Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

Baciu Nicoleta Isabelle

“Anul 2013 este considerat Anul European al Cetatenilor, fapt care ar trebui sa aduca modificari in modul de perceptie al cetatenilor in ce priveste apartenenta la Uniunea Europeana. “Apartenenta la UE nu este un premiu, ci o sansa la o transformare participativa.” (Dacian Ciolos, comisarul European pentru agricultura). Aceasta inseamna ca nu trebuie sa privim faptul ca suntem cetateni europeni doar ca pe un cadou, ci si ca avem indatoriri si deziderate pe care trebuie sa le indeplinim la anumite termene.
Nevoia unei schimbari de perceptie la nivelul cetatenilor este cu atat mai stringenta cu cat Romania se afla inca la inceputul experientei sale ca stat membru al UE. Aderarea noastra la UE presupune o schimbare de conceptie privind asumarea rolului de cetatean european. Astfel, desi romanii sunt inca tentati sa perceapa UE ca pe un „cadou”, ei raman pasivi in ceea ce priveste asumarea rolului de cetatean european. Insa beneficiile pe care apartenenta la Uniunea Europeana le aduce depind in mod decisiv de masura in care fiecare stat si fiecare cetatean genereaza valoare adaugata. Toti trebuie sa ne aducem contributia la constructia europeana, in acest mod platindu-ne partea pentru faptul ca suntem membrii UE.
De aceea consider ca fotografia trimisa ilustreaza faptul ca numai uniti putem dovedi ca suntem cetateni europeni si de asemenea ca, de la mic la mare, putem sa ne aducem contributia la succesul politicilor UE.”

4 thoughts on “Baciu Nicoleta Isabelle

  1. Fotografia prezentata de domnisoa/doamna Baciu Nicoleta Isabela, merita locul 1,
    conceptul cetateanului europen este unul al tolerantei, unitatii, valori fundamentale ale omului in comuniune cu toate etnitatile uniunii, desi fotografia ilustreaza mai mult lumina si umbra cetateanului european la inceput de drum, fiecare DIN NOI se gasete IN SPATIUL geografic AL U.E.

  2. “Conceptul de Cetatean – cetatenie poate fi un model nou pentru a analiza felul in care traim împreuna, în acest concept de cetatean trebuie depasite limitele notiunii “Stat Natiune” si a adopta notiunea de “comunitate”, care inglobeaza cadrul local, national, regional si international in care traiesc persoanele.
    Un cetatean este o persoana care face parte dintr-o comunitate politica. conditia de membru a comunitatii respective este cunoscuta drept cetatenie si include o serie de drepturi si indatoriri. Nu trebuie confundat termnul cu “locuitor al unui oras”, pentru ca a fi cetatean al unui anumit loc nu inseamna ca acel loc este neaparat un oras, se poate face referire la o tara, o regiune etc.
    Cetatenia se poate defini ca: “dreptul si disponibilitatea de a face parte dintr-o comunitate prin intermediul unei activitati auto-reglementate, inclusive, pacifiste si responsabile cu scopul de a optimiza bunastarea publica”.” (PNDR 2007-2013, Manualul Infomare si formare LEADER. M.6 Comunitati locale)
    Conceptul de Cetatean – cetatenie este un termen mai mult filosofic decat juridic.

  3. LA MULTI ANI!
    ANUL 2014 SA FIE UN AN PLIN CU SANATATE, PROSPERITATE, RODNIC IN PROIECTE DE INVESTII CARE SA PROMOVEZE CREEAREA DE LOCURI DE MUNCA, DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII: ALIMENTARE CU APA / CANALIZARE / STATII DE EPURARE / MODERNIZAREA RETELEI DE DRUMURI DIN INTERIORUL LOCALITATII / SANATATEA / INVATAMANTUL / CULTURA SI CONSERVAREA SPECIFICULUI LOCAL.
    LA MULTI ANI!
    COMUNA TANACU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *