Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

Cu furci, topoare si…tractoare catre noua perioada financiara

Zilele trecute, la un eveniment din cadrul Indagra, un fermier a propus ocuparea cu tractoare a drumurilor pentru ca ministrul Daniel Constantin sa-si plece urechea si asupra propunerilor pe care organizatiile agricole si de dezvoltare rurala din Romania le au de facut cu privire la viitorul PNDR. Un strigat de revolta de tipul „pe ei, pe ei…” (stiti voi mai departe), care rasuna din pieptul celor care fac parte din Romania rurala. Nu-ti este dat in fiecare zi sa auzi o astfel de propunere radicala. E clar, toamna protestelor nu iarta nimic. Nici macar Viitorul (fondurilor, adica).

Asadar, fermierii sunt nemultumiti de cum pregateste ministerul de resort PNDR-ul pentru 2014-2020. Atat de nemultumiti incat si-au suflecat manecile si au elaborat propriul PNDR, ca o alternativa viabila la PNDR-ul ministerului scris impreuna cu o firma de consultanta austriaca. Nu conteaza de unde este firma, important este modul in care ministerul intelege sa se consulte cu cei interesati. Din acest punct de vedere, supararea domnului in cauza este, pe buna dreptate, justificata.

Atunci cand vine vorba de consultari si dezbateri publice legate de prioritatile 2014-2020, nu am auzit pe cineva cu adevarat multumit de modul cum este ascultat „glasul poporului” (chiar si atunci cand e reprezentat de cei mai fini cunoscatori ai domeniului in cauza) si integrat apoi in documentele de programare. Ar fi doua scenarii posibile: ori de fapt nu exista nimic conturat pana acum (ceea ce e bine intr-un fel, pentru ca ar mai merge discutat/consultat pe subiect), ori exista si, in acest caz, vom (re)trai aceeasi poveste ca intodeauna: totul e facut si agreat, procesul de consultare publica…bifat, iar viitoarele programe operationale „desigur cuprind”  toate propunerile venite dinspre societate pentru o mai buna cheltuire a fondurilor in perioada care vine… 😉 Super!

Daca pentru a avea un bun PNDR trebuie sa scoatem tractoarele in drum, atunci, in aceeasi logica, a iesitului in strada de mana cu resursa materiala, soselele noastre trebuie umplute de calculatoare, videoproiectoare, imprimante si bibliorafturi pentru a avea viitoare excelente prioritati nationale in domeniul resurselor umane, utilaje si linii de productie pentru prioritatile mediului de afaceri si, de ce nu, chiar asezand de-a curmezisul drumului o statie de sortare deseuri pentru un 2014-2020 durabil. Va trebui insa ca toate protestele sa se desfasoare pe drumuri reabilitate prin POS Transport/POR  pentru a asigura egalitate de sanse tuturor (e cam greu totusi sa iei in spinare un drum si sa iesi cu el in strada) si pentru a avea siguranta unor prioritati senzational identificate in chiar toate domeniile.

Update: Nu-i chiar protestul cu tractoare adus in discutie la Indagra, dar deja s-a inceput o mobilizare online pentru viitorul PNDR!

 

2 thoughts on “Cu furci, topoare si…tractoare catre noua perioada financiara

  1. mda..nu ma leg de lipsa de substanta a articolului…dar dincolo de asta ai incercat sa ridici niste probleme, oarecum prezente in acest mediu al beneficiarilor si consultantilor de fonduri europene….stii tu…chestia cu ” a face regulile dupa voia poporului” e ca aia cu cuptorul lui nastradin hogea care pana la urma l-a facut pe roti pentru ca fiecare avea o parere.
    Trebuie sa intelegem odata pentru totdeauna ca fondurile UE sunt directionate pentru a fi atinse niste obiective negociate de Romania la momentul aderarii la UE si nu sunt pentru badea Gheorghe. Si sa va dau un exemplu concret…legea 20/20/20 care prevede reducerea pana in 2020 a consumului de energie si folosirea de 20% din total de energie neconventionala se preia in ghidurile solicitantilor cu acele punctaje in plus pentru proiectele care prevad investitii in energia regenerabila….dar fratilor…nu sunt obligatorii…nu ti le baga nimeni pe gat….daca consideri ca e necesar in afacerea ta faci investitia…daca nu…nu. Desigur in disperarea lor de a avea clienti multumiti (pentru ca si aici e o poveste intreaga cu clientul multumit) o gramada de consultanti baga pe gat in proiecte astfel de investitii pentru ca…”e competitie mare si trebuie sa luati ceva puncte si la criteriul asta”…si astfel se trezeste badea Gheorghe cu o investitie greoaie, pe care n-o intelege, care nu-i foloseste si care in loc de 2 ani si-o recupereaza in zece…..si sta el si se gandeste si spune in sinea lui…”No… ce de cacao e cu fondurile astea…io zic sa facem un miting…ca in loc sa imi aduca prosperitate proiectul asta mi-a adus numai datorii la banca si o statie de biogaz care n-o folosesc si o ferma de vaci care…daca o faceam pe banii mei ma ajungea mai putin si cu mai putina bataie de cap”….normal ca omu’ n-are nicio educatie antreprenoriala si nu stie ca de fapt businessul a fost ratat din start de cand un consultant care a terminat liceul de arte plastice, sau facultatea de teatru si film…a facut si el un copy/paste dupa un alt proiect si i-a bagat pe gat omului investitia.
    Trebuie sa intelegeti ca fondurile UE nu sunt totuna cu prosperitatea si cu antreprenoriatul…asta e si in Romania si in toata UE…ele doar rezolva unele probleme identificate corect sau nu. Nu mai asteptati sa cada bani din cer ca apoi sa luati o decizie in privinta viitorului vostru antreprenorial, nu asa se fac afacerile.
    Si-apoi hai sa o dam clar si sa nu ne mai ascundem…suntem vai de mama noastra ca si natie…ne mai despart maxim 4-5 ani de colapsul grecesc…evaziunea in agricultura depaseste 60-70% pe TVA si impozite…despre ce agricultori vorbim aici…cei care invart milioane de euro prin firme fantoma si care plimba graul cu barjele ca apoi sa-l aduc iar in romania ca si grau de import si sa fure TVA-ul…va spun eu…pe aia putin ii intereseaza de banii UE….sau sa vb despre amaratii aia de la sate, semisustinuti social prin diverse ajutoare sociale si care viseaza cu ochii deschisi atunci cand vine caravana de la APIA insotita de firmele de consultanta “favorite” si care le prezinta totul in roz…
    Vreti sa vb despre Resursele Umane…acest program de miliarde care in afara de pixuri si cathering cu altceva nu s-au ales amaratii aia de pe la sate…si care acum au zeci de diplome de manager de proiect si de antreprenor, fara nicio valoare….Am sustinut ca lector anul acesta cu titlu gratuit un curs de antreprenoriat in cadrul unui astfel de proiect…si am vazut jalea de-acolo…ce bani se fura pe costul lectorilor, a salilor inchiriate chipurile de la primarie…am vazut goana consultantilor dupa grupurile tinta..si cum si le paseaza de la unii la altii doar ca sa bifeze ca si-au atins obiectivele proiectelor…si poate vor mai fi multe de spus dar timpul ne preseaza…ce pot sa va zic…munciti frati romani…munca ne face liberi…nu bani ue, nu banii lui ponta sau ai fmi-ului…munciti, invatati, studiati, de ce nu…mergeti si pe la biserica si incercati sa aveti o relatie frumoasa cu comunitatea. Daruind vei Dobandi

  2. Am participat in diverse momente la procesul de consultare privind reforma PAC. In decembrie 2010 la prima consultare. Apoi am participat la formarea unui grup care sa militeze pentru agricultura durabila. Cand s-a format Reteaua Nationala De Dezvoltare Rurala, am participat la 2 grupuri de lucru (2012). Iar cand a fost lansat anul trecut, am participat si la consultarea privind viitorul PDR 2014-2020. Am contribuit si la lansarea Platformei RO-PAC 2014-2020, un pic, foarte putin. Una peste alta, pot spune ca ne-am intalnit, am vorbit, s-au intocmit puncte de vedere catre decidenti. Culmea este ca tot acest proces de ani de zile, pe cateva paliere structurate (consultare publica, RNDR, consultare parteneriala) s-a sfarsit in ce? Contractarea din AT a unui consortiu, care sa faca PDR 2014-2020. De aceea lumea s-a enervat, pentru ca administratia publica nu are capacitatea sa absoarba consultarea cu societatea civila, nu isi doreste sa isi modifice aceasta incapacitate, si face cum o taie capul, ca stie mai bine. Sunteti siguri ca stiu chiar bine ce face functionarii din minister ? Bagati mana in foc, cei care sustin asta…Daca erau atat de buni…unde ar fi fost Romania azi….?! PS: Deranjeaza si aroganta cu care sunt ignorate propunerile din societatea civila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *