Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

Calendarul de perete POSDRU 2012 – O succesiune de 12 imagini deformate, blurate si urate

Calendarele le cumparam sau le primim inainte de Anul Nou…dupa caz. Le deschidem dornici de frumos si contemplam in detaliu poza fiecarei luni. In timpul anului, pe 30 sau 31 rupem foaia zilelor trecute si o punem cu grija deoparte, eventual pentru viitoarele referinte vizuale. Iar la sfarsit de an ne aducem aminte de momentele importante asociindu-le cu pozele calendarului de perete…poze pe care din nou le admiram insotindu-le cu un discret oftat.

Exista insa si calendare care vin la pachet cu un car de suspine si nervi, dar…(asa cum ne invata de ceva timp finantatoru’) calu nerambursabil nu se cauta la dinti.

Azi ne propunem sa trecem in revista calendarul evenimentelor POSDRU 2012. Sa atragem atentia asupra promisiunilor neonorate (doar cateva, nu ne cereti sa ne amintim chiar tot). Dragi cititori, va invitam sa aduceti completari.

Ianuarie 2012

Inceputul de an vine plin de speranta. POSDRU publica un calendar al apelurilor de proiecte. Potentialii beneficiari isi planifica intalnirile cu viitorii parteneri, se fac rezervari si se contureaza idei de proiect. AMPOSDRU preconizeaza lansarea a 4 apeluri: 2.1, 2.2, 2.3 si 6.4. Este publicat ghidul pe conditii specifice pe 2.3. Cat entuziasm de ianuarie!Asteptari inalte, dezamagiri pe masura.

Totusi, semne bune anul are? Nuu, pentru ca in …

Februarie 2012

Comisia Europeana confirma intreruperea platilor pe POSDRU. Beneficiarii fondurilor sunt supusi unor verificari incrucisate si trebuie sa faca o multime de raportari suplimentare. Beneficiarii sunt asigurati ca aceste intreruperi nu ii vor afecta Semnale ca sistemul e gripat si tuseste ajung la urechile Comisiei si incepe caruselul verificarilor in exces facute “in sprijinul beneficiarilor”. Se anunta un an cu  plati intarziate nepermis de mult.

 Martie 2012

Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, anunta ca platile din POSDRU vor fi deblocate pana la finalul lunii martie. “A fost un blocaj doar pe partea de rambursari.”O nimica toata” doar pe partea de rambursari”. Un fleac…

Aprilie 2012

Zvonurile din piata sunt incurajatoare: pana la 30 iunie se vor relua platile. Nimic oficial, incertitudini si batista pe tambal. O certitudine in schimb: Comisia incepe auditul pe POSDRU. Unanim se recunoste importanta celor 2 misiuni, in functie de rezultatele rapoartelor urmeaza sa se decida  fie reluarea platilor, fie suspendarea.

Mesajul sec „Indisponibilitate temporara de fonduri” postat pe site-ul AM-ului pare sa demonstreze previziunile sumbre, dar infirmate cu tarie de autoritati, ca suspendarea platilor pe POSDRU e mai aproape ca oricand. Beneficiarii fac calcule si se tem pentru proiectele lor.

O raza de soare. Ministerul Muncii publica pe site-ul oficial Proiectul de Hotarare privind alocarea temporara a sumei de 600 milioane lei in scopul asigurarii necesarului de finantare al AM POSDRU, aferent lunilor aprilie, mai si iunie 2012, in vederea efectuarii platilor in cadrul proiectelor, pentru rambursarea cheltuielilor eligibile, exclusiv prefinantarile. Sfarsitul de aprilie aduce ceva plati pe proiecte, nu stim insa in ce ordine si cati beneficiari au primit oxigen. Beneficiarii fac calcule si se tem pentru proiectele lor.

 Mai 2012

Premierul Victor Ponta declara ca Romania risca suspendarea POSDRU din cauza unor grave nereguli in derularea programului in intervalul 2010-2011, identificate in urma misiunilor de audit. Autoritatile sunt in priza si guvernul se gandeste sa conecteze si beneficiarii la 220 si le da de lucru…

Iunie 2012

 …retrogradand aproape toate proiectele la grad de risc C (instructiunea 61). Intre timp, fara sa se anunte nimic oficial, se schimba directorul AM POSDRU. Al 5-lea director in 6 ani de implementare, inseamna cam unu pe sezon.  Oricum, mult mai bine decat in Liga 1.

Fostul director, d-na Carmen Rosu pleaca din pozitia de director ocarand si facand salariatii AM cu ou si cu otet (prost pregatiti si fara cunostinte).

Intre timp, nu-i asa.. Beneficiarii fac calcule si se tem pentru proiectele lor.

Iulie 2012

Se lucreaza din greu. La Comisie. Expertii CE depisteaza probleme majore atat in ceea ce priveste modul de functionare a sistemului, cat si modul cum au fost implementate proiectele, probleme care nu ofera o perspectiva pozitiva pentru POSDRU in lunile urmatoare. Ba mai mult, se vorbeste din ce in ce mai mult de suspendare. Nicio luna fara.. Beneficiarii fac calcule si se tem pentru proiectele lor.

August 2012

Pe 7 august Guvernul primeste oficial raportul de audit al Comisiei. Romania are 2 luni sa pregateasca un plan cu cap-si-coada de re-punere pe fagas a POSDRU.

AM POSDRU incepe rambursarea contravalorii TVA si anunta ca va finaliza platile pentru cererile aprobate pana la data de 29 august 2012 pentru sursa Buget de stat si pentru TVA. Pentru plata sumei aferente FSE, AMPOSDRU spune va demara platile dupa primirea fondurilor necesare de la Ministerul de Finante. Beneficiarii fac calcule si se tem pentru proiectele lor.

Pentru a veni in sprijinul beneficiarilor POSDRU ale caror situatii financiare sunt afectate negativ de intarzierile inregistrate in rambursarea platilor din FSE, AM POSDRU adreseza rugamintea tuturor beneficiarilor de a completa o macheta cu sumele pe care acestia le au restante la bugetul de stat (urmare a neachitarii contributiilor aferente salariilor platite in cadrul proiectelor POSDRU). Beneficiarii se conformeaza si trec sumele restante.

Septembrie 2012

Situatia este extrema: Beneficiarii fac calcule si se tem nu doar pentru proiectele lor!

In sondajul de opinie realizat pe www.fonduri-structurale.ro , primim mesaje de genul: suntem la un pas si ne suspendam proiectele, ne vindem sediile si in consecinta “ de azi tragem cortina”. Trimitem autoritatilor o scrisoare deschisa prin care tragem un semnal de alarma asupra situatiei existente. La cateva zile se anunta triumfator “Se reiau platile pe POSDRU.” Beneficiarii fac calcule.

 Octombrie 2012

Mesajul “Se reiau platile pe POSDRU” are nuante. “Vor fi rambursati bani doar pentru cererile perfecte”, si se vor acorda ba 400 de mil. de lei, ba 200 de mil. de lei (depinde pe cine asculti si cat de optimist esti) care sa acopere cererile trimise pana in luna iulie…pardon..luna iunie.(detalii, detalii). 9 octombrie 2012 devine zi istorica – 209 mil. de lei iau calea beneficiarilor “perfecti”. Raman insa beneficiari care se tem pentru proiectele lor si in consecinta ies in strada…peste 500 de beneficiari si parteneri participa la un mars de protest pe traseul : Ministerul Muncii-Guvern-AM POSDRU.

Luna se incheie cu Oda Bucuriei.

Noiembrie 2012

Dupa incetarea acordurilor auzim si declaratiile Vor fi platite si cererile de rambursare cu bun de plata pana la 20 septembrie“ ne spune directorul general Ababei.

Exista totusi semnale ca mecanismul de rambursare dintre Comisie si Romania se va debloca in decembrie. “In decembrie asteptam platile“ este declaratia premierului Ponta. Din surse aflam ca expertii Comisiei fac marcaj strans autoritatilor romane oferindu-le sprijin in eliminarea disfunctionalitatilor din sistem. E anuntat un nou audit al Comisiei.

Decembrie 2012 

Mecanismul (re)devine functional. Comisia felicita Romania pentru modul in care a implementat actiunile din plan. Toti beneficiarii primesc banii pe cererile de rambursare aprobate. Ne facem ghetutele si mergem la cumparaturi. Vedem un calendar si ne spunem: hai sa il cumparam! E despre finantari europene!

6 thoughts on “Calendarul de perete POSDRU 2012 – O succesiune de 12 imagini deformate, blurate si urate

 1. este din cosmarul : rasu-plansu!
  beneficiarii care muncesc sa-si implementeze proiectele aprobate, dupa terminare vor mai accesa fondurile europene?
  eu cred ca nu.
  se vor lasa pagubasi!
  se prefigureaza o rata de absortie si mai buna pe viitoarele fonduri.
  le tin pumnii celor care se lupta acum, mai ceva ca in 1877, sa biruiasca in implementarea proiectelor lor.
  cu admiratie.
  paul nicoara

 2. Personalul din OIPOSDRU este insuficient ca numar, neprofesionist, tendentios, nu ofera niciodata consultanta pentru implementare, lucreaza haotic, dupa ureche, cu intarzieri de ani (nu de luni)

  ce spune OI regional este infirmat de OIPOSDRU MECTS, se refac documente pentru a le avea dupa cum cer sefii, nu exista comunicare, nu exista disponibilitate, nu exista sfaturi, sugestii nici macar cand le ceri.

  tel verde este o cacialma pentru UE … nimeni nu este in stare sa-ti raspunda la o intrebare “sunati la numarul cu 14 sau 12 sau 09 sau XY”

  ofiterii vin in monitorizare si te trezesti ca-ti solicita aberatii, nu conteaza ce ai lucrat conteaza cate hartii ai fabricat.

  Proiectele POSDRU puteau fi un lucru pozitiv pentru institutiile care le implementau si pentru oamenii acestora. Au devenit cosmarul oricarui beneficiar.

  Blocajele privind remunerarea expertilor bugetari (mai exact neremunerarea lor) dovedesc incompetenta celor care au facut legile, lipsa de coerenta a ministerelor dovedeste cel putin rea vointa (ca suntem siguri ca incompetenta ar fi cazul fericit) si invita la aplicarea principiului “las’ ca vor lucra si pe gratis”

 3. Cosmarul in care traim de cand a inceput proiectul POSDRU parca nu se mai termina. In fiecare zi alte hartii, alte reguli de care abia atunci afli nu pentru ca nu le-ai citit ci pentru ca nu au existat. Ai senzatia ca nu ai facut corect o gramada de lucruri desi stii ca atunci cand le-ai gandit bagai mana in foc pentru ele. Nu mai ai bani de salarii, renunti la spatii, dai tot ce ai castigat prin efortul tau zilnic pentru impozite, dar te numeri printre fericitii care au in implementare un proiect european.
  POSDRU este cosmarul tuturor celor care ii calca pragul, fara exceptie. difera doar momentul in care incepe cosmarul.
  la inceput esti optimist desi altii iti spun ca nu e cazul, dupa care incepi sa iti dai seama ca Nu conteaza ce faci in proiect, nu conteaza cum sunt primite activitatile de catre cei carora li te adresezi, conteaza cate hartii produci si sa nu faci cumva vreo greseala nerespectand vreun paragraf din cele 62 de instructiuni, 1 contract, legislatia nationala si cea europeana. Nici o zi fara sa consumi 1 top de hartie creand documente justificative, multe, cat mai multe. Sa justifici si aerul pe care-l respiri in spatiile inchiriate pe bani europeniw. Vrei sa supraveghezi activitatile, sa verifici calitatea a ceea ce se face in activitati? Intai produ 1 referat de necesitate, apoi vezi sa nu plecati prea multi in delegatie ca apare dublare de persoane pe aceeasi activitate. Urca-te in masina, condu ca un capiat pana acolo, verifica ce ai de verificat dar mai intai sa faci minute, instantanee foto si dupa mai vezi daca ai timp de subiectele de baza. Daca nu ai terminat oricum pleaca ca maine mai ai 2 sedinte. Te urci in masina un pic ametit de oboseala, conduci inapoi pe drum, nu forja ca depasesti consumul. Ai ajuns acasa? Fa-ti raportul de delegatie, apoi decontul si faz-ul ca maine uiti.
  Aaaa! Poate pana maine iti vine si o idee cum intra in raportul de activitate o delegatie de 10 ore in interrvalul de 4ore cat ai norma zilnica. Nu se poate? Ghinion. Restul de 6 ore prestate azi sunt munca voluntara pe altarul proiectului tau pentru ca AM-ul nu are chef sa recunoasca norma lunara din codul muncii. De ce? Uite asa, nu-ti mai pune intrebari ca de aia esti nervos. Incearca sa te culci, poate maine dimineata te trezesti din cosmar si ti se vor plati rambursarile dupa care astepti de …. minimum 5 luni sau macar TVA-ul ca doar aici esti pe lista de peste 1 an. Si nimeni nu te va mai ameninta, toata lumea iti va zambi si in mod sigur nu vei mai fi tratat ca un hot.
  Nu rade ca razi nervos. Din primul salariu pe care il primesti dupa ce vine rambursarea sa faci bine sa te duci la un doctor. Psihiatru ar fi bun ca ai devenit si irascibil

 4. Beneficiarii fac calcule, angajatii pleaca din proiecte, mai ales cei care nu au alte venituri si lucreaza doar in proiecte. Vai de cei ce au si credite, ca acest lucru nu intereseaza pe nimeni.
  Suntem sclavi pe plantatia POSDRU. Cel mai bine pentru evaluatori este sa faci hartii, sa lucrezi ore in sir, mai multe decat ai in contract ( o parte nu poti sa le bugetezi) si sa nu ceri bani, pentru ca oricum beneficiarii nu au. Fosta mea echipa este neplatita de 9 luni, jumatate am parasit barca proiectului.
  Ei isi iau salariile lunar, noi traim cum putem, ei mai sunt si aroganti, noi zambim amar. Savurati Romania scavagista din proiecte

 5. citam din calendaru lu peste prajit:

  “Decembrie 2012
  Mecanismul (re)devine functional. Comisia felicita Romania pentru modul in care a implementat actiunile din plan. Toti beneficiarii primesc banii pe cererile de rambursare aprobate. …” ….

  Care au primit banii ? din iunie 2012 s-au trimis doar bani cu taraita, te miri ce sume. Limbistii de meserie ? da poate ei au primit.

  Bai… cata aroganta!
  …Asa ceva … !!!
  … speram doar ca li s-o intoarce si lor roata. Asa le ajute si lor!

 6. Catalin, „previziunea” de la decembrie 2012 era una clar ironica. De altfel, la cum decursese intregul articol, nici nu ar fi putut fi altfel. Sunt sigura ca ai sesizat acest lucru, dar am tinut sa-l accentuez pentru a nu exista diverse interpretari. Daca ar fi sa tragem o invatatura din toti acesti ani de implementare a fondurilor europene in Romania, aceea este ca problemele rarerori se rezolva asa de repede (mai ales dupa un an atat de tumultuos ca 2012 pentru POSDRU) si ca previziunile pozitive facute nu ajung sa se si concretizeze (sau se concretizeaza intr-o prea mica masura). De un lucru putem fi siguri: POSDRU-ul a fost in 2012 vedeta schimbarilor dramatice de situatie. Din pacate, ele au fost negative. Speram ca, la un moment dat, toate acestea sa se schimbe, iar programul sa renasca din propria cenusa precum Pasarea Phoenix. Dar nu ne asteptam (la modul real) ca acest lucru sa se intample in decembrie. Ar fi fost bine totusi 🙂

  Iustina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *