Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

Cum se acordă finanțările pentru proiectele care luptă împotriva Coronavirus

Anunțul de ieri al Comisiei Europene invită start-upurile & IMM-urile cu tehnologii relevante în tratarea, testarea și monitorizarea Coronavirus să aplice la finanțare. Anunțul este deosebit de atractiv pentru cei cu idei inovatoare, sintetizez aici linia de finanțare ca să știm la ce ne înhămăm:

  • Finanțarea nu e nouă, ci se face prin EIC Accelerator. EIC Accelerator a fost lansat anul trecut în iunie. Practic el continuă eforturile SME Instrument și aduce ca noutate componenta de equity în finanțare.
  • Depunerea aplicațiilor se face e o dată la 3 luni (cut-off dates).
  • IMM-urile inovatoare din toată UE pot depune proiecte pentru o finanțare de max 2,5 mil euro grant + 15 mil euro equity.
  • Aplicațiile care adresează efectele pandemiei nu vor fi tratate preferențial, ci vor fi evaluate în aceleași condiții ca ceilalți aplicanți. Aici așteptăm rapid dinspre CE & Parlament linii dedicate inclusiv pentru cei care vor să dezvolte o aplicație de la zero.

Pe scurt, iată ce trebuie respectat inclusiv pentru cut-off date-ul de peste doar câteva zile, din 18 martie 2020. Următorul cut-off date este pe 19 mai 2020.

  1. Contribuția solicitantului: 30%
  2. Nivelul de pregătire tehnologică trebuie să fie de minimum 6 (modelul trebuie să fie demonstrat în condiții relevante de funcționare – adică tehnologia trebuie deja să fi fost testată).
  3. Aplicația trebuie să includă o analiză a pieței și a concurenței & o detaliere a eforturilor făcute pentru a obține finanțare din alte surse.
  4. Comisia evaluează aplicațiile în aprox 2 luni (există evaluare tehnică + pitchuri). În condițiile pandemiei, CE va trebui să reașeze evaluarea – pitchurile pot fi online.
  5. Proiectele durează maximum 2 ani.

Condițiile în care se acordă aceste finanțări pentru proiecte inovatoare (indiferent de tematica proiectelor), pot fi consultate aici.

Dragoș Jaliu,

www.fonduri-structurale.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *