Ești membru? Cont nou / Autentificare

Alte Finanţări

Programul În Stare de Bine - Apel de proiecte 1/2024

Solicitanți eligibili Finanțare acordată  Perioadă de depunere
ONG-uri între 50.000 lei și 300.000 lei 24 aprile 2024 (ora 9:00) – 26 aprilie 2024 (ora 16:00)

Finanțator

Kaufland România

Operator de program

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Obiectivul programului

Reducerea inegalităților sociale prin intermediul activităților comunitare în domeniile cultură, sport și viață sănătoasă derulate cu și pentru grupuri sau comunități vulnerabile și prin acțiuni de dezvoltare organizațională pentru sectorul neguvernamental. 

Domenii de intervenție

Programul este dedicat inițiativelor organizațiilor neguvernamentale din România care se încadrează în cele 3 domenii de intervenție: 

  •  Cultură: proiecte care facilitează implicarea grupurilor vulnerabile în activități care vizează reducerea inegalităților sociale prin: organizarea de activități culturale; prevenirea/combaterea situațiilor de vulnerabilitate a cetățenilor sau creșterea gradului de înțelegere a unor situații de inegalitate socială prin activități sau produse culturale, implicând și grupurile vulnerabile vizate; valorificarea patrimoniul cultural, inclusiv imaterial, pentru dezvoltarea comunităților rurale și urbane în beneficiul și împreună cu grupurile vulnerabile vizate;
  • Sport: proiecte care facilitează implicarea grupurilor vulnerabile în activități care vizează reducerea inegalităților sociale prin: organizarea de activități de educație fizică și sport, inclusiv evenimente sportive comunitare ce vizează implicarea grupurilor vulnerabile şi a comunităților din care acestea fac parte; prevenirea/combaterea situațiilor de vulnerabilitate a cetățenilor prin activități sportive;
  • Viață sănătoasă: proiecte care facilitează implicarea grupurilor vulnerabile în activități care vizează reducerea inegalităților sociale prin abordarea mai multor aspecte ale vieții personale și sociale precum: starea de sănătate și integritate fizică (acces la servicii medicale, educație pentru sănătate, terapii de specialitate pentru recuperare fizică), starea de sănătate mintală (acces la servicii de sănătate psihică, educație pentru sănătate și conștientizare provocărilor și problematicilor asociate sănătății mintale), sănătatea relațiilor (educație și sprijin pentru dezvoltarea relațiilor interpersonale eficiente, educație și sprijin pentru recunoașterea și evitarea relațiilor abuzive, degradante, discriminatorii, reducerea unor factori de risc, precum condiții precare de locuire/muncă etc.), stimularea și menținerea de obiceiuri sănătoase (nutriție adecvată, mișcare și sport, educație pentru igienă, combaterea consumului de substanțe, etc).

Eligibilitatea solicitanților/partenerilor

În cadrul acestui Apel parteneriatul nu este obligatoriu.

Solicitanții au posibilitatea să depună proiecte în parteneriat doar în cazul în care partenerii eligibili administrează parte din bugetul proiectului. Solicitanți și parteneri eligibili sunt exclusiv organizații neguvernamentale și non-profit, cu naționalitate română, care au dobândit personalitate juridică anterior datei depunerii proiectului, sunt organizate și conduse conform prevederilor legislației care guvernează organizațiile neguvernamentale fără scop lucrativ din România (OG 26/2000 și/sau Legea 21/1924 cu privire la asociații și fundații, cu modificările și completările ulterioare), și anume sunt asociații, fundații sau federații. În afară de entitățile menționate, vor fi eligibile Crucea Roșie Română și structurile sale cu personalitate juridică.

În plus, Solicitanții și Partenerii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

  • nu au primit finanțare în calitate de Solicitant sau Partener în programul În Stare de Bine, consecutiv, în ultimii 2 ani (2022 și 2023);
  • respectă valorile democratice și drepturile omului;
  • sunt independente de guvern și de alte autorități naționale, regionale sau locale;
  • sunt independente de persoane juridice cu scop lucrativ;
  • sunt independente de partide politice;
  • sunt direct răspunzătoare pentru elaborarea și managementul proiectului și nu acționează ca intermediari;
  • au dreptul, potrivit statutului, să deruleze activități în domeniul abordat în proiect.

Buget

Bugetul total al apelului este de 2.250.000 lei.

Activităţi eligibile

Cultură:

  • Organizarea de ateliere creative interactive în care membrii comunităților vulnerabile pot explora și exprima creativitatea prin artă.
  • Crearea și promovarea unor evenimente culturale care să încurajeze participarea activă a membrilor comunității atât la organizarea cât și în desfășurarea lor, precum expoziții, festivaluri sau spectacole.
  • Realizarea de schimburi culturale între comunități diverse pentru a încuraja înțelegerea reciprocă și respectul pentru diversitate.
  • Dezvoltarea de programe educaționale care să promoveze istoria, tradițiile și patrimoniul cultural al comunităților vulnerabile, cu implicarea activă a acestora.
  • Conservarea și revitalizarea tradițiilor culturale în cadrul și împreună cu comunitățile vulnerabile.
  • Crearea de spații culturale comunitare în care membrii comunității să își poată împărtăși poveștile și experiențele prin teatru, film, artă stradală, etc.
  • Realizarea de activități specifice conservării și promovării patrimoniului material local, împreună cu comunitatea locală

Sport:

  • Organizarea de evenimente sportive deschise și incluzive, adaptate nevoilor membrilor comunităților vulnerabile, cu participarea activă a comunității vizate în toate etapele de organizare și desfășurare.
  • Înființarea și utilizarea de spații sportive comunitare (săli de fitness, terenuri de sport, piste de alergare, etc) în cadrul comunităților vulnerabile, care să implice activ comunitatea în gestionarea și utilizarea acestora.
  • Organizarea de turnee sportive care să aducă împreună echipe din diferite comunități pentru a promova înțelegerea interculturală prin sport.
  • Dezvoltarea de programe adaptate pentru grupuri specifice din comunitate, precum seniori, persoane cu dizabilități sau tineri, pentru a încuraja un stil de viață activ și sănătos, cu implicarea comunității extinse în toate etapele gestionării acestora.
  • Dezvoltarea de programe de recuperare și terapie prin sport pentru persoane cu nevoi speciale, cu focus pe incluziunea socială și activarea comunității în jurul acestora
  • Dezvoltare de programe de activități sportive menite să încurajeze comunitatea să conștientizeze prezența inegalităților și să contribuie la combaterea acestora.

Viață Sănătoasă:

  • Încurajarea și stimularea obiceiurilor sănătoase, prin programe care să vizeze nutriția, activități fizice, sesiuni de educație pentru igienă personală și colectivă, și inițiative pentru combaterea consumului de substanțe nocive cu implicarea activă a comunităților vizate.
  • Organizarea de clinici mobile pentru a oferi acces la servicii de sănătate membrilor comunităților vulnerabile.
  • Organizarea de programe educaționale despre sănătatea mintală în rândul comunităților vulnerabile.
  • Crearea de grupuri de sprijin comunitar pentru dezvoltarea relațiilor interpersonale sănătoase în interiorul comunităților vulnerabile.
  • Inițiative care să abordeze îmbunătățirea condițiilor de locuire a persoanelor provenind din grupuri vulnerabile, marginalizate sau în risc, cu sprijinul comunității extinse.
  • Proiecte care vizează asistență privind cunoașterea și exercitarea drepturilor (acces la sănătate și siguranță) persoanelor vulnerabile, cu implicarea comunității locale.
  • Stimularea consumului de alimente sănătoase prin implicarea comunităților vulnerabile în construcția/administrarea de grădini comunitare.
  • Inițiative de prevenire a risipei alimentare împreună cu și în beneficiul grupurilor și comunităților vulnerabile.
  • Dezvoltarea abilităților de viață sănătoasă pentru oameni provenind din grupuri vulnerabile (de ex. persoane cu dizabilități, tineri din centre de plasament, persoane aflate în risc de sărăcie, etc) cu participarea activă a comunității. 

Toate activitățile unui proiect trebuie să se desfăşoare în România.

Durata proiectelor

Minim 5 luni – maxim 10 luni (dată limită de implementare 30 aprilie 2025).

Criterii de evaluare

Vor fi luate în considerare următoarele aspecte:

  • Relevanța față de program (criteriu eliminatoriu) – Măsura în care nevoia/problema identificată (documentarea, provocări, grupul țintă afectat/implicat, adaptarea la realitățile actuale, etc) și abordarea ei sunt în concordanță cu obiectivul, abordarea și domeniile de acțiune ale Programului și ale Apelului;
  • Beneficiari – Beneficiarii direcți și indirecți sunt identificați, strategic și clar definiți, sunt implicați activ în etapele proiectului, iar nevoile lor sunt abordate corespunzător;
  • Comunitate - nivelul de implicare și consultare a organizației solicitante/ a partenerului cu membrii comunității, adaptabilitatea proiectului la nevoile specifice ale comunității și colaborarea cu actorii locali relevanți;
  • Activitățile proiectului – Activitățile sunt realiste, participative și prezentate într-o înșiruire logică, propun o metodologie clară de lucru, țin cont de inițiative asemănătoare sau de alți actori interesați ce ar putea contribui la beneficiul proiectului, contribuie la realizarea obiectivelor proiectului și generează rezultate și efecte care contribuie la rezolvarea sau ameliorarea problemei/nevoii identificate;
  • Riscuri – Riscurile legate de implementarea proiectului sunt bine identificate și analizate și sunt propuse soluții fezabile de abordare a acestora.
  • Efecte – Efectele la nivelul beneficiarilor și/sau comunității sunt descrise realist și corelate cu activitățile realizate în cadrul proiectului, este clar potențialul efectelor de a genera continuitate.
  • Continuitate – Elementele de continuitate ale proiectului sunt clar identificate (knowhow, resurse, replicabilitate, etc), iar ideea de continuitate este avută în vedere în modul în care au fost construite activitățile.
  • Buget – Costurile propuse sunt realiste, în concordanță cu activitățile propuse, și demonstrează un management financiar sănătos;
  • Organizația solicitantă și partenerii – Solicitantul și Partenerii (dacă este cazul) au experiență în management de proiect, gestionare de bugete, realizarea de proiecte în domeniul pentru care solicită finanțare. 

Pentru mai multe detalii click aici.

Vizualizări: 342
Contact

Persoană de contact: Laura Cireaşă

  • e-mail: laura.cireasa@fdsc.ro;
  • nr. de telefon: 0742.200.894.
Știri recente
Azi, 17 mai 2024
Ieri, 16 mai 2024