Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

Cavalerii Templieri, POSDRU si victimele colaterale

In 1307, regele Frantei, Filip cel Frumos, era dator vandut Cavalerilor Templieri, un fel de bancheri pe vremea aceea. Cum datoria trebuia returnata si visteria goala, regele a facut un plan de desfiintare a ordinului cavalerilor. Templierii au fost acuzati pe nedrept de erezie, sodomie si idolatrie. Ordinul a fost persecutat crunt si desfiintat formal in 1312. Visteria Frantei nu a mai platit niciodata datoria.

Mi-am amintit istoria cand am vazut ce se intampla cu POSDRU. E un razboi al nervilor. Implementatorii de proiecte trag semnale de alarma, scriu petitii, fac conferinte de presa si compun scrisori deschise. Mai apoi, disperati, fac marsuri de protest si isi dau camasa de pe ei. Autoritatile – nimic. Daca ma refer la dreptul elementar de cetatean platitor de taxe tot ar trebui sa primim mai mult decat o tacere sau un raspuns politicos care mareste starea de incertitudine.  Din cand in cand se fac iesiri publice. Se folosesc cuvinte grele: nereguli, fraude, bani risipiti. Opinia publica arata cu degetul spre cei care si-au asumat raspunderea sa implementeze proiecte pe resurse umane: “Sunt vinovati si ar trebui desfiintati”.

Autoritatile romane au decis o rationalizare a cheltuielilor bugetare. Foarte bine, spun contribuabilii.  Nu atragem bani de la Uniunea Europeana, nu facem plati, nu risipim bugetul tarii. Nu conteaza ca auditul i-a gasit vinovati exact pe cei care asigura managementul programului, nu conteaza ca sunt contracte cu implementatorii.Doar acestia trebuie sa le respecte, nu si statul, ca doar tot el isi trimite institutiile in control. Firmele, ONG-urile si ceilalti care implementeaza proiecte nu au decat sa inceapa procese, sa stea prin instante vreo 7 ani si, apoi, mai vedem. Statul trebuie sa-si limiteze pagubele. Mai mult, trebuie sa faca tot posibilul sa colecteze taxe multe de la cei pe care nu-i plateste. Fara derogari! Asa e legea! Dar stiti… nu se pot face plati fiindca… (desi legea obliga) “nu sunt bani”.

Exista niste victime colaterale care au fost mentionate mai putin, aproape deloc. Acestea sunt persoanele din grupul tinta. Cel mai adesea sunt fara ocupatie sau cu un nivel scazut de pregatire. Viata lor este conectata la TV, sunt ultrareactivi la orice stire. Stirile despre POSDRU sunt jalnice de vreun an incoace. Imediat dupa o veste proasta, cei cu care lucram vin si ne comunica totul la cald, speriati si disperati ca li se ia si ultima conexiune cu viata economica.

E o involutie evidenta fata de acum un an, cand aveam valuri de persoane in cautare de educatie. Acum, de cate ori ii convocam la activitati, ne spun ca nu mai au incredere, ca noi suntem cei cu nereguli, fraude si alte lucruri rele fiindca asa au auzit la TV si au citit prin ziare.

Unde se va ajunge? Nu stim, dar banuim ca vor trebui ani buni pentru ca imaginea POSDRU si a fondurilor europene sa fie reabilitata in ochii oamenilor si pentru a le recastiga increderea in ideea de educatie si formare profesionala continua.

15 thoughts on “Cavalerii Templieri, POSDRU si victimele colaterale

 1. Si mai sunt o serie de victime colaterale POSDRU: expertii angajati in proiecte cei care implementeaza efectiv proiectele, care ,,executa” activitatile pentru grupul tinta, care au fost angajati de beneficiari si care desi nu sunt platiti de mai multe luni (pentru ca nu mai sunt bani) continua sa mearga pe teren, sa ofere serviciile integrate de consiliere, orientare, formare profesionala tocmai celor din grupurile tinta care ii privesc cu neincredere, suspiciune, cateodata cu ura chiar pentru ca ii considera parte din ,,mizeria” POSDRU. Si prinsi in munca lor zilnica nici nu au dreptul sa se imbolnaveasca pentru ca in lipsa platilor catre CNAS nu pot beneficia de serviciile de sanatate! In plus in cautarea lor de alternative pe piata muncii se ,,lovesc” tot de reticienta, suspiciunea si ura celor din afara POSDRU care de asemenea ii identifica cu frauda, neregulile si celelalte lucruri rele de care nu sunt deloc vinovati! Cu ei ce facem? Intreb societatea romaneasca pe de o parte si autoritatile pe de alta parte care de 6 luni ,,cauta solutii” pentru deblocare, pentru plati…bla, bla, bla!

 2. Un prieten mi-a povestit ca s-a dus sa depuna un proiect pt fonduri europene. I s-a cerut 12000 euro mita pentru a merge dosarul mai departe. Cata incredere sa mai aiba omu’ in fondurile europene?! Veti spune ca el e vinovat ca nu a depus plangere, probabil. Dar cei care sunt pusi acolo ca sa fraudeze, aia nu-s vinovati asa-i?

  Despre POSDRU: resursele umane sunt tributare si depind de prezenta unei industrii. Care la noi nu mai exista. Asa ca in general, parerea mea, POSDRU da bine pe hartie si pt. buzunarele unora, insa contribuie prea putin la prosperitatea economica. Insa chestiunea asta nu e asa de interesanta…

 3. În tot ceea ce spui ai dreptate! De fiecare dată există un dar, în cazul tău cred că ar trebui să privim lucrurile la rece şi să înţelegem că l-a semnarea contractului de finanţare ne-am luat un angajament, acela de a susţine proiectul, si AMPOSDRU “are unul” după cum citim printre rânduri articolul 18, alineatul (2) “AMPOSDRU îşi rezervă dreptul de a reduce parţial sau total finanţarea dacă această diminuare este cauzată de dificultăţi în cadrul bugetului de stat. În acest sens, semnarea contractului de finanţare nu reprezintă în mod automat obligaţia necondiţionată a AMPOSDRU de a finanţa, până la finalizarea proiectului, valoarea angajată în cazul menţionat mai sus. Riscul financiar asumat de beneficiar va fi luat în calcul la semnarea contractului, la modificarea sau prelungirea acestuia….”. Sunt implicat în proiecte pe POSDRU încă din 2009 şi pot spune că sunt unii beneficiari care au primit rambursările şi după 12 – 18 luni, alţii sunt mulţumiţi că au implementat un asemenea proiect. Am ajuns în situaţia asta şi din cauza neregulilor, din cauza neutilizării prefinanţărilor în scopuri bine determinate, etc, etc, etc! Suntem într-o situaţia limită, dar nu trebuie sa privim POSDRU ca o gaură neagră! Sunt solicitanţi în prezent care vor să aplice fie ca novice pe un proiect POSDRU, fie ca unul cu expertiză în acest program! Ajungem să depăşim aceste situaţii numai când ne cunoaştem limitele! Sunt convins că părerea despre POSDRU este rău famată şi de mass – media, că unii care nu sunt implicaţi direct nu înţeleg procesul; sper ca anul cu număr superstiţios negativ să aibe un efect pozitiv asupra aplicanţilor/ beneficiarilor şi partenerilor POSDRU! Succesuri Simona Cojocarescu!

 4. Mihai, industria care contribuie la prosperitatea economica se face cu resursa umana! Tocmai asta si-a propus POSDRU sa faca: sa reduca disparitatile dintre competentele cerute pe piata muncii si cele detinute de resursele umane pentru o mai buna integrare in piata muncii si pentru dezvoltarea sanatoasa a economiei. Si asta nu e doar pe hartie! Iar cea mai importanta resursa pentru economia unei tari este resursa umana! Daca inca nu esti convins de asta te invit la unul din seminariile /cursurile mele tinute pe POSDRU! E gratis, ca e finantat din FSE cel putin pe hartie!

 5. In afara de ce spune Dana, educatia ne face sa dorim mai mult, material si intelectual. Lipsa de aducatie in randul adultilor e pretutindeni, ne intalnim cu ea pe sosele, in magazine, nu mai vorbesc de locurile de munca ale noastre sau cu care intram in contact. La cursurile si seminariile tinute cu adultii acestia invata sa comunice, sa se poarte in grupuri, in general sa fie alti oameni. Nu e vorba despre diplome pe banda rulanta si nici despre cati s-au angajat pe niste posturi pe care trebuie sa le produca industria nu POSDRU.

 6. in plus, mai nou, acum, in prag de sarbatori, AM POSDRU se muta! Nu mai e nimeni de gasit, nici la vechiul, dar nici la noul sediu, nu mai raspunde nimeni la telefon, nu iti mai poate spune nimeni ce se intampla cu cererile tale de rambursare. ACIS ridica din umeri, si uite asa proiectele europene cad in derizoriu, din cauza unor functionari lipsiti de responsabilitatea reala, care te privesc pe tine, beneficiar, nu ca pe un partener, ci ca pe un adversar, care nu inteleg ca au OBLIGATIA de a comunica cu tine in primul rand in calitate de functionar public.

  CUI SI CE SA II SPUI? UNDE SA TE DUCI? oare mai intereseaza pe cineva in tara asta sa faca ceva?

 7. Există! Depinde ce înseamnă pentru dumneavoastră “fără să ceară bani înainte”? Dacă vă referiţi la scrierea cererii de finanţare, aprobare, semnare contract finanţare, intrarea în implementare, DA, există o societate în Craiova, care după semnarea unui contract de consultantă prin care părţile au anumite termene şi condiţii, scrierea cererilor de finanţare care urmează să fie depuse sunt gratuite!

 8. Si eu sunt unul din victimele acestui esec al AMPOSDRU , lucrand si ca lector formator dar si consilier de orientare privid cariera. Noi care trebuia sa sprijinim antreprenoriatul am ajuns pe drumuri chiar fara somaj! Treziti-va domnilor politicieni!

 9. Marian….. o regula de baza a proceselor de management …. se refera la combinarea resurselor si producerea de plusvaloare. Nu uita ca Resursa Umana este resursa generatoare de plusvaloare …de aceea este logic …cand vrei sa construiesti un sistem economic performant sa doresti sa ai o resursa umana performanta. Acesta este rolul POSDRU….sa genereze aceasta resursa.

 10. O micuta intrebare…UNDE A DISPARUT DG AMPOSDRU? Incredibil! Mutarea lor la noul sediul trebuia sa dureze o saptamana si sa se finalizeze pe 17.12.2012. Suntem pe 07.01.2013 si nu si-au publicat noile date de contact: adresa, telefon, fax. In ce fel de tara desprinsa de pe Pamant o autoritate a statului dispare in neant saptamani de zile?

 11. S-au mutat in B-dul Carol 34-36 in sediul fostei BVB, o cladire mare rosie, intrare prin lateral. I-am gasit eu ieri dupa ce am sunat la Ministerul Muncii, nu raspund la telefon desi de la minister mi-au spus ca ar trebui sa raspunda la numarul 0213150209

 12. Ziua Buna, doamnelor si domnilor.
  Problema rezida in lipsa de unitate a noastra a romanilor, fiecare experimenteaza pe cont propriu, o lupta inegala cu un aparat administrativ si de multe ori corupt, aka Statul.
  Asa se explica marile noastre “succese” la scara nationala. Suntem o natie plina de vicii si prejudecati care isi duce veacul intre “las ca merge si asa” si o perpetua renuntare la implicare, principiul know-how ului ” nu stiu si nu vreau sa stiu”
  Toata stima pentru oamenii care nu sunt parte in aceasta ecuatie a deznationalizarii Romaniei.
  Un raspuns la o scrisoare trimisa Uniunii Europene suna in felul urmator.
  “Under the Treaties on which the European Union is based, the European Commission has no general powers to intervene. It can do so only if an issue of European Union law is involved. In particular, the Commission is not in a position to intervene on actions undertaken by Romanian authorities prior to its accession to the European Union”.

  Pe romaneste, In conformitate cu tratatele pe baza carora functioneaza Uniunea Europeana, Comisia Europeana nu are in general putere pentru a interveni. In particular, Comisia nu este in pozitia de a interveni in angajamente preluate de autoritatile Romane anterior intrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

  La putin timp dupa ce am primit raspunsul mi-au cazut ochii pe un articol:

  Comisia Europeană (CE) îi cere României printr-un aviz motivat să respecte Regulamentul CE nr. 1408/71 şi Regulamentul CE nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială la calcularea drepturilor la pensie ale cetăţenilor greci care au lucrat în România înainte de aderarea acesteia la UE, informează joi un comunicat dat publicităţii la Bruxelles.
  Pare se ca”Undertaken”ul done by CE are unitati diferite de masura, aici nu pare sa deranjeze interventia in actiuni initiate de statul Roman anterior aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
  Pare-se ca grecii au un reprezentant vigilent al intereselor lor personale in Comisia Europeana, INTERESELE NOASTRE, ALE ROMANILOR cine le reprezinta, intrebare cu retorica dureroasa.
  Toti cei care dorim cu adevarat sa realizam ceva cu ajutorul Fondurilor Nerambursabile ar trebui sa tinem legatura unii cu altii pentru a beneficia de informare si sa ne unim in a semnala toate neregulile, organelor abilitate in Romania si U.E. La fel ca si grecii, avem nevoie de cineva care sa ne pastoreasca interesele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *