Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

Țara arde și baba se piaptănă de criterii calitative

Comisia Europeană a publicat săptămâna aceasta indicele competitivității regionale – un studiu care analizează în baza a 70 de indicatori abilitatea unei regiuni europene de a oferi un mediu atractiv și sustenabil pentru companii și rezidenți pentru a trăi și a munci.

Din nou suntem spre coada clasamentului cu București – Ilfov pe locul 151 din 268, iar restul regiunilor în ultimele bănci între 238 și 267 (da, am „câștigat” la mustață penultimul loc (Sud-Estul), devansând o regiune grecească care a aterizat pe ultimul loc).

Sursa foto: Comisia Europeană

Oamenii ăștia de la Comisie nu publică instrumentele astea degeaba. Teoretic (sper că și practic) trebuie să folosim ca țară aceste informații și să ne definim strategiile de dezvoltare pentru următoarea perioadă. Și Comisia ne va obliga să ne uităm la studiile astea când îi vom trimite prioritățile pentru perioada financiară 2021 – 2027 și va trebui să propunem măsuri în consecință.

Ce va trebui să înțelegem noi e că nu vom ajunge să fim competitivi fără investiția în resurse umane. Mă uit la score-card-urile pe toate regiunile noastre și văd că suntem în urmă în grup (inclusiv București – Ilfovul) la educație. Dacă la eficiența pieței muncii Nord-Vestul mai ridică nasul timid peste media regiunilor similare așa cum le-a definit Comisia, la educație toate cele 8 regiuni ale noastre stau mult mai prost decât regiunile similare.

Ce va mai trebui să înțelegem este că nu putem să ne ridicăm în statisticile astea doar prin strategiile pe care ne „obligă” Comisia să le facem și să le implementăm (adică viitoarele programe operaționale). Nu putem doar să ne uităm la banii europeni ca la mult așteptata salvare. Trebuie să transpunem lucrurile acestea și în programele naționale și în direcțiile strategice pe care le gestionăm intern, fără să avem un bau-bau la Bruxelles care să ne ia la șuturi când o luăm pe arătură.

Șuturi ar trebui să ne auto-administrăm uitându-ne la RSUN.  Săptămâna aceasta au avut loc consultări la MMACA cu privire la îmbunătățirea principalului program național care finanțează start-up-uri (adică afaceri noi care teoretic ar trebui să aducă valoare adăugată) – România Start-up Nation. Și la consultări s-a discutat despre cum nu avem capacitatea ca țară să evaluăm noile business-uri din punct de vedere calitativ, ajungându-se să se ceară idei despre ce criterii de evaluare „care doar să se bifeze” ar putea fi folosite. Că nu avem cu cine evalua criterii calitative.

E ridicol, strigător la cer, ca naiba, inadmisibil să selectăm la finanțare planuri de afaceri și „start-upuri” fără să facem o minimă evaluare calitativă a propunerilor lor pe motiv că „nu sunt suficienți oameni care să gestioneze programul”. Sau să punctăm în plus planuri de afaceri care își propun să achiziționeze echipamente – cum am ajuns să ne gândim că dacă băgăm bani în mașini este suficient ca să devenim competitivi pe piață și să avem succes ca start-up? Reiau ideea de mai sus, mașinile sunt extraordinare, dar dacă nu investim în oameni care să facă lucruri creative cu mașinile… ne vom învârti într-un cerc al neputinței în continuare.

Sper că ne gândim de pe acum la lucrurile astea și facem modificările care trebuie făcute în sistem (mai mulți oameni, mai puțini oameni, mai mult aer condiționat, mai puțin aer condiționat, mai multe legume în alimentație, … ce alte măsuri or fi necesare) astfel încât măcar să încercăm să creăm valoare adăugată prin programele pe care le implementăm.

Raluca Prelucă,

www.fonduri-structurale.ro

3 thoughts on “Țara arde și baba se piaptănă de criterii calitative

  1. Mi se pare năucitor de ne-adevărat ce se afirmă în acest e-mail. Cum să afirme cineva că nu există oameni în România care să evalueze planuri de afaceri când în România există consultanți formați în domeniul antreprenorial încă de pe vremea fundatiei FIMAN. Dacă nu au bază de date proprie cu consultanti in afaceri, să apeleze la nsitutiile care au gestionat și gestionează programe de start-up-uri, inființarea de firme inovative, transfer tehnologic, vauchere pentru inovare..Toate proiectele au conținut si conțin planuri de afaceri care au fost evaluate de experti români.

  2. Să se creeze acea bancă de date cu evaluatori profesioniști, care au sute de proiecte evaluate pe mai toate programele

  3. Competenta , responsabilitatea evaluarii, deontologia activitatii sunt importante si trebuie sa fie reglementate prin autorizare pentru a nu patrunde in echipele de consultanta si evaluare intrusi de tipul “ruda politica, producatoare de confort a sefului public ,….. “.
    Exista un model pentru activitatile care au ca efecte importante si acestea sunt autorizarea notarilor , avocatilor ,medicilor ,expeertilor financiari , auditorilor …
    PROPUN ; infiintarea dupa modelul celor de mai sus a stagiaturilor , examenelor de competente , autoritatii care va oferi grade de competenta : consultant / evaluator stagiar , debutant ,….. grad special ….
    Astfel de va reduce drastic numarul”” intrusilor si se va crea competitie pentru urcarea in clasamentul de incadrare ( inclusiv dorinta de a fi stagiar si apoi in timp grad special ) proportional cu experienta ( cv profesional de succes ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *