Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

Realist, predictibil și actualizat. Toate caracteristicile ce lipsesc calendarului lansărilor de linii de finanțare

E un lucru care mă apasă de ceva vreme. Profesional vorbind. Dar pe care, din lipsă de timp (și poate într-o anumită măsură și din senzația de efort inutil), nu l-am mai adresat cum aș fi făcut-o acum câțiva ani (prin nenumărate și periodice solicitări de informații către autorități): Cum naiba am ajuns să avem zero predictibilitate pe lansarea de linii de finanțare?

Habar nu am ce urmează să se lanseze și când. O spun cu o oarecare jenă profesională, dar ăsta e adevărul. Mulți consultanți cred că vor fi de acord cu mine aici. O mare frustrare cred că au și potențialii beneficiari. Este groaznic să fii implicat în această zonă și să nu știi efectiv ce urmează să se întâmple și când.

Să luăm un exemplu recent: relansarea liniei pentru microîntreprinderi pe POR. Surpriză!! Niciun calendar, nicio comunicare oficială nu o prevestea. Ba mai mult, toată piața aștepta vești despre lansarea unei alte linii dedicate mediului de afaceri (POR 2.2 – lansată în consultare anul trecut, discutată și răsdiscutată). Însă, nu! Aceea pare că nu se mai lansează sau că este cu multe semne de întrebare pentru că e nevoie de realocări complicate din alte linii (asta ar fi informația pe surse). În schimb, se relansează o linie considerată cam de toată piața moartă. Nu mă înțelegeți greșit, e bine că se relansează, DAR să n-ai tu, minister responsabil, un calendar, măcar orientativ, de lansări? Să nu dai niciun semn cum că ai avea intenția de a o relansa sau că te preocupă acest subiect?

Și nu e vorba doar de acest program. Pe niciunul nu există un calendar clar, care să se respecte (ultima actualizare e, pare-mi-se de pe la începutul anului 2018). Așa că…stăm cu toții fermecați, ca la spectacol și așteptăm să vedem ce ne mai rezervă puținul timp rămas din actuala perioadă financiară.

Mă încearcă o oarecare nostalgie când mă gândesc la vechea perioadă financiară sau chiar la începuturile acesteia. Atunci aveam un calendar de lansări. Era realist, predictibil și actualizat. Pe măsură ce anii au trecut am scăpat încet, dar sigur, de fiecare atribut. Iar când nu am mai avut niciun atribut de care să scăpăm… am renunțat la calendar cu totul. Asta da simplificare!

Cristina Pojoga,

www.fonduri-structurale.ro

8 thoughts on “Realist, predictibil și actualizat. Toate caracteristicile ce lipsesc calendarului lansărilor de linii de finanțare

  1. Hristos a Înviat!
    Este nevoie de oameni noi, competenți, ca voi, ca noi ca alții! Este momentul ca toată gașca de incompetenți aroganți necivilizați, imaturi psihic să plece și să nu mai aibă vreo influență să strice destinul unei țări! Noi nu suntem ei! Ei nu unt noi! Și noi suntem majoritari!
    Vor fapte? Le vom arăta cu rezultatul la vot! În anul 2019 niciun vot nu va mai fi furat! Dorința popoului va fi cea decisivă! Ața să ne ajute Bunul Dumnezeu!
    Suntem popor creștin și ne pasă de ceilalți care nu sunt lăsați să se dezvolte!
    Amin!

  2. Anul acesta nu avem nici un sprijin financiar din fonduri europene ,pentru IMM-urile vechi sau nou infiintate, care, se inscriu pe linia valorificarii deseurilor vegetale (paie, rumegus, fibre vegetale) si sau pentru materialele plastice, deseu, care ne invadeaza! Aceasta in conditiile in care suntem pe ultimul loc in UE (si nu numai) in reciclari iar directivele europene prevad , drastice, sanctiuni pecuniare! ESTE POSIBIL ASA CEVA D-na ROVANA PLUMB?

  3. Cristina,
    Multimea motivatiei acestei adresari este multipla: incepe cu palma pe care ai adresat-o colectivitatii responsabile de procesul dezvoltarii tarii noastre si continua cu eforturile depuse de-a-lungul timpului, pentru informarea si sprijinul beneficiarilor acestui proces, printre care ma numar si eu. Felicitari si multumesc. In ultimii ani, am folosit aceste informatii si multe altele, pentru intocmirea unor proiecte necesare Renasterii Satului Românesc, avand ca statie pilot satul meu natal – din Moldova cea saraca – dar fara succes. Cauzele sunt multiple, iar fenomenul este tot mai complex. S-a ajuns inr-o situatie fara iesire, care solicita solutia finala: “SCHIMBAREA SISTEMULUI”. Aceasta solutie ne implica pe toti, fara deosebire, pentru care lansam chemarea: Cetăţeni ai ROMÂNIEI, respectati-vă numele si renumele !
    Ioan L.Stângu

  4. Dar de ce va suparati asa rau? Cand, in exercitiul financiar anterior, tot semnalam consultantilor ca este necesar sa ne unim pentru rezolvarea diverselor probleme, inclusiv a celei generate de faptul ca nu exista un calendat anual al liniilor de finantate, sustinut de o suma alocata din bugetul tarii pentru cofinantare, deci ca practic nu exista o planificare si un flux financiar clar la nivel de tara in legatura cu fondurile europene, nimeni nu m-a luat in seama. Practic ii lasam nestingheriti pe functionarii publici cu functii si cu atributii de decizie in domeniul fondurilor sa isi ia salariul pe degeaba, fara sa ii luam la rost ca nu isi indeplinesc sarcinile. Vorbim despre o situatie ce tine deja de penal. Poate sr trebui cs noi, consultantii, sa organizam cateva intalniri si sa vedem cum puten actiona, ca sa imbunatatim situatia.

  5. Teodora,
    ACTIUNEA, trebuie sa urmareasca eliminarea CAUZEI care provoaca diferitele FENOMUNE negative. In cazul de fata “SISTEMUL” trebuie distrus din radacina ! Avem aceasta posibilitate in mainile noastre. Sa o folosim gandind rational in ziua de 26 mai 2019 ! Succes si “ganduri bune” tuturor,
    Ioan L.Stângu

  6. Ca bine zici, Ioan! Totusi in afara de asta, si noi, consultantii, ar trebui sa fim mai uniti si sa avem o voce comuna. Poate ar trebui sa dinamizam un pic Acrafe, nu stiu ce sa zic. Evident, suntem in competitie pentru contracte. Insa cadrul general ne priveste si ne afecteaza pe toti. Aici nu mai suntem in competitie, ci ar trebui sa mergem in acelasi sens, indiferent de programele operationale pe care ne-am specializat fiecare dintre noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *