Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

Ce vrei in 2014-2020? Se face!

Ne-am lasat pagubasi cu perioada actuala de finantare: mai avem de cheltuit 87% din banii alocati de UE si ne-am propus o rata de absorbtie de 50% pana la finele anului 2013, tinta care in realitate “este probabila, dar nu posibila”. Fara vlaga, mai deschidem linii de finantare, mai iesim pe la TV sa mai vorbim una alta, dar suntem impacati ca ne-au scapat niste miliarde printre degete si ne pregatim, inevitabil, sa cantam “vesnica pomenire”  pentru 2007-2013.

Dar… cand vine vorba de 2014-2020 ochii ne sclipesc, zambim in coltul gurii si spunem ca totul…dar absolut totul va fi posibil din 2014: debirocratizare, flexibilizare, simplificare, concentrare, uniformizare si de ce nu, regionalizare. Masurile propuse presupun modificarea in profunzime a sistemului actual: trebuie sa construim o temelie noua, sa folosim materiale de cea mai buna calitate si mai ales sa avem oameni bine pregatiti.

La acest moment, fara a face nimic concret, promitem prea repede si prea usor masuri care in realitate sunt mai greu de implementat:

Vrei contributie in natura pentru asigurarea cofinantarii proiectelor? Se face!

Vrei prefinantare de 30% pe proiecte? Se face!

Vrei ca platile pe proiecte sa fie facute in 30 de zile de la depunerea cererii de rambursare? Se face!

Vrei ca dosarul cererii de rambursare sa fie mult mai suplu? Se face!

Suntem oare pregatiti pentru toate aceste masuri? Cunoastem ce implica flexibilizarea si simplificarea? Stim oare sa fim mai putin birocratici si/sau “birocratiza[n]ti”? Si mai mult, putem face noi regionalizarea intr-un an cand polonezii au facut-o in 10?

8 thoughts on “Ce vrei in 2014-2020? Se face!

 1. Nu vreau nimic din cele de mai sus. Vreau sa se gandeasca programarea cat mai adaptat la nevoile din Romania. Vreau ca institutiile responsabile de aceste fonduri sa fie cumva trase la raspundere vis a vis de performante si vreau sa externalizeze serviciile daca nu le pot face singuri astfel incat sa nu astepti 1 an ( caz fericit) un raport de evaluare.

 2. Din experienta anilor precedenti nimic din ce vrem pentru 2014 -2020 nu se va face! Nu exista nici un semnal ca ar vrea cineva sa faca ceva !! Asa ca… nici eu nu vreau nimic din cele de mai sus !

 3. un centru social pentru copii nevoiasi si abandonati imi doresc la mine in oras,doar ca la noi in tara cam greu;-)

 4. Sper si eu sa se mai simplifice lucrurile si sper sa fie mai bine pentru Romania, deoarece in momentul de fata le este foarte greu la multi oameni sa traiasca.

 5. …ma intereseaza o linie in care sa se poata construi un muzeu modern si sa se pregateasca un sit istoric pentru a fi vizitat…Pentru siturile arheologice nu s-a facut nimic in sesiunea 2008-2013…exceptand pliante, brosuri, astfaltari de strazi in zonele aferente….daca chiar tineti cont de nevoile noastre as dori sa fiu contactat pe adresa de mail pentru detalieri. Multumesc!

 6. Dupa experienta depunerii a 2 proiecte pe POSCCE intocmite ca la carte cu ajutorul unei societati de consultanta serioase si foarte profi, am avut surpriza ca proiectele au fost respinse dupa ce un “ins” s-a impotmolit la citire, nevazand ce era clar si interpretand dupa muschii lui. Am facut contestatie si nici nu am primit vreun raspuns in termen de 4 luni. Parerea mea este ca nu se doreste sa avem proiecte bune , dar fara sustinere din spate, la valori reale , nu la valori umflate pt a plati niste “comisioane”, nu avem evaluatori care sa gandeasca mai repede si mai profund in beneficiul tuturor.
  Ma indoiesc ca se pot schimba lucrurile in perioada care urmeaza, pentru ca nu exista vointa si putinta politica si administrativa.
  In prezent , unul dintre proiecte se realizeaza cu ajutorul unei banci private care a avut incredere sa ne finanteze, iar celalalt se va realiza din fonduri proprii in urmatorii 2 ani.
  Cine a pierdut? COMUNITATEA, ca nu mai exista obligatia de a crea N locuri de munca , societatea mea ca are costuri de finatare mult mai mari, si in final noi toti…

 7. Se vorbeste toata ziua de dorinta de a simplifica procedurile,dar in continuare dupa cum vad eu inca se cere mult si nejustificat.Problema pleaca de la modul cum gandim.Orice contract de finantare intre FINANTATOR (AM sau oricare) si BENEFICIAR (executant) consta in finantarea unor activitati care duc in final la finalizarea proiectului.Beneficiarul unei finantari ACCEPTATE trebuie invitat sa-si definitiveze proiectul intr-o periada data si sa stabileasca devizul exact fiecarei activitati (pe obiecte) si devizul general al proiectului.Acest deviz trebuie verificat sau modificat daca trebuie de finantator si in final acceptat de ambele parti.Se trece apoi la contract,executie, iar plata trebuie facuta pe baza de* Raport de lucru*(cantitati executate) incheiat intre structurile de monitorizare al proiectului si executant.Raportului de lucru se completeaza de executant cu preturile unitare si se ajunge la valoarea de rambursat (asemeni procedurilor din constructii).Nu inteleg de ce inca se cer in faza aceasta:pontaje,tot felul de contracte,bonuri si facturi de tot felul etc.Aceste nimicuri trebuie sa ramana in* bucataria * executantului si vor face obiectul verificarii auditului sau altor responsabili (dirigintii de santier de exemplu) .Deci cererea de rambursare trebuie sa cuprinda doar :1)-Raportul de lucru si
  2)Devizul activitatilor executate.

 8. Ceea ce am propus acum 3 zile (in comentariul de mai sus),am regasit astazi 29.04.2013 in propunerea de simplificare a costurilor a UE pe FSE(,din stirile trimise de http://www.fonduri- structurale.ro).Adica cheltuielile directe sa fie rambursate pe baza de pret unitar inmultit cu cantitatile (al activitatilor),cheltuielile indirecte pe baza de procent din cele directe,sau cost fix.Acest mod trebuie extins la toate PO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *