Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

Prinsi in panza de paianjen a POSDRU: ActionWeb-ul

V-am povestit despre apelul POSDRU  – „Romania Start up” – si beneficiarii care au ramas „la portile ActionWeb-ului”, cu proiectele „in brate” dupa ce timp de mai multe ore au incercat (fara succes) sa incarce cererile de finantare in aplicatia online care dadea erori. Problemele renumitului ActionWeb nu sunt, insa, de azi, de ieri.

In mai multe randuri, modul de functionare a sistemulului a incurcat planurile, a crescut tensiunea si a spulberat sperantele aplicantilor pe POSDRU, cel mai cunoscut exemplu fiind cel din decembrie 2010 cand, la depunerea pe 6.1, intreaga aplicatie s-a blocat din primele minute ale depunerii, fiind necesara oprirea intregului proces de depunere, inchiderea liniei si relansarea acesteia in luna urmatoare.

De atunci si pana acum ActionWeb-ul a trecut prin numeroase procese de imbunatatire, ajustare, transformare si introducere de module si functionalitati noi. Totul „in sprijinul beneficiarilor si potentialilor beneficiari ai POSDRU”.  Si totusi, beneficiarilor si potentialilor beneficiari  (si chiar si functionarilor de prin OI-uri) pare sa le fie din ce in ce mai greu sa „functioneze” in aceasta aplicatie.

De pilda, sa luam exemplul unor beneficiari care au incercat/incearca in aceasta perioada sa incarce cereri de rambursare in ActionWeb dupa noul model de raportare. Reteta pentru „fire albe si cearcane” este urmatoarea:

 • se ia una bucata deadline OBLIGATORIU DE RESPECTAT de depunere a cererilor de rambursare la „intervale de maxim 3 luni”;
 • se condimenteaza (nota: americanii o zic mai bine  – „spice up”) cu una bucata instructiune privind, printre multe altele, si noul proces de pregatire a cererilor de rambursare (aflata inca pe circuitul de consultare pe la partenerii sociali, deci neintrata teoretic, inca, in vigoare);
 • se pune la dospit o noua fata a ActionWeb-ului, cu module si functionalitati noi, unele dintre ele probabil aflate inca in beta-testing;
 • se leaga de maini si de picioare beneficiarul si partenerii proiectului (care trebuie sa foloseasca un nou mod de raportare financiara si tehnica, desi inca nefinalizat din punct de vedere procedural si nici perfect functional din punct de vedere tehnic).

O bila alba pentru faptul ca OI-urile au organizat in prima parte a lunii octombrie sesiuni de training pe noul mod de raportare in ActionWeb. Totusi, fiind anuntate prea din scurt, multi beneficiari nu au putut ajunge la ele. Sa strigam in cor cu totii catre AM-uri si OI-uri: „Vrem « repetir », doamnelor si domnilor!”

 • se pun la foc mocnit membrii echipei de proiect care incearca sa incarce informatiile in noul ActionWeb (care da constant erori de incarcare de documente si de salvare de informatii) pana se patrund de frustrare, iar apoi se dau la foc iute…caci se apropie cu pasi repezi DEADLINE-ul!.

Si gata-s firele albe si cearcanele!

Oare s-ar supara tare OI-urile si AM-ul daca beneficiarii ar incepe sa-si deconteze la cheltuieli administrative niste Xanax? Caci de decontarea de tratamente spa si masaje de relaxare pentru echipa de management nici prin gand nu ne trece sa intrebam.

P.S. Daca ati intampinat in ultima perioada probleme in utilizarea ActionWeb, atat in depunerea de proiecte, cat si in completarea informatiilor pentru raportari/rambursari etc., ne puteti impartasi experienta voastra la adresa de e-mail: info@fonduri-structurale.ro. Nu uitati sa ne detaliati si tipul de eroare sau problema cu care v-ati confruntat!

 

2 thoughts on “Prinsi in panza de paianjen a POSDRU: ActionWeb-ul

 1. M-am uitat din varii motive la arhiva din 2010 si la 2011. Cautam niste liste mai vechi de proiecte, eram curios de punctaje…..si aproape pe fiecare pagina de stiri era una in care anuntau ca AW e jos sau se lucreaza la el.
  Adica de aproape 5 ani de zile, situatia e aceeasi….iar acum merge chiar optim fata de ce era inainte….iar daca asta e ok pentru ei, nu cred ca e ok deloc pentru utilizatori. 6.1 s-a blocat, 3.1 la fel…..
  Milioane de euro spalate pentru softuri nefunctionale….suna reteta a la Siveco sau Teamnet

 2. Vineri am stat 12 ore pentru a introduce cateva facturi si OP-uri. Merge ingrozitor de greu!! Ma gandesc unde vom ajunge? Ne-am jurat ca nu vom mai accesa astfel de fonduri. Schimbarea regulilor la mijlocul perioadei de derulare a contractului nu este admisibil!! Pacat….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *