Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

Schemele de sprijin pentru IMM-uri: Ce lipsește?

Schemele de sprijin pentru mediul de afaceri au fost publicate în Monitorul Oficial pe 6 august 2020.

Normele/ghidurile care ar trebui să ne dea o imagine mai clară și detaliată despre ce va trebui să conțină dosarul, când se vor depune proiectele și cum, ce obligații de raportare și sustenabilitate trebuie să își asume antreprenorii urmare a accesării granturilor etc. vor fi lansate în dezbatere publică la jumătatea lunii august, conform declarațiilor ministrului Fondurilor Europene.

Forma finală a ordonanței lărgește aria domeniilor eligibile pe fiecare dintre cele 3 scheme de sprijin.

Totuși, ce lipsește?

  • ONG-urile, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale ca beneficiari eligibili pe toate cele 3 scheme de sprijin. Mediul de afaceri din România nu este compus doar din societăți și PFA-uri. Cu toate acestea, autoritățile par să ignore acest lucru, în ciuda feedback-urilor care le-au fost transmise (inclusiv de noi) în perioada de consultare publică.
  • O mai mare claritate în ceea ce privește posibilitatea accesării granturilor de investiții pentru diversificarea activității prin produse/servicii care nu au fost fabricate/prestate anterior de IMM-ul respectiv.
  • Evaluare a aplicațiilor orientată pe calitate, nu pe punctare automată. Criterii precum „apartenența domeniului de activitate pe codul CAEN la soldul negativ al balanței comerciale” sau „raportul dintre cuantumul grantului solicitat și profitul operațional înregistrat în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare” vor face, cu siguranță, munca evaluatorilor mai ușoară, dar oare vor reuși să genereze cu adevărat beneficii la nivelul economiei prin sprijinirea celor mai bune investiții potențiale?

În loc de încheiere… o închiriere:  Printre domeniile eligibile la finanțare si-a făcut loc și închirierea de casete video și discuri 😊

Cristina Pojoga

www.fonduri-structurale.ro

2 thoughts on “Schemele de sprijin pentru IMM-uri: Ce lipsește?

  1. Dacă am un PFA care a fost înființat în 2019 și de atunci pana la întrarea în starea de urgenta am activat pe 6202 (Caen care a dispărut de pe lista codurilor eligibile) , după care am oprit activitatea din cauza restricțiilor, iar din 05.2020 am adăugat și activat pe codul Caen 8559, am dreptul sa aplic pt microgrant?

    OUG mi se pare neclara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *