Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

Fondurile europene – doar pentru cei privilegiati?

Dimineata, in autobuz. In spatele meu, un domn si o doamna, intre doua varste, discutand despre politica si economie, despre somaj si nivelul de trai, despre venituri, privilegii si segmentare sociala.  “Noi, astia din clasa de mijloc, nu o sa reusim niciodata sa facem ceva. Tot aia de sus o sa faca pe spatele nostru”, zice doamna. “Normal”, raspunde domnul, “nu vezi cum e si cu fondurile astea europene? Tot aia care au deja bani le iau”.

Aceeasi idee pe care o auzisem deja, de nenumarate ori, in diverse forme: “Fondurile europene sunt doar pentru cei care au pile si relatii”, “Fondurile europene ii ajuta doar pentru cei care au deja afaceri”, “Fondurile europene ii imbogatesc tot pe aia care au bani”, “Fondurile europene ajung doar la cei din politica”.  Cat adevar exista in aceste afirmatii? Cate dintre ele sunt spuse in necunostinta de cauza? Si cate dintre ele sunt rezultatul mentalitatii tipic romanesti de a gasi scuze pentru propriile nereusite si a categorisi reusitele celorlalti ca fiind nemeritate?

Intr-adevar, ca sa obtii fonduri europene ai nevoie de un proiect bun si de banii necesari pentru a demara investitia, in conditiile in care cheltuielile sunt decontate ulterior de autoritatile de management si Comisia Europeana.

Da, este nevoie sa arati ca esti capabil sa duci proiectul pana la capat. Este nevoie sa arati ca dispui si de alte resurse pe langa banii pe care ii vei incasa de la UE, insa acest lucru nu este neaparat rau.  Un proiect pe care il poti cofinanta sau pe care o banca s-a aratat dispusa sa il sustina va fi mai realist, mai bine fundamentat si implicit va avea mai multe sanse de succes.

Da, exista persoane care si-au dezvoltat afaceri finantate de UE chiar fara a face parte din cercuri politice. Exista oameni care au pornit de jos si au muncit mult pentru a obtine rezultate. Ma gandesc la colegul meu de facultate, care, cu banii castigati ca broker de asigurari si-a facut un SRL-D si a obtinut o finantare nerambursabila pentru a-si dezvolta afacerea. Sau la colega mea de liceu care s-a transformat din corporatista in antreprenoare, accesand fondurile disponibile pentru mediul rural. Sau la amicul meu ONG-ist care acum isi construieste o mica pensiune si care a pus ipoteca pe casa bunicii pentru a obtine banii necesari pentru a-si cofinanta afacerea.

Simple coincidente? Putin probabil…

In acelasi timp, ma intreb cati din cei care sustin ca fondurile europene ajung doar la cei „privilegiati” au o idee de proiect si au cautat informatii privind accesarea acestor fonduri. Cati s-au interesat cu privire la programul operational prin care proiectul lor ar putea fi finantat, conditiile de obtinere a finantarii sau etapele intocmirii dosarului de finantare?

Sa nu uitam de o regula care tine mai degraba de bunul simt decat de directivele europene. „There ain’t no such thing as free lunch”, spun economistii. Adica atunci cand primesti ceva intotdeauna trebuie sa oferi altceva in schimb. Nu inseamna neaparat ca trebuie sa fii bogat sau influent pentru a obtine fonduri europene, ci doar ca trebuie sa faci un plus de efort.

La urma urmei, orice reusita implica sacrificii. Suntem insa pregatiti sa acceptam aceasta idee si sa o folosim in beneficiul nostru?

39 thoughts on “Fondurile europene – doar pentru cei privilegiati?

 1. Ai completa dreptate cand afirmi ca intr-adevar romanii au aceasta replica mai mereu. Cu toate acestea, din propria experienta de consultant si evaluator de proiecte europene iti spun ca lucrurile nu stau tocmai roz. Da, exista numeroase exemple de oameni care au pornit de jos si au reusit sa cladeasca ceva din nimic, Dar hai sa ne uitam si la alte aspecte, cum ar fi de pilda, in cat timp? Pentru unele programe evaluarea proiectelor deja dureaza de peste 1 an jumatate si va mai dura inca, ceea ce presupune ca semnarea efectiva a contractului cu Ministerul va fi cam in 2 ani sau 2 ani jumatate din momentul in care s-a depus proiectul. Crezi in aceste conditii, ca estimarile financiare si de piata facute in cadrul proiectului se mai pot mentine? Acelasi lucru de intampla si in cazul rambursarii banilor. Uneori dureaza si 1 an pana primesti banii pe prima cerere de rambursare depusa, ceea ce inevitabil inseamna ca tu, beneficiar trebuia sa scoti cine stie de unde bani ca sa mentii in continuare proiectul, ba chiar sa-l si finalizezi, ca altfel esti penalizat ca nu ti-ai respectat obligatiile. Timpii de asteptare sunt imensi, ori pur si simplu ideea finantarii nerambursabile nu mai este viabila intrucat, se presupune ca cei care acceseaza aceste fonduri doresc sa-si imbunatateasca afacerea cat mai curand, nu in 3-4 ani.
  Iar coruptia din domeniu nu ajuta la mai nimic, au drepate oamenii cand se refera la clasa de mijloc. Si in acest caz cel mai elocvente sunt cazurile de proiecte POSDRU, in care multora li s-au aprobat cererile de rambursare, insa cand s-au intocmit listele prioritate la primirea transelor de bani au fost cei care au venit cu spagi grase la functionari.
  Eu cred ca romanii inteleg ca trebuie sa faca sacrificii, dar stau si ma intreb pana unde? Pana cand? Unde este limita finala pana la care beneficiarul de fonduri trebuie sa tot lupte? Unele aspecte nu tin din pacate de beneficiar ci de intreaga organizare a acestui sistem de fonduri la noi, in Romania, in mod particular. In alte tari de exemplu un proiect nu are sute de pagini, cateva bibliorafturi si sute de doumente justificative si declaratii. Ci sunt niste cereri simple care se aproba in maxim o luna. Banii la fel, se dau repede, in baza unui minim de documente. Dar nu, noi am vrut sa incercam marea cu degetul si sa ne dam mari si tari ca nu lasam beneficiarii sa ne fure! Si uite-asa un proiect sau o cerere de rambursare care poate ajunge si la 24 de bibliorafturi de documente zace pe biroul unui functionar cu lunile.

 2. Exemplele date de tine sunt in parte parte proiecte finantare prin PNDR, acest program merge mai binisor, mai repede, o cerere este evaluata si acceptata in maxim 6 luni, iar banutii la fel, vin mai repede. Dar asta pentru ca acest program a fost organizat diferit fata de restul programelor de finantare.

 3. Sustin intru totul ceea ce a comentat dna. Roxana, in calitate de consultant si manager de proiect de peste 4 ani. Din cauza decalajelor in evaluare si apoi, in rambursarea banilor, numai cei cu capacitate financiara solida (care au deci bani din alte activitati sau alte firme) pot sustine un proiect pana la capat si astepta banii timp de 1 (asta dupa ce au trecut 1,5 ani de la depunere + 1-2 ani de implementare). Trist, dar adevarat, acest lucru se intampla si pe POS CCE si pe POP si pe PNDR (in unele cazuri) si pe POSDRU, POS MEDIU si de restul nu mai stiu.
  Programul SRL-D, ajutoarele de minimis si ajutoarele de stat finantate din bugetul de stat sunt mult mai ok.

 4. Roxana are perfecta dreptate, si eu sunt un beneficiar al acestor fonduri (PNDR 312), de la data depunerii proiectului Mai 2011 au trecut aproape 2 ani si inca nu am reusit sa fac o simpla achizitie de aparatura de birou. Tot sistemul merge foarte greu iar beneficiarul trebuie sa stea cu banii blocati in banca in cel mai fericit caz, pana la achizitia propriu zisa, sa nu mai vorbim de devalorizare si schimb valutar. Imi pare rau pentru toti beneficiarii corecti care vor sa aduca un + valoare micilor lor afaceri. Este foarte greu iar daca nu esti inarmat de la inceput cu foarte multa rabdare nu faci nimic.

 5. Roxana, Silvia, va multumesc pentru sugestii 🙂 Intr-adevar, procesul de accesare a fondurilor este mult ingreunat de birocratie si de insuficienta resurselor umane competente. Cred insa ca atitudinile de tipul „Eu cu siguranta nu voi reusi sa fac un proiect pentru ca fondurile europene sunt doar pentru anumite categorii sociale” nu fac decat sa consolideze mentalitatea potrivit careia in Romania nimic nu este posibil decat daca avem pile si relatii. Intentia mea era de a-i „sanctiona” pe cei care promoveaza aceste atitudini fara sa dispuna de minime cunostinte cu privire la scopul, destinatia si modalitatea de accesare a fondurilor europene.

  Anamaria

 6. Anamaria, ai dreptate in ceea ce spui, insa aceasta informare ar fi trebuit sa vina si din partea statului. Majoritatea romanilor nici nu au auzit de fonduri europene, ca sa nu mai vorbim de cei din mediul rural. De asemenea, sunt oameni cinstiti care vor sa faca ceva cu adevarat si se informeaza in special prin apelarea la consultanti, care, din pacate, in marea majoritate sunt foarte slab pregatiti. Romania, scuzati-mi expresia, pute de consultanti de fonduri europene, firme fantoma care cer bani si apoi fac niste proiecte de nimic, care, evident, nu sunt aprobate. Este complet imposibil ca un om care nu detine cunostinte in domeniu sa poata accesa aceste fonduri, tine de specialitate. Da, se poate informa, poate intelege mecanismul dar nu va fi poate capabil sa-si faca proiectul cap-coada. Personal, am avut clienti care au venit cu proiecte respinse din cauza altor consultanti si sincer spun, am vazut proiecte in care si limba romana este porcita. Ca sa nu mai zic de analize financiare facute cu piciorul. Nu este deajuns sa te informezi, ci un potential beneficiar trebuie sa aiba la dispozitie oameni de specialitate care sa-l ajute mai departe in acest proces. Iar din pacate, pentru asta se platesc bani grei, bani pe care poate nu-i are toata lumea.
  In ceea ce priveste cofinantarea proiectelor, la fel, este aceeasi poveste. Poate ca oamenii vor sa apeleze, poate au idei bune de afaceri insa in ultima vreme bancile sunt extraordinar de reticente in acordarea de credite pentru confinantare. Mai mult de atat, am avut cazuri de banci care, pentru scrisoarea de confort necesara la depunerea proiectelor, cereau aprobari din partea Ministerului !!!
  Este scandalos tot ce se intampla, si cele mai mari probleme, sa fim seriosi, nu le au beneficiarii, care, evident ca au devenit satui de situatia creata si nu mai au incredere. Eu nu-i condamn pentru ca ei sunt prea mici pentru a face ceva. Schimbarea trebuie sa vina de la autoritati si de la institutiile financiar-bancare.

 7. Primul lucru care il spun cuiva, ca si consultant, e ca trebuie sa aiba si ei bani, sa-i puna inainte si sa astepte de la stat sa li se ramburseze. Pentru ca asa functioneaza.
  In secunda urmatoare, pierd 75% din oamenii interesati.

  Restul de 25% de obicei au destui bani sa faca singuri proiectul.

  Asa ca imi pare rau, dar eu sunt de acord cu partea de “privilegiati” care acceseaza

 8. Fondurile europene nu sunt numai pentru privilegiati deoarece sunt de ex. fonduri pentru proiecte publice si fonduri pentru resurse umane dar cele pentru afaceri (IMM-uri) sunt intradevar NUMAI pentru cei cu bani deoarece pentru majoritatea trebuie sa existe o cofinantare iar la banca daca te duci trebuie sa-i demonstrezi ca nu ai nevoie de banii lor ca sa-ti dea un imprumut.

 9. Avem mari probleme in accesarea si utilizarea fondurilor europene din cauza birocratiei excesive din autoritatile de management. In calitate de manager de proiect la mai multe proiecte (PNDR, POR, POSDRU) m-am lovit de nenumarate probleme incepand de la faza de aplicare, evaluare si mai ales la implementare si finalizare. Daca NU VOM FI IN STARE sa mai eleiminam din birocratie si incompetenta unor functionari din autoritatile de management vom avea mari probleme. Statul roman pune in continuare multe piedici sectorului privat si ONG-urilor in accesarea fondurilor europene. Mari probleme la cofinantare si prefinantare…asa ca DA sunt de acord…ca fondurile sunt doar pentru cei care au capital si pile…. E necesara o schimbare si inca una foarte rapida. Valabil si pentru aplicantii din sectorul public….

 10. 1) Pe cand toate proiectele din bani publici INTR-UN SINGUR LOC (portal)?

  2) Pe cand o aplicatie (auditata des) care sa te ghideze/consilieze: Ce-ai putea face si cand (aplicatie informatica EXPERT)?

  3) Informatii la zi despre orice BAN PUBLIC (colectare, alocare, distribuire, cheltuire, Indicatori de rezultat)?

  4) Cand va functiona STATUL (toata administratia) precum SMURD-ul? Propun ca toata administratia sa functioneze in 3 schimburi (24×7) iar timpul de solutionare a unei petitii sa fie 24 ore, sau chiar mai putin. Operatiunile de plata ot fi realizate IN CATEVA SECUNDE.

  5) Exista trei regimuri de lucru: NORMAL si LEGAL, URGENTA si DEZASTRU. Cred ca STATUL (1400000 angajati (corectati-ma daca nu am gasit cifra exacta si structura acesteia), cea mai mare firma din RO) a inventat un alt regim de lucru. Care?

  As mai adauga: de ce ne place ARAFAT-ul?

  Traim in sec. 21 (2013) si TEHNIC ESTE POSIBIL ce-am afirmat!

 11. Este perfect adevarat ca se acceseaza foarte greu acesti bani si aceasta numai din vina autoritatilor romane.Nu mai punem in discutie ca sunt si destui excroci in domeniu care doar vor sa faca bani pe spatele celor care avand proiecte viabile si bani doresc sa faca ceva.Ne miram ca accesarea fondurilor europene este la un procent de tot rasul dar nimeni nu face nimic pentru a schimba ceva.Daca ai luat teapa de doua ori cu asemenea “firme de consultanta”nu cred ca mai ai curaj si pentru a treia!

 12. La ce va duce aceasta formula pentru ONG-uri?
  “ONG cu vechime mai mare de 1 an
  Valoarea asistenţei financiare nerambursabile solicitate = maxim 2 x media veniturilor totale ”
  Se stie ca marea majoritate a ONG-urilor sunt nonprofit, ca exercitiul financiar nu este foarte mare. In aceasta situatie, ONG-urile sunt aproape excluse de la accesarea fondurilor, ba mai mult, daca a fost implicat inainte intr-un proiect si desi acesta s-a finalizat nu s-au primit banii, exercitiul financiar este pe minus deci implicit exclus de la accesare. Vina apartine tot celor care au pus banii din imprumut sau propriul buzunar. Statul de la care ar fi trebuit sa se primeasca banii, cu toate ca nu i-a dat, vine prin ANAF si ne executa pentru neplata bugetului, a dobanzilor si penalitatilor . Dobanzi si penalitati pe ce? pe bani care nu s-au primit, pe bani pe care se mai platesc dobanzi si penalitati si la banca daca acestia au facut obiectul unui imprumut pentru a putea duce la capat proiectul. Este exact ca si camatarul care iti promite niste bani, nu ti-i da, dar vine dupa nu stiu cata vreme sa-ti ceara dobanada. Concluzia: ca la noi la nimeni. Cine vor fi in consecinta cei care vor avea acces la banii europeni si din vina cui? Ne propunem anumite grade de absorbtie dar in acelasi timp ingradim accesul la depunerea cererilor de finantare. Cum vor merge mana in mana cele doua, probabil ca totusi cineva stie. Am ajuns sa nu ma mai mire nimic.

 13. Va dau dreptate tuturor celor care ati postat. Si eu sunt consultant si lucrez pe proiecte fie europene fie de alt tip din 1997.
  Pe langa faptul ca POSDRU si POSCCE se misca foarte greu, si PNDR a inceput sa scartaie groaznic. Exemplu: sesiunile 313 si 312 de anul trecut. Inca nici acum nu exista nici un semn ca ar fi ceva rezultate desi ne apropiem vertiginos de 1 an de la depunere. Sunt implicat si pe axa 4 Leader, cu proiect aprobat in prima serie. Ia ghici? Facem PNDR si nu Leader pentru ca OJ-urile nu sunt capabile sa gestioneze axa Leader ca nu i-a format nimeni….Si pentru asta, noi am primit de la APDRP replica ca daca nu facem ceea ce scrie in PNDR, vom avea proiecte declarate neeligibile…. Este demential…ce fel de abordare “de jos in sus” mai este si asta. Ca sa nu vorbim de toate celelalte constrangeri care exista.
  Intr-adevar, ca sa poti implementa un proiect, oricare ar fi el, trebuie sa ai banii pusi bine pentru ca bancile, in “sistemul lor camataresc” nu sunt capabile sa gestioneze termenul de proiect cu finantare europeana nerambursabila. Am avut raspunsuri halucinante de la unele banci cum ca “finantarea europeana nu este certa”…. S-ar putea scrie romane despre cat de mizerabil sunt gestionati acesti bani europeni si cat de Don Quijote sunt beneficiarii dar si consultantii care ii asistam…Si sa vedeti inca ce mai urmeaza…..

 14. Oare de ce s-au amanat de 3 ori sesiunile de depunere a proiectelor pe masurile 121 si 123 dat fiind faptul ca au fost cu dedicatie pentru crescatorii de bovine de carne, avand un punctaj superior iar cei din zonele defavorizate au acelasi tratament
  .Stiu de exemplu pe cineva care a plecat la 120 km de locuinta,in zona defaforizata pentru a face o ferma de porci cu toate ca mai are una la adresa de domiciliu. Stigator la cer! Zona defavorizata o afacere sus pusa! Ce produce zona defavorizata de ce primesc banii inaintea noastra si puncte in plus la proiecte.

 15. Buna ziua. Eu vreau sa va contrazic un pic. Am accesat si eu fonduri europene pe masura 312.Daca ai un consultant bun,sa stie cu ce se mananca fondurile,totul este ok. Eu am depus ds. in noiembrie 2010,in mai 2011 am semnat contractul si in sept. 2012 am terminat si primit toti banii.S-a lungit un pic perioada de achizitie pt. ca am prins perioada de concedii vara,iar iarna am sistat 2-3 luni din cauza zapezii si gerului din 2012.Am avut trei transe de plata,banii i-am primit foarte repede max.15-20 zile dupa depunerea ds.de plata. Nu m-a costat nici macar o cafea, fara nici o pila,chiar am ramas uimita de amabilitatea si dorinta de a ma ajuta a celor de la FDAR.Este drept ca am avut eu banii mei pt. inceperea proiectului si alte cheltuieli care se impun pentru a demara lucrarile.

 16. POLITIZAREA O.N.G.-urilor,ȘI MITA este cea mai gravă stare de discriminare perpetuată până LA NIVEL ÎNALT,vezi cazul CORUȚ de la Ministerul Muncii.Așa se întâmplă și pentru cei care vor să aplice la programele pentru O.N.G.-uri.i-mi asum toată responsabilitatea la cele de mai sus.
  RUGĂM ORGANELE ABILITATE SĂ FACĂ URGENT LUMINĂ ȘI ÎN ACEST DOMENIU.

 17. Din punctul meu de vedere DA, Fondurile europene sunt pentru privilegiati si pentru cei cu pile. Spun asta pentru ca este foarte greu sa “te informezi”. Eu consider ca pentru a avea acces la aceste fonduri ar trebui sa fii informat. Cine detine informatia are puterea, este din start privilegiat. Da, pentru marea majoritate a oamenilor simpli este o adevarata aventura, chiar si cand dispui de internet. Sunt foarte multi “consultanti”, care sunt cei buni, care sunt cai eficienti, care sunt cei credibili…
  Daca ai gasit consultantul potrivit trebuie sa mai treci un hop. Marea majoritate a celor care vor sa acceseze nu dispun de resurse care sa le permita demararea unui proiect asa ca au nevoie de CREDITARE. Si acesta e un pas care iti pune rabdarea la incercare.
  Asa cum tu cunosti cazuri care au reusit, eu le-as numi “accidente”, eu cunosc destule cazuri care nu au razbit prin acest hatis sau care au piedut timp, bani sanatate.
  Celor care “nu s-au fript” mult succes.

 18. 75% din fondurile europeene sunt directionate catre administratia centrala/locala
  25% sunt directionate catre economie.

  Reprezint sectorul privat [beneficiar potential de finantari prin fonduri europeene]
  Referitor la acest subiect experienta personala mi-a lasat un gust amar.
  In 2007[eram inca IMM] am incercat sa accesez o finantare [dezvoltarea unui punct de lucru intr-o zona ‘defavorizata’ a Romaniei, achizitionarea de echipamente IT, achizitie/amenajare de spatiu … etc]
  In prealabil am purtat o discutie cu directia din autoritatea de management pt a fixa/lamuri perimetrul activitatilor eligibile, documentatia necesara a fi realizata.
  Am inceput cu prin realizarea unui plan de afaceri si a unui studiu de fezabilitate [elemente solicitate] – cheltuieli asumate care urmau sa fie decontate in cazul in care primeam finantarea.
  In martie 2007 la lansarea oficiala a programului am aflat ca obiectul meu de activitate [Codul CAEN] nu intra in lista codurilor eligibile. Timp/bani pierduti.

  O prima concluzie : nivelul de pregatire al reprezentantilor autoritatii de management este ‘indoelnic’. Eu eram un beneficiar al finantarii si nu un decident al politicilor in domeniul finantarilor europeene. Inertia enorma in calendarul programelor, lipsa de cooperare proactiva intre actorii implicati [aplicanti si autoritatea de management], lipsa de predictibilitate … si pot continua.

  In 2008 eram in Franta si am discutat cu un prieten local ideea unui proiect pan-europeean dedicat invatamantului. In Franta autoritatile de mangement au arondate unui departament[‘judet’] o persoana dedicata in ‘capitala departamentala’. Am ajuns sa discutam si cu aceasta persoana : “proiect interesant si fezabil, va putem asigura gratuit suportul nostru”.
  Am revenit in tara si m-am oprit la telefonul din holul Min. Educatiei.:”Da e un proiect interesant, intra in categoria granturilor europeene; mergeti la autoritatea de management si spuneti ca am discutat…”
  La autoritatea de mangement “Nu se poate; nu este finantabil acest gen de proiect”

  Anul acesta [suntem deja intreprindere mare] am avut un schimb de mail-uri cu autoritatea care gestioneaza POSDRU. Intrebari punctuale legate de calendar si incadrarea activitatilor in lista d echeltuieli eligibile.
  Raspuns – “1.Cand se va lansa programul o s avedeti pe site-ul dedicat. 2 Cititi ghidul!”

  Da! Parteneriatul cu o firma de consultanta solida este un atu, dar nu garanteaza reusita. Cand spun ca e nevoie de o firma de consultanta solida ma refer la faptul ca are ‘usile deschise la autoritatea de management si poate primi raspunsuri corecte’

  De ce nu sunt promotorul unor astfel de finantari?
  1. Pentru ca nu sunt predictibile. Ar trebui sa-ti planifici un astfel de proiect sa spunem pe durata a 3 ani. Planificarea nu se rezuma la asumarea unei idei ci la o serie de activitati [plan de afaceri, studii..]. Exista riscul ca programul sa se lanseze peste un 12 luni, cererea de finantare sa se analizaze dupa inca 9 luni… iar contextul pietei sa se schimbe, iar raspunsul sa fie negativ. Eronat negativ pt ca intre timp proiectul l-am demarat prin resurse proprii si e viabil!
  2. Inertia/slaba pregatire administrativa. S-a propus si nu mai stiu daca s-a si implementat. Preluarea activitatii autoritatilor de management de catre sectorul privat. Este o alternativa probabil mai profesionala de abordare. Autoritatea de management trebuie sa devina un partener si nu un procuror. Interesul comun este crestearea ratei de absorbtie a acestui gen de finantari pe teritoriul Romaniei.

  In incheiere, un vot PRO penru afirmatiile Dlui Gheorghe Hriscu – fara a politiza discutia – a facut afirmatii pertinente.

  PS: care mai este cursul pe ‘piata de comisionare’ a proiectelor acceptate la finantare. Din ce cunsosc personal in 2005 era cam 30% din finantarea primita… iar prin 2009 ajunsese la 10%. ;-(

 19. Am depus un proiect pentru masura 313 , am lucrat la proiect luni de zile, am cheltuit 30.000 ron pentru ca functionarii cinstiti si onesti sa-mi scada din punctaj fara nici un motiv. Astept RAPORTUL DE EVALUARE care o sa fie o mare teapa.
  As vrea ca sa se inteleaga ca in spatele fiecarui proiect eligibil stau luni de munca si bani cheltuiti iar in faza de evaluare proiectul ( daca nu e de-al casei ) e desfintat de unii functionari care atat stiu sa faca.

 20. Cred ca statul nu exista, sau nu mai functioneaza de multa vreme, doar politicienii care nu au alte interese decat imaginea si interesul lor! Uitati-va la POS CCE Competitivitate, uitati-va la MCSI Informatizare, uitati-va la cat deserveste POSDRU-ul interesele IMM-urilor ! Aceste programe NU FUNCTIONEAZA in interesul nimanui, poate doar al baronilor cu bani multi ! Cui ii pasa ca un IMM da faliment deoarece si-a facut investitia si POS CCE-ul nu-i mai returneaza cota de finantare asa zis nerambursabila ? Cine mai raspunde azi la cererile asa zis inregistrate “electronic” de atata vreme ? Spun asta cu amaraciune si disperare ! INcotro o sa mergem ? Cine ne poate spune ?

 21. crearea de birouri informative cu documentatia aferenta la nivel de comune, precum si implemenatrea notiunii de fonduri-europene. Suntem la finalul programului 2007-2013 si ne aflam in situatia de fata cu taranii agricultori care au auzit de aceste fonduri de la televizor sau de la vecini, iar pana a afla ,,cu ce se mananca,, va trece si programul 2014-2020 , dupa care o sa intalnim aceeasi situatie ,,Trebuie sa restituim x mild de eur pentru ca nu am fost capabili sa-i cheltuim,,.

 22. Ce trist……
  Si eu chiar am crezut ca se poate si fara pile, fara comisioane, fara “cheag”serios inainte…….
  Credeam ca e nevoie doar de vointa, de munca multa si bune intentii. Nu i-am crezut pe cei care imi spuneau ca imparteau banii cu cei care faceau posibila finantarea. Acuma, cind am citit postarile voastre, inclin sa-i cred. II cred si ma doare……
  Daca cineva dintre voi se ofera sa ma ajute sa fac un proiect, il rog sa-mi dea un semn. Parca totusi, nu as vrea sa ramin cu impresia ca chiar toti suntem irecuperabili….
  Va multumesc.
  Eliza Plesa
  eliza.plesa@yahoo.com
  tel. 0762851237

 23. in 2010 am mers la un functionar din prefectura gorj, care avea ceva cunostinte despre programele derulate cu fonduri europene, pentru ai cere informatii in derularea unui program de dezvoltare a firmei mele ,explicindui ca banii trebuie folosit pentru ca se vor pierde daca nu-i vom folosi.Raspunsul respectivului functionar m-a lasat masca : stai linistit ,are cine sai cheltuie!!!

 24. Felul in care au fost gestionate fondurile europene ma fac sa spun doar doua cuvinte “bataie de joc”. Trist este faptul ca ne bate joc de noi si de viitorul nostru si al copiilor nostrii fara macar sa consientizam lucrul acesta.
  Exista multe exemple pozitive, dar exista foarte multe exemple negative. Sunt proiecte aprobate si implementate fara spagi si comisioane spun asta in calitate de consultant in deplina cunostinta de cauza avand proiecte implementate atat pe fonduri europene cat si pe fonduri guvernamentale. N-am dat niciodata spaga, am scris proiectele cat am putut eu de bine, le-am depus si am asteptat, am asteptat……….., am asteptat……., si am avut surprize placute, greu dar foarte greu mai ales pe fonduri europene au venit si aprobarile. Din pacate daca nu facem schimbari dramatice in administrarea acestor bani, in etapa bugetara urmatoare vom avea rezultate si mai proaste. Potentialii beneficiari vor spune “multumesc dar voi ma incurcati nu ma ajutati”, consultantii de calitate probabil ca vor renunta si se vor reorienta spre alte domenii de activitate.

 25. Am citit articolul si pot sa zic ca cea care l-a scris isi apara domeniul.
  Poate chiar este una din acele functionare bine pregatite si care nu acccepta spaga.
  Dar realitatea e cruda si articolul nu sta in picioare.
  Fara bani, foarte multi bani, nu se poate. Am intalnit situatii, in special in zona Olteniei, in care mi s-a zis in fata ca ma costa atat ca altfel “proiectul nu trece de evaluare, ar fi bine sa stiti ca evaluarea o fac eu si colegii mei”
  Altadata mi s-a zis” daca nu lucrati cu domnul X sa stiti ca nu va trece, domnul este cunostinta noastra , stie ce vrem si cum vrem”. La intalnirea cu domnul X, acesta mi-a solicitat o suma de 5 ori mai mare decat piata, motivul? ” Cei de la fonduri au si ei cheltuielile lor”. Daca as fi eu legiuitorul as instala camere video si microfoane in toate spatiile( exceptie wc-ul), as monitoriza toate apelurile si as cere o analiza a bunurilor detinute de toti cei ce lucreaza in domeniu si a rudelor acestora pana la gradul 4.
  Stimata Anamaria, am trait frumoasa experienta a platii unor treceri, cu sume greu de imaginat pentru un om din clasa de mijloc, ca apoi doamna sa rupa la propriu miile de pagini din biblioraft doar pentru ca nu am avut bunul simt de a lucra cu sotul dumneaiei care era specialist in domeniu. O minunata doamna care dupa ce a primit banii ceruti a avut “bunul simt” sa urle ca atat timp cat va fi la putere partidul X proiectele acelea nu vor trece de ea.
  Si va intreb, de ce blamati poporul, pentru ca are curaj sa zica ceea ce e atat de evident?

 26. va multumesc la toti care ati luat parte la argument..ca sa mi fac si eu o ide ce se antampla an romania.Cu parere de rau constat ca lucrurile nu sa u schimbat…si eu vroiam sa accesez un fond european dar cred ca sant ff putyne sanse .eu sper xca romani care se antorc an tara mai tarziu sau mai devreme sa nu aiba an sange aceasta coruptye typ ,,comanista romaneasca,,Avem nevoie de o schimbare radicala a politycienilor..,ca de la ei ies toate problemele de mai sus.Oricum anca 4 ani grei ne asteapta ca avem politicieni ..regenerati..fosti comanisti……eu am fost an belgia an capitala BRUXELLES si am vazut o gramada de romani simpli care mergeau direct la sediul UE cu dosarele lor cred ca este o varianta…ultima…speranta moare ultima..succes la toti

 27. Increderea in posibilitatea de a accesa fonduri externe nerambursabile este la nivelul minim atat la nivelul consultantilot cinstiti cat si la nivelul beneficiarilor care prefera sa nu “aranjeze”. Noi am pregatit si depus pentru una dintre companiile noastre un proiect pe POS CCE, Axa 1. Nu vreau sa va spun cate sicanari si sugestii “binevoitoare” am primit atat noi cat si consultantii nostrii de la alti “consultanti cu relatii bine pozitionate in minister” pentru a “lucra” cu ei, ca doar evaluarea este externa… si “colegii nostrii evalueaza proiectele” si “se pot evita erori de interpretare”. In final dupa multe sicanari si o descalificare cusuta cu ata alba(la o saptamana dupa refuzul de lucru cu firma indicata) proiectul a fost respins. Nici acum nu am primit o justificare serioasa cu privire la descalificare. Deci increderea mea in fondurile europene nerambursabile derulate in Romania este minima. Nu cred ca aceasta situatie se va schimba, pentru ca din nou, am fost contactati de firma care e prietena cu “colegii care fac evaluarea” sa ne propuna sa faca “contestatia”. Cu mare scarba i-am refuzat. Intre timp compania noastra a accesat un credit bancar si va incerca prin efort propriu sa realizeze investitia. Oricum multa bafta celor care mai incearca accesarea de fonduri nerambursabile.

 28. Salut,…am citit toate postarile de pana acum de aici si…constat ca singura soluti e este sa fii bun (pregatit) sa ai in preajma profesionisti si apoi…cu un “doamne ajuta ! maare ” sa pornesti la drum ca sa implementezi un proiect.Am lucrat atat la expert intr-o autoritate de management cat si ca expert extern si stiu ca lucrurile nu sunt roz si ca este nevoie si de bani si de pile ,dar si de o pregatire foarte buna atat din partea consultantului cat si din partea beneficiarului.Marea majoritate a proiectelor evaluate de mine au avut beneficiar cu actionariat strain.Mentalitate diferita de a romanului ,…dar pe care romanii o admira si si zic: ” da ,…uite la asta : stie ce vrea ,este meserias – ii dam banii ” .Ce vreau sa punctez aici este ca noi romanii nu avem incredere in nimic ,nici in sistemul care conduce aceasta tara nici in propria educatie ,nici in oameni .Si uite asa oamenii nu schimba nimic ,asteapta schimbarea” aia buna”. Stau cateodata si ma gandesc serios: ce le insuflam copiilor nostrii inafara de griji si frica ?!!! Revenind la topicul discutiei ,eu fac parte inca din romanii care mai vor sa faca ceva .Am idei pe care le-am pus pe foaie cu liniuta de la capat si caut un consultant cu care sa vorbesc aceeasi limba si sa reusesc sa fac ceva .Pasi mici ,…dar schimb ceva.
  Multumesc tuturor pt postari.

 29. Am citit toate comentariile si doresc sa fac o singura propunere in domeniul cererilor de finantare pentru 2014-2020 . Cea mai eficienta metoda pentru o procesare rapida a cererilor de finantare a fost cea adoptata de Programul SAPARD in care principiul a fost “PRIMUL VENIT – PRIMUL SERVIT” in sesiuni lunare si a functionat foarte bine. Timpul efectiv de la predarea cererii si la aprobare era mult mai scurt. Metodele actuale nu sunt benefice beneficiarului, prin faptul ca nu are nici o siguranta ca cererea lui va fi aprobata, se pierde foarte mult timp,cea ce inseamna timp pierdut si bani irositi. Multumesc.

 30. Buna ziua,

  eu doresc sa va spun ca Raportul de Evaluare pe masura 313 din mai 2012 nici acum nu a fost publicat , iar cand am telefonat la apdrp mi s-a raspuns sec…” urmariti site-ul , nu stim nimic …” ma intreb cum se poate la zace luni de la depunere sa nu se stie nimic ????? liniste si…nimic ….. de aceea nu se absorb fonduri de la UE , de indolenta functionarilor din Romania !!!!

 31. Pt. dna EMA- si pt.toti cei dezamagiti de cei care se cred Dumnezei al fondurilor

  Sunt in faza avansata de coagulare a unei echipe cu ramificatii nationale,care sa faca lobby concertat la nivelul forurilor decizionale centrale/regionale, in perspectiva 2014-2020. Eu insumi sunt consultant, free-lancer, dar care am lucrat intr-un transnationala cu ob atragerea fondurilor.

  Doresc oameni fideli in AGENTIE, care nu INGENUNCHEAZA…

  IONUT COMAN=LEONIDAS CONSULTANTA FE,
  0761212314, leonidas_ag@yahoo.com

 32. ATI VAZUT TREABA CU MINIMIS-ul astazi dimineata(28 august 2013, ora 8.30)?
  A avut si firma noastra un proiect de depus dar nu am reusit sa ne conectam la server pt a obtine acel numar de inregistrare.
  Mi se pare foarte dubios ca in 5 minute si 41 secunde sa se poata genera 644 numere de inregistrare. Pt ca sunt zvonuri pe piata ca s-a actionat pe usa din spate.

  Pentru transparenta, cerem autoritatilor competente sa publice adresele de IP ale celor 644 deponenti din logbook-urile serverului(serverelor) care au gestionat depunere Minimis raportata la timpul de 5 minute si 41 de secunde

 33. pt IONUT COMAN: avem cativa consultanti in firma cu experienta pe proiecte europene diverse din 1998. Unul dintre consultanti a fost 5 ani advisor-ul ministrului infrastructurii (nu in Romania) intr-o tara normala UE.
  Ce se intampla pe la noi este de Kafka!

  Dar suntem inca optimisti ca vom atinge o masa critica care sa aduca lucrurile la nivel normal.
  Ionut, cum putem lua legatura?

 34. Salut naiv si credul cum sunt ma bag si eu in seama! Vreau un fond european pt ociupercarie! Bun, pasii care urmeaza: sun pe cineva cu pregatire pt a mi face un plan de afaceri! Simplu… cand ce sa vezi!? 2000 ron planul de afacere so inter 5-10% spaga din suma obtinuta! Hmmmmm pana cand oameni buni!? Va spun un banc de final intelege cine vrea: matematica media 5, fizica 5 chimie 5, etc 5, engleza 10 ce vrei ma sa ajungi cand termini liceu etc? EMIGRANT

 35. Buna ziua tuturor,

  Am 22 de ani, de vreo doi ani ma gandesc sa accesez fonduri europene pentru primire turistica, sau agro-turistica. Anul acesta lucrand la patron in domeniul asigurarilor m-am hotarat ca este cel mai important sa ai propria afacere. Am terminat ASE-ul nimeni nu te baga in seama sa lucrezi in domeniul finante banci. M-am documentat pe internet despre aceste fonduri, am citit ce au zis altii. Sincer sunt putin descurajat. Nu dispun de bani, dar pot face o co-finantare garantata cu o garsoniera din bucuresti. Am gasit model de studiu de fezabilitate, sunt lucruri pe care nu le-am folosit in timpul facultatii, de aceea am nevoie de cineva care sa ma ajute. e completat in proportie de 70% acest studiu. Mai trebuie planul de afaceri si restul de o mie de harti si aprobari de constructie din zonele respective. Plus spagile care trebuiesc date sau mai academic zis, “atentiile”. Vreau sa iau legatura cu o persoana care e dispusa sa ma ajute sa realizez acest proiect. Vreau sa dovedesc ca la noi in tara chiar se poate realiza ceva si noi tinerii nu trebuie sa plecam din tara pentru a ne castiga existenta.

  Va multumesc frumos pentru ca ati avut rabdarea de a citit ceea ce am scris,

  Va doresc sa aveti o zi frumoasa si sarbatori fericite!

  Ionut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *