Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

Ultimul „asalt” al microintreprinderilor pe „fronturile” de Sud, Nord-Vest si Nord-Est

Ne aflam in toiul pregatirilor pentru 2014-2020 si la finalul ciclului financiar 2007-2013. O perioada destul de arida in ceea ce priveste oportunitatile de finantare disponibile daca ne gandim ca alocarile au fost in mare parte epuizate, in special pe liniile „vedeta” cum sunt cele adresate mediului de afaceri sau resurselor umane.

Si totusi, saptamana trecuta am avut parte de o veste neasteptata: relansarea liniei de finantare DMI 4.3. „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” (POR) in regiunile Sud, Nord-Vest si Nord-Est.

„Lansarea ca lansarea, dar ce s-a intamplat cu consultarea?”( Sau macar cu informarea, as adauga), se intreaba buimaci potentialii beneficiari surprinsi de „suflul” lansarii neasteptate.  Surpriza de saptamana trecuta a fost cu atat mai mare cu cat Ghidul nu a fost publicat spre consultare (dupa cum i-a stat in obisnuinta in trecut AM POR sau chiar de curand, dar pe alta linie de finantare) si nici oficial nu „s-a auzit” despre posibilitatea ca linia de finantare sa se redeschida in vreuna dintre regiuni.

Cronometrul a pornit brusc si nu le lasa celor interesati prea mult timp sa se dezmeticeasca: „Ai la dispozitie 10 zile sa faci un proiect de investitii brici si sa te inscrii in cursa pentru cei 200.000 de euro! START!” De ce doar 10 zile?

Cei deja invatati cu sistemul „primul venit, primul servit” cunosc prea bine raspunsul la aceasta intrebare: Atunci cand finantarea se face in baza ordinii depunerii proiectului (cu conditia indeplinirii criteriilor si obtinerii punctajului minim), cu cat linia de finantare este mai dorita, iar competitia mai mare, cu atat este mai bine sa te numeri printre primii care depun.

La un calcul simplu si la o privire aruncata catre apelurile anterioare este clar ca DMI 4.3. are un mare potential de a genera o lupta acerba intre microintreprinderile care vor depune proiecte:

Banii disponibili: pentru Nord-Est alocarea este de 5,43 mil. euro (cam cat pentru 27 de proiecte), pentru Nord-Vest – 3,88 mil. euro (aprox. 19 proiecte), iar pentru Sud Muntenia – 13,44 mil. euro (aprox. 68 de proiecte).

Ce spun apelurile anterioare:

 • In Nord-Est – 732 de proiecte depuse; 270 contractate
 • In Nord-Vest – 733 de proiecte depuse; 256 contractate
 • In Sud Muntenia – 520 de proiecte depuse; 294 contractate

(Sursa: AM POR – Stadiul  implementarii la data de 28.02.2014)

Ramane, insa, de vazut cum va fi „asaltul” microintreprinderilor asupra alocarilor puse la bataie. Oare va fi dupa modelul „blitzkrieg” asemeni lansarii apelului de proiecte?

UPDATE 21 martie 2014: Au sosit vestile si de pe „fronturile” Nord-Vest si Nord-Est: 99, respectiv 103 proiecte depuse in primele 2 zile.

UPDATE 20 martie 2014: Se pare ca in Sud Muntenia „asaltul” a inceput in forta inca din prima zi: 170 de proiecte depuse in doar 5 ore! Asteptam vesti si de pe fronturile de Nord-Vest si Nord-Est !

15 thoughts on “Ultimul „asalt” al microintreprinderilor pe „fronturile” de Sud, Nord-Vest si Nord-Est

 1. Corect! Nici noi nu suntem de acord cu lansarea precipitata fara consultarea prealabila, pentru ca este practic o noua sesiune de depunere de proiecte, in toata regula! La aceasta sesiune s-a eliminat limita finantarii nerambursabile in functie de cifra de afaceri avuta anterior, dar s-a eliminat si din componenta cheltuielilor eligibile partea de constructii….una buna, alta nu! Sunt curioasa cum au ajuns la aceasta versiune? Prefinantarea de 35% apare mentionata doar in cadrul contractului, nu si in cadrul Ghidului. Pai nu trebuia sa apara mentionata in cadrul structurii bugetului? Scriem una, facem alta??? Nu este corelare totala in informatiile din Ghid, grile si contract de finantare. Se cere sa nu fie solicitantul restant cu datoriile la bugetul local si central, dar nu se mai mentioneaza aceasta obligativitate din Ghid si la lista de evaluare administrativa si eligibilitate preliminara. Multe iar…

 2. se reiau practicile comuniste prin incurajarea nepotismelor si spagilor si descurajarea celorlalti fraieri inceputa inca de anul trecut cu minimisurile despre care multa lume crede ca a fost o greseala…cat timp securisti ca friptu conduc pe aceasta felie ma astept la ce e mai rau

 3. Ce e asa greu de inteles de ce aceasta graba , doar e an electoral si mare nevoie de ”parale” au guvernantii nostri?
  Nu a iesit”miscarea” din iarna, acum trebuie sa fie bine si ptr.ei…..

 4. Nu cumva seamana aceasta lansare cu ajutorul de minimis de anul trecut din vara? (oricum, de fapt, tot ajutor de minimis este…). Cred ca mi-am dat singur raspunsul…

 5. Efectul unei astfel de practici este excluderea de la finantare a firmelor care-si doresc cu adevarat dezvoltare pe principii sanatoase si cu antreprenoriat de alitate in vavoarea firmelor de casa ale politicienilor.
  Rezultatul este “dezvoltarea microintreprinderilor”= 0, finantarea intereselor = 1.

 6. discutam in van! nu se poate schimba nimic! “jocurile” sunt facute la alt nivel! anomalii peste anomalii, corelari =0. in ghid asa cum a fost redactat nu se specifica clar perioada de incasare a deconturilor aprobate si daca se intarzie plata, ce dobanzi + penalizari vor fi platite titularului de proiect. nu ar fi normal asa? un beneficiar poate lua un credit bancar (doar proiectul de investitie este bancabil) ptr care dobanzi sau isi blocheaza din lichiditati in investitie. isi face un bp valabil in anumite conditii financiare. daca face azi investitia, conf. bp trebuie sa primeasca grantul peste 3 luni, si lui ii vin banii la “pastele cailor” (vezi decontarile din agricultura), atunci ce face? sigur intra in faliment !!!!!!

 7. daca la minimis s-a reluat procedura de inscriere aici de ce nu s-ar relua?

  in 2014 mai folosim sistemul primul venit, primul servit?

 8. Avand in vedere ca intre momentul anuntarii si ce al depunerii timpul este de 10 zile atunci pot sa afirm cu toata increderea ca este iar o sesiune de finantare cu ” DEDICATIE ” . Sa le fie rusine celor care fac asta…….

 9. Am inteles ca la ADR Sud muntenia s-a lasat cu liste de asteptare ( ca la carne si lapte pe vremea comunista) cu bataie si jandarmi… Domnule Ministru Teodorovici cum comentati asta?

 10. Ce dezvoltare pe principii sanatoase si antreprenoriat compatibil cu asemenea practici? Domnule ministru, chiar aveti complexul Regiunii CENTRU???

 11. SI SE CEREA IN CEREREA DE FINANTARE SA SE DEZVOLTE IDEEA DE EGALITATE DE SANSE!!!!!!!

  ASTA PROMOVEAZA SI EI!!

  PRIMUL VENIT, PRIMUL SERVIT=EGALITATE DE SANSE!!!!!

 12. AM AVUT UN PROIECT PENTRU MODERNIZARE SI CRESTERE COMPETITIVITATE A FOST RESPINS LA EVALUAREA NR 3 DIN MOTIVE. INTR-O RUBRICA NU A FOST TRECUTA CIFRA DE AFACERI ,FIIND IN PROIECT DE VREO 35 ORI TRECUTA SI LA UN UTILAJ AM AVUT O SINGURA OFERTA DAR AM SPECIFICAT CA ACEL UTILAJ ERA PRODUS DOAR DE ACEA FIRMA IN UE

 13. MI S-A APROBAT UN PROIECT PE MASURA 1.1 ACIZITII UTILAJE PT MARIRE COMPETITIVITATE LA 2 ANI DE LA DEPUNERE ,SI AM FOST NEVOIT SA SCHIMB UN UTILAJ ,AM PRIMIT APROBARE DUPASI DUPA 76 ZILE DE LA DEPUNERE NOTIFICARE SI DUPA ACEEA MI-A REZILIAT CONTRACTUL CA NU AM DEPUS IN 90 ZILE SCRISOAREA DE COFINANTARE DE LA BANCA,DAR BANCA NU A EMIS PT CA NU ERA LISA DE UTILAJE COMPLETA ADR CRAIOVA NU A TINUT CONT CA APROBAREA A VENIT DUPA 76 ZILE

 14. 1. Finantarea s-a anuntat tarziu si totusi la ADR Nord Vest din prima zi s-au depus zeci de proiecte iar in doua trei zile cred ca s-au acoperit fondurile !!! . Se poate deduce ca … cei care trebuiau sa stie si-au pregatit proiectel din timp…!
  2. Chiar si atunci… practicarea pe “sest” a “primului venit primul servit” avantajeaza tot pe primii depunatori !
  3.Consecinta… nedumerirea si starea de lehamite a mai multor intreprinzatori privati care dupa scandalul cu “minimisul” se considera din nou pacaliti. Pacat pentru ca in general intregul POR s-a derulat cu mult mai bine decat vechiul POS CCE care a fost de “vai si amar”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *