nu mai prididesc cu consultarile cu acestia.

Nu stiu daca si pentru voi, dar cu siguranta pentru unii beneficiari anuntul ca am fost „presuspendati” a fost o noutate. Stiam din martie ca Romania a „negociat” o „intrerupere de plati” pana in mai cu Comisia Europeana pentru unele verificari, dar faptul ca am avut „pe sest” presuspendat programul mi-a creat anumite nelinisti. Dl. ministru Marius Nica ne-a anuntat ca am avut in joc 0,5 miliarde de euro din totalul de 3,47 miliarde alocate pe cei 7 ani(vreo 14% asa), dar ca sa ne linistim, totul cica a decurs ok.

Mi-am amintit firesc de „presuspendarea” din 2012 si de intarzierile platilor rambursarilor catre beneficiarii cu proiecte in implementare, in conditiile asigurarilor date de autoritati si atunci ca „beneficiarii nu vor avea de suferit”. M-am uitat prin birou si mi-am vazut colegii lucrand la hartoage – explicatii si/sau declaratii care pana acum nu ne-au mai fost solicitate.

Anuntul ministrului v-a linistit? Sunt eu paranoica si impulsiva in a-mi exprima temerile?  Au fost suspendate platile pe POSDRU de la CE, dar rambursarile de bine de rau au mers, actele aditionale s-au validat, cheltuieli am facut in dorinta de a executa cat mai mult din buget si a duce la preaslavita absorbtie, acum s-a ridicat „presuspendarea”, suntem bine.

Si totusi…

Totul a decurs ok, dar pe 21 august a intrat in vigoare Hotararea nr. 652/2015 privind aplicarea de corectii financiare in cadrul POSDRU 2007-2013 care prevede aprobarea unor decertificari definitive de sume in cadrul tuturor apelurilor de proiecte lansate in cadrul Programului. Din nou, autoritatile nu ne-au impartasit aceasta veste, am gasit hotararea intamplator. Am cerut totusi la MFE un punct de vedere oficial si am intrebat specific care este impactul pe care aceasta hotarare o va avea la nivelul beneficiarilor. Din nou, ni s-a raspuns ca „beneficiarii nu vor avea de suferit”. Si ca daca suntem asa curiosi sa intrebam Autoritatea de Certificare si Plata. Sa nu aveti impresia ca atunci cand am trimis cererea de informatii la MFE nu am trimis-o simultan si la MFP. Nu am primit niciun raspuns. Ba nu, gresesc, MFP ne-a anuntat ca a inregistrat cererea noastra – deci, probabil, vom primi raspuns odata cu aparitia unei metodologii oficiale, asa cum prevede Hotararea(vreo 30 de zile asa).

Probabil corectiile financiare vor fi suportate de Bugetul de Stat, deci no biggie, oricum avem crestere economica si incasari record.

Prin urmare, sunteti linistiti? Sunt eu prea impulsiva in a ma ingrijora? Rambursarile vi se vireaza la timp? Administrativ nu va simtiti mai impovarati?

9 thoughts on “Managementul comunicarii si POSDRUul. Baba si mitraliera.

 1. Eu sunt foarte linistit. Pana acum pe munca mea nu am avut taiat nimic. Dar asta inainte de 21 august :). Ce urmeaza de acum incolo e o poveste fantastica. SI abia astept sa vad daca iar se impiedica de propria prostie si ne faulteaza.

 2. Felicitari pentru curajul cu care ati scris articolul, beneficiarii se feresc sa deranjeze autoritatea pentru a nu suferi repercursiuni.

  Cred ca lucrurile in ultimi 2 ani au mers cu mult mai rau decat 2010 – 2013 , desi atunci au existat probleme mai mari, dar cel putin autoritatea comunica cu beneficiarii. Acum nici macar nu raspund la telefon, ca acestea au fost intrsuctiunile ministrului…

 3. Raluca,

  Stai linistită că nu ești paranoică. Cred că ei sunt ! Am avut un proiect POSDRU in care am primit Rambursare de TVA după 30 de luni iar costurile fiscale sunt semnificative datorită acestei întârzieri. Nu stiu cine este de vină BABA sau MITRALIERA oricum eu am fost Țapul Ispășitor. Așa că DORMIȚI LINIȘTIȚI că AMPOSDRU veghează pentru voi !! (Numai absorbția este de vină ! ) Din păcate eu cred că SUNTEM NEPUTINCIOȘI la NIVEL de AUTORITĂȚI de MANAGEMENT al FONDURILOR NERAMBURSABILE iar Corupția cred că bate și PROSTIA !
  A ZIS TATA !!

 4. Am si eu un proiect pe POSDRU, trebuia sa primesc prima transa la inceputul lunii august, dar pana acum nimic si nici nu se stie cand vor venii primii bani.
  Aveti ceva informatii in sensul acesta?
  Cand preconizati ca va veni prima transa?

 5. Lucrez din august 2014 la un proiect de tip POSDRU si nu am primit salariul pe nici o luna, nu am platit chiria la scoala gazda . La alte doua proiecte implementate a trebuit sa dau in judecata platitorul si tot nu am recuperat banii. …….asa ca ,,beneficiarii nu au de suferit”. Poate ca este vina noastra ca acceptam aceasta situatie.

 6. Am lucrat din 2011, am acumulat experienta cati altii in 10 ani, am muncit ca bezmeticii ne-au platit jumatate de contract, restul nici macar o centima. Nu mai vreau sa aud explicatiile si scuzele oficialilor!! Sincera sa fiu a fost un pariu cu sine pe care l-am castigat degeaba!! Nimeni nu are nevoie de experti “pe bune”.In consecinta, nici sa nu mai aud!! Daca vreti sa va macinati sanatatea, bagati-va. Sistemul este prea corupt si prea viciat ca sa se mai poata schimba. va scriu aceste randuri cu amaraciune…dar aceasta este situatia reala.

 7. Nu sunt cu totul de acord referitor la aspectul ca situatia in sine nu mai reprezinta interes major: “no biggie”… De ce? Pentru ca nu trebuie sa uitati un adevar! In timp ce romanii au trait in perioada 2007-2013 adevarate drame in implementari…si aici ma gandesc a cei care au facut din asta o sansa de dezvoltare, o oportunitate, dar in schimb s-au ales cu proiecte blocate, fara bani rambursati, nesprijiniti nici de banci, nici de autoritatea de management. Simplu! Lipsa de bani la buget!
  Poate ca autoritatea de management isi asuma raspunderea pentru toate sesiunile de pana acum incepand cu apelul 1, ca nu are alta solutie de conciliere cu CE, dar acest aspect ne afecteaza pe toti! Noi, toti cetatenii de buna credinta si cu simt national, acceptam sa contribuim la bugetul UE. In plus, noi, tot cetatenii romani, suntem obligati, fara stirea noastra, sa sustinem un sistem juridic neperformant, ale caror rezultate se vad in cazurile pierdute la CEDO si unde Romania trebuie sa plateasca sume enorme…vorbim de sume uriase! (ex. In 2010, Romania era campioana la ceva: plangeri la CEDO!; Tot atunci, se inregistrau sume record platite de Romania…fara sa mai mentionam celelalte spete! Iar acest aspect nu s-a imbunatatit in 2011-2015) .
  Revenind iar la situatia in care autoritatea de management ne asigura ca nu vor fi beneficiarii cei care sufera pentru o incalcare a unei cerinte legale, denumita interpretare eronata si neconformitate de sistem, nu uitati, va rog, ca tot noi, cetatenii romani, suntem cei care contribuim la aceste sume care sunt platite cu titlu de corectii financiare. Acestea vin tot din buzunarul nostru, al tuturor! Aesta este adevarul nepoleit!
  Facem parte dintr-un intreg. CE nu asta isi doreste, ci sa se intoarca mai multi bani catre Romania decat contribuim, prin aplicarea de reguli si respectarea egalitatii de sanse la nivelul tuturor tarilor membre.
  Privitor la situatia corectiilor financiare care urmeaza sa se apice, nu exista o situatie reala publica la ce suma se ridica, stiind ca procentul se ridica chiar si la 15-25% la cheltuielile de personal calculate conform anexei 1 si 2 din HG 652/2015, cunoscand faptul ca multe din proiectele contractate in primele sesiuni POSDRU, aprox 80% din valoarea totala a bugetelor erau directionate in cheltuieli de personal….

 8. Nu sunteti paranoica. Problema este si ca suntem in octombrie 2015 si ghidul conditii generale Pocu nu este gata… Iar varianta din acest moment este greu de acceptat… Viitorul nu pare a fi vesel…

 9. Pingback: POSDRU: Noi corecții financiare în cadrul programului – Camera de Comert si Industrie Suceava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *